damvereniging Denk en Zet Culemborg

27-02-2016: Winst tegen TDV

De laatste wedstrijd van het seizoen leverde een grote overwinning op voor de Culemborgers. Beide teams waren verre van compleet. Aan Culemborgse zijde waren de Wit-Russische kanonnen Watoetin en Valjuk afwezig vanwege andere wedstrijden in respectievelijk China en Minsk. AanTilburgse kant ontbrak o.a. de sterkste speler Kevin Machtelink.
Wouter Ludwig gaat volgend seizoen weer terug naar DUO in de Achterhoek en zal zich zijn afscheidswedstrijd anders hebben voorgesteld. De wedstrijd was nauwelijks begonnen of Wouter kreeg een dam tegen en kon meteen Hein de Cokere de hand geven. Jammer. (0-2)
Dik de Voogd zat tegen invaller Gerard Welling. In een prachtige Half-open Klassieke stand nam Dik een dam voor twee schijven en dat was genoeg om de winst op te rapen. (2-2)
Pieter Steijlen had een flinke omsingeling tegen Jimmy Depaepe. Door de dreiging van een doorbraak moest Jimmy nog verder naar voren waarna zijn voorpost niet meer te verdedigen was. Het duurde even maar de schijfwinst was uiteindelijk niet te voorkomenw waarna het simpel uit was. Een instructieve overwinning. (4-2)

Tjeerd Harmsma zat tegen kopman Thijs van den Broek en had via Klassiek centrumspel de hele partij voordeel. Thijs wist echter het smalle pad te vinden naar de remise. (5-3)
Sven Winkel kreeg tegen Sarah Rijgersberg wel voordeel maar dat was op het eerste gezicht niet doorslaggevend. Echter de constant in tijdnood verkerende Sarah begon pas echt te knoeien in het eindspel en toen was het punt niet meer te redden voor de Tilburgse. (7-3)
Björn Winkel zat tegen Toine Vermeer niet echt lekker te spelen. Hij kreeg in het middenspel last van het gemis van een belangrijke basisschijf  en moest via een offer zijn vege lijf redden. Later in het verre middenspel ging het straf naar remise. (8-4)

Pim had na een onregelmatige opening tegen Martijn de Leeuw een overwegende stand en bouwde dat mooi uit naar een prachtige stand. Of het allemaal winst was was niet helemaal duidelijk maar zoals het ging in de partij was Martijn uiteindelijk helemaal kansloos. Een knappe overwinning. (10-4)
John van den Borst kwam prima uit de opening tegen Mehmet Yoney en probeerde de stand Klassiek te maken om zo te kunnen profiteren van de overvolle linker vleugel van Mehmet. Dat lukte niet helemaal waarna een grote afwikkeling een remise eindspel op het bord bracht. (11-5)
Invaller Thijs Vreugdenhil wist de vleugel van zijn tegenstander Johan Coorevits flink uit te dunnen maar pakte toen niet de beste variant. Nu kwam Thijs flink onder druk maar wist  omdat Johan weigerde af te wikkelen naar remise, de stand naar zijn hand te om te buigen. De uiteindelijke Kettingstelling was beslissend, een prima winst van Thijs. (13-5)

Alexander Boulatov zette een grootscheepse omsingeling op van het centrum van Jasper Daems. Na veel ruilen hield Alexander voordeel en in het eindspel was het terreinvoordeel beslissend nadat Jasper de moeilijke remise niet had gevonden. (15-5)

Na afloop was er een lekker Indonesisch buffet en werd er luidkeels gezongen ter ere van de zestigste verjaardag van Henk Stoop. Voor het eerste team zit het seizoen er op, als bonus mag het tweede team nog een promotie/degradatiewedstrijd spelen over twee weken.

 

14-02-2016: Denk en Zet gelijk tegen koploper.

Denk en Zet heeft in Huissen gelijk gespeeld tegen koploper VBI. En daar mochten de Huissenaren heel blij mee zijn, want de Culemborgse dammers hadden meer verdiend.
Na het bekend worden van de opstellingen was duidelijk dat Denk en Zet deze wedstrijd kansen moest hebben, en dat bleek later ook voldoende op de borden.
Kopman Pim Meurs speelde een overzichtelijke wedstrijd tegen veelvoudig Nederlands Kampioen Alexander Baljakin. Remise is dan ook het terechte resultaat (1-1).
Ook Tjeerd Harmsma speelt een rustige laveerpartij. Tegen Geert van Aalten wordt het evenwicht niet verbroken (2-2).
Boudewijn Derkx is voor deze topwedstrijd overgevlogen uit Engeland. Derkx krijgt beter spel, maar verslikt zich als hij probeert via een offer de stand te forceren. Tegenstander Gérard Jansen is er als de kippen bij om het offer te weerleggen en de winst naar zich toe te trekken, de eerste tegenvaller voor Denk en Zet (4-2).
Evgeni Watoetin probeert aan alle kanten om kansen te creëren, maar tegenstander Maarten Linssen houdt de deur op slot en wikkelt af naar remise (5-3).
Sven Winkel trekt de stand weer gelijk door Technisch Directeur KNDB Johan Krajenbrink positioneel te overklassen. Winkel lijkt zijn oude vorm weer terug te hebben en pakt snel het centrum. Krajenbrink probeert via een omsingeling tegenkansen te krijgen, maar is al kansloos als het bord nog vol schijven staat (5-5).

De tweede tegenvaller is dat Wouter Ludwig niet weet te winnen van Pepijn van den Brink. Ludwig weet met een goede hekstelling een gewonnen stand op het bord te krijgen, maar gaat daarna verkeerd verder. Ondanks een schijf meer blijkt het remise (6-6).
Alexander Bulatov en Jos Stokkel brengen een spannende partij op het bord met een wisselend spelbeeld zonder duidelijk voordeel voor één van beiden (7-7).
Dik de Voogd zet nu Denk en Zet op voorsprong door te winnen van Joost Hendriksen. Met op het oog eenvoudige middelen krijgt De Voogd positioneel voordeel en dat weet hij geleidelijk aan uit te bouwen (7-9).
Bekijk hier de analyse van deze partij door Dik.
VBI scoort echter vrijwel direct tegen. John van den Borst lijkt lang probleemloos spel te hebben tegen top-grootmeester Guntis Valneris. In laat klassiek komt Van den Borst echter licht onder druk en in tijdnood gaat het voor hem helemaal mis. De derde tegenvaller voor Denk en Zet (9-9).
In de slotpartij zit het Denk en Zet gelukkig wel mee. Benjamin Vlad Valiuk staat onder zware druk tegen Yuriy Lagoda. Valiuk lijkt ten onder te gaan in een overmachtseindspel, maar hij weet na vijf uur zwoegen nog een nipte remise binnen te halen (10-10).

Op 27 februari sluit Denk en Zet het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen het nog puntloze TDV Tilburg. Op diezelfde dag mogen Hijken DTC en VBI in een rechtstreekse confrontatie uitmaken wie zich dit jaar Kampioen van Nederland mag noemen.

 

30-01-2016: Denk en Zet probleemloos langs WSDV

Denk en Zet is in de ereklasse van de damcompetitie gestegen naar de vierde plaats op de ranglijst. Tegenstander WSDV uit Wageningen werd verdiend met 12-8 geklopt.

Sven Winkel deelde de eerste klap uit door winst op Johan Sterrenburg. Sterrenburg plaatste een aanval en dacht door een offer voordeel te krijgen. Hij overzag echter een simpele finesse en kon daarna opgeven (2-0).
Evgeni Watoetin probeerde druk op de linker vleugel van veteranen kampioen Fred Ivens te krijgen. Ivens verdedigde correct en remise was het logische resultaat (3-1).

Alexander Boulatov en Rik Keurentjes speelden een onorthodoxe partij waarbij Keurentjes probeerde met een flankaanval door te breken. Dit lukte niet waarna de vrede getekend werd (4-2).
Pieter Steijlen speelde een mooie flankomsingeling tegen Heike Verheul. Verheul kreeg steeds meer problemen en moest in het eindspel haar ongelijk bekennen (6-2)
/

Tjeerd Harmsma speelde een degelijke partij tegen Jan Groenendijk, de nummer twee van het WK 2015. Harmsma hield de stand overzichtelijk en liet zich niet gek maken door de spreekwoordelijke tijdnood van Groenendijk (7-3).
De grootmeesters John van den Borst en Wieger Wesselink brachten een partij op het scherpst van de snede op het bord. Van den Borst kwam daarbij in grote problemen, maar wist nog nipt een punt te redden (8-4).
WSDV kwam iets terug doordat Björn Winkel zich verslikte in Marcel Monteba. Winkel stond goed, maar overzag een combinatie naar dam (8-6).
De dit jaar bij Denk en Zet debuterende Wouter Ludwig mocht eindelijk zijn eerste zege voor de Culemborgers aan laten tekenen. Ludwig Kreeg vanuit de opening terreinvoordeel tegen Matthias de Kruijf, maar zag dit voordeel weer verwateren. In een stand met ieder nog slechts vijf schijven wist Ludwig met een goed getimed offer toch de zege binnen te halen (10-6).

In de twee slotpartijen waren de spelers van Denk en Zet dicht bij de winst, maar kwamen ze niet verder dan remise. Pim Meurs lukte het net niet om door de verdediging van Esther van Muijen te breken (11-9). Vlad Valiuk kreeg wel twee schijven meer in het eindspel, maar dat was nog steeds onvoldoende voor winst op Jannes Kromhout (12-8).

Op 13 februari staat voor Denk en Zet de zware uitwedstrijd tegen koploper DV VBI uit Huissen op het programma.

16-01-2016: Denk en Zet onderuit tegen Amsterdam

Denk en Zet is in Amsterdam kansloos onderuit gegaan. De Culemborgers, die duidelijk verzwakt moesten aantreden, verloren met 12-8.De wedstrijd begon met twee remises van Vlad Valiuk en Tjeerd Harmsma tegen respectievelijk Kees Thijssen en Peter Hoogteijling. In beide partijen werd het evenwicht niet verbroken (2-2).Invaller Haitse Meurs ging tegen Erik Brunsman te vroeg in de aanval en zag deze schijf en de partij verloren gaan (4-2).Remises van Björn Winkel en Pim Meurs tegen Rob Geurtsen en Paul Oudshoorn (6-4).
Thijs Vreugdenhil had als invaller de ondankbare taak het te moeten opnemen tegen Alexander Getmanski, de nummer vijf van de wereldranglijst. Vreugdenhil hield lang stand met klassiek spel, maar mest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Rus (8-4).
Evgeni Watoetin deed namens Denk en Zet iets terug door Krijn ter Braake met sterk centrumspel te overklassen (8-6).
Alexander Bulatov en Johan Bastiaannet speelden een wederzijdse flankaanval met remise als resultaat (9-7).
Wouter Ludwig was de derde speler aan Culemborgse kant die tegen een nederlaag aan liep. Tegen Peter van Heun kwam Ludwig zonder formaties te zitten. Met een forcing maakte Van Heun het daarna af (11-7).
John van den Borst wist knap overeind te blijven tegen meervoudig Afriknaans kampioen Jean-Marc Ndjofang. Van den Borst kwam wel onder druk te staan, maar de kok speelde in zijn voordeel (12-8).

 

19-12-2015: Denk en Zet wint van Damlust

Denk en Zet is in de ereklasse opgeklommen naar de 4e plaats door een gedegen 12-8 overwinning op het Goudse Damlust.
Dik de Voogd kwam pas na aanvang van de wedstrijd in de speelzaal, maar mocht toch als eerste twee punten bijschrijven. Tegenstander Geraldo IJssel ging in de aanval en de omsingeling die De Voogd daar tegenover stelde leek weinig op te leveren. IJssel maakte echter een blunder en gaf direct op (2-0).
Vlad Valiuk had een prachtige aanval tegen Martijn van der Klis. Valiuk maakte het werk met een daverende rondslag af (4-0).
Denk en Zet consolideerde deze voorsprong met vier remises op rij. De Culemborgse punten kwamen daarbij op naam van Tjeerd Harmsma, Evgeni Watoetin, Boudewijn Derkx en Björn Winkel (8-4).
John van den Borst vergrote de voorsprong door een regelmatige zege op Peter van Eck. Van den Borst wist de flankaanval van zijn tegenstander goed te ontregelen en zo zijn voordeel steeds meer uit te bouwen (10-4).
Ook Pim Meurs leek op winst af te stevenen tegen Erik Hoogendoorn. Een goed tegengespeelde hekstelling en daarna sterk centrumspel leverden schijfwinst op. Het afspel bleek echter niet te winnen (11-5).
Wouter Ludwig kwam verrassend goed te staan tegen jeugdwereldkampioen Martijn van IJzendoorn. Ludwig liet zijn voordeel daarna verwateren en kwam voor onoplosbare problemen te staan (11-7).
Met een gelijkwaardige remise tussen Alexander Bulatov en Harry Clasquin kwam de 12-8 eindstand op het bord.

12-12-2015: Denk en Zet gelijk tegen SNA

Denk en Zet heeft in Heerhugowaard gelijkgespeeld tegen SNA. De terechte 10-10 einduitslag kwam tot stand na felle strijd op alle borden. Denk en Zet reisde met twee invallers naar Heerhugowaard, en dat bleek net iets te veel.

de Voogd ging na een originele partij onderuit tegen Stef Keetman. De Voogd probeerde het eerst met een centrumaanval, maar die werd snel weggeruild. Daarna kwamen er wederzijds ver opgedrongen randschijven op het bord. Met ieder nog zes schijven op het bord blunderde De Voogd, waarna hij direct kon opgeven (2-0).
Evgeni Watoetin trok de stand direct weer gelijk door in een dunne stand het eindspel beter door te rekenen dan tegenstander Ivo de Jong (2-2).
Björn Winkel overzag in een klassieke stand tegen Roy Coster een combinatie met doorbraak naar dam. Winkel had wel voldoende compensatie om remise te maken (3-3).
John van den borst wist na een gelijk opgaande strijd tegen Dave Bleeker een gunstig macro-eindspel te forceren. Met subtiel spel wist hij dit in winst om te zetten (3-5).
Wouter Ludwig zag een aanvallende Mike Koopmanschap tegenover zich. Ludwig speelde dit met een omsingeling scherp tegen. Koopmanschap blunderde door zonder compensatie een schijf weg te geven. In de afronding maakte Ludwig ook een misrekening, waardoor het alsnog remise werd (4-6).

Invaller Pieter Steijlen ha de ondankbare taak om oud-wereldkampioen Alexander Shvartsman te bestrijden. Steijlen deed dit met een wederzijdse flankaanval, maar dat was niet genoeg om er een punt uit te slepen (6-6).
Sven Winkel omsingelde de flankcentrumaanval van Steven Wijker principieel. De spannende strijd die volgde was gelijkwaardig en leverde terecht geen winnaar op (7-7).
Vlad Valiuk raakte in een klassieke stand tegen Erik van Kampen in de war en kwam prompt een schijf achter. Ook Van Kampen ging daarna in de fout, zodat het toch nog remise werd (8-8).
Haitze Meurs moest invallen voor zijn zieke zoon Pim en leek dit met goed gevolg te gaan doen. Tegen Mitchel Mensinga ging Meurs na een partij met veel ruilen in een dunne stand toch nog in de fout (10-8).
Alexander Bulatov redde nog een punt voor Denk en Zet door te winnen van Guido Verhagen. Tot aan een stand met ieder slechts zes schijven leek er weinig aan de hand. Daarna ging Verhagen foutjes maken en kon Bulatov de partij naar zich toe trekken (10-10).


28-11-2015: Denk en Zet wint nipt van CTD Arnhem

Denk en Zet heeft in de landelijke ereklasse nipt gewonnen van de Arnhemse nieuwkomer CTD. De Culemborgse dammers trokken met enig geluk aan het langste eind.
Wouter Ludwig opende de score met een remise tegen Rik Twilhaar. Dat viel enigszins tegen omdat Ludwig zijn tegenstander positioneel geheel overklast had. Een verkeerde beslissing van Ludwig gaf zijn tegenstander de mogelijkheid om af te wikkelen naar remise (1-1).
Alexander Bulatov kreeg wel licht voordeel tegen Bart Terwel, maar dat was onvoldoende om zelfs maar aan winst te denken (2-2).
Sven Winkel wist tegenstander Michael Palmer op te zadelen met een overvolle linker vleugel. Palmer compenseerde dit met veel terreinvoordeel en kon het zo net remise houden (3-3).
Dik de Voogd kwam in een klassieke partij sterk uit de opening tegen Ronald Roethof. De Voogd zag daarna de kansen keren en mocht in zijn handen dicht knijpen toen Roethof de winst miste. Uiteindelijk werd het een gelijkwaardige remise (4-4).
John van den Borst ging al snel de mist in tegen Leo Aliar. Aliar won met een combinatie een schijf en ondanks lang tegenstribbelen kwam Van den Borst niet meer terug in de wedstrijd (4-6).
Evgeni Watoetin bracht de teams weer naast elkaar. In een complexe partij greep Henk Grotenhuis ten Harkel mis, waarna Watoetin de winst kon forceren (6-6).
Pim Meurs leek lang op de winst af te gaan, maar Peter Kort bleef steeds nipt binnen de remisegrenzen (7-7).
Tjeerd Harmsma winst in een klassieke partij geen opening te vinden in de verdediging van Hin Wong. Ook hier werden de punten gedeeld (8-8).
Björn Winkel speelde een zwakke opening, maar kwam later goed terug. Zijn voordeel tegen Erik van de Weerdhof was echter niet groot genoeg voor de winst (9-9).
Vlad Valiuk mocht zich daarna de matchwinnaar noemen door een gelukkige zege op Sander Neutel. Waar iedereen zich al had verzoend met een gelijkspel bleef Valiuk in het eindspel valletjes klaar zetten voor zijn opponent. Door één van zijn dammen te offeren wist hij een rondslag te forceren en zo de 11-9 eindstand op het scorebord te krijgen.31-10-2015: Denk en Zet klopt Witte van Moort

Zaterdag 31 oktober, de mannen van Denk en zet maken de barre overtocht naar Twente om op bezoek te gaan bij WvM. Door een ongeluk en bijkomende file komt het tiental nog net op tijd in het bekende Westerhaar aan.

Zodra de opstelling bekend is blijkt dat Culemborg er eens goed voor gaat zitten vandaag. De vanuit Engeland overgevlogen Boudewijn Derkx laat er geen gras over groeien en begint direct aan een stevige overhoring tegen Eddie Hilberink. Binnen no-time staat er een KVO op het bord, waaruit Hilberink zich met een thematisch offer probeert te bevrijden. Al snel bleek dat Boudewijn een combinatieve wending heeft voorbereid die hem maar liefst twee stukken en de partij doen opleveren! (2-0)

Niet veel later is het alweer raak aan Culemborgse zijde. Onze Benjamin, Vlad Valjuk, trof in Marino Barkel een geroutineerde tegenstander. Zoals verwacht speelde Barkel weer ouderwets snel. De partij was lange tijd in evenwicht, maar in het late middenspel komt Vlad aanmerkelijk beter te staan. Als Marino een giftige combinatie over het hoofd ziet is Vlad er als de kippen bij om het pleit te beslechten! (4-0)

Evgenij treft in Vadim Wirny een oude bekende en tevens zwaargewicht aan Westerhaarse zijde. De partij volgt een klassieke opening wat tot een rustige partij leidde. Beide heren dringen in het vervolg niet aan waarna een verwachtte puntendeling een feit is. (5-1)

John van den Borst trof in Gerbrand Hessing een interessante tegenstander. Via een theoretische opening waarin John het net even iets anders doet, ontstaat er interessant spel. Door een grove onnauwkeurigheid weet John zijn opponent echter naar veld 37 te dwingen, waarna de twentenaar een moeilijke positie rest. In het vervolg weet John dit voordeel uit te bouwen wat uiteindelijk in een overtuigende zege resulteert. (7-1)

Voor de verandering was Dik de Voogd vandaag eens op tijd, en zoals door enkelen werd opgemerkt zag hij er verrassend fris uit. Dat dat geen optisch bedrog betrof bleek wel tijdens de partij. Tegen Odin Mol ontstaat een spannende keller-opening waarin de strijd voortijdig wordt genivelleerd door een ongebruikelijke ruil actie van Mol. Het witte plan daarna is moeilijk te vinden, wat in de partij voor initiatief voor Mol resulteert. In het vervolg kiest Mol meerdere keren voor een strategisch dubieuze zet, waarna Dik met vernuftig spel het voordeel weet te krijgen. Op het moment dat Dik een verassend zetje in de stand vlecht loopt Odin er - in een erg moeilijke stand - met ogen open in waarna Dik de twee punten kan incasseren. (9-1).

Wouter treft in Bert Aalberts een ex NK finalist die vooral bekend staat om zijn stugge spel. Vanuit de opening krijgt Wouter een aanval die er in eerste instantie goed uitziet. Wouter kan echter niet voorkomen dat de aanval wordt afgeruild waarna een wat makkelijker stelling het resultaat is. In het vervolg komen er echter geen spanningen op het bord, waarna een gelijkwaardige remise het logische resultaat is. (10-2)

Pim speelt een rustige opening tegen Tomas Miksa die wel erg passief te werk gaat. Door logische opbouwzetten te spelen verkrijgt Pim een mooie stand. Als Miksa in het middenspel besluit een kijkje op veld 22 te nemen, neemt Pim zijn voordeel aanmerkelijk toe. In het vervolg weet Miksa niet het taaiste verweer te vinden waarna hij hardhandig van het bord wordt gezet. (12-2)

Sven Winkel mocht het proberen tegen de Friese Jan van Dijk die bekend staat om zijn a-positionele, ja zeg maar gerust experimentele, stijl. In de partij is dit al snel duidelijk als Sven groot positie voordeel behaald. Langzaam maar zeker neemt het voordeel steeds dreigendere vormen aan. In de afrondende fase kiest Sven echter niet de duidelijkste winst, waarna Jan zelfs nog met een punt weg komt. (13-3)

Alexander Boulatov wordt gekoppeld aan voormalig talent Yuen Wong, van de Wong family. Via een interessante opening ontstaat er een aanval vs. omsingeling. Op een gegeven moment ziet Alexander het niet meer zitten en probeert de stand te vereenvoudigen. Echter niet zonder positie nadeel dat vakkundig door Yuen wordt uitgebouwd in een krachtige aanval. Dit neemt zelfs dusdanige vormen aan dat een eenvoudige remise zich niet meer laat vinden, wat uiteindelijk in een hardhandige 0 resulteert. (13-5)

Tjeerd speelt tegen oud jeugd concurrent Gil Salome een interessante klassiek partij. De uiteindelijke ontknoping resulteert in een zwarte Ghestem doorstaat die echter niet de ruimte biedt waar de zwartspeler op hoopt, met krachtig tempo spel wordt de zwarte stand aan gort gespeeld en moet er geofferd worden. Met een schijf meer lijkt winst slechts een kwestie van tijd. Als Tjeerd niet de duidelijkste winstgang kiest ontsnapt Gil naar een onduidelijk eindspel waarin wellicht nog steeds winst aanwezig is. In de partij komt dat er niet uit en weet Gil met een punt weg te komen. (14-6)

Vanzelfsprekend een zeer goede wedstrijddag voor Culemborg waarbij niet onvermeld mag blijven dat Björn Winkel de equipe zo'n beetje de hele dag heeft ondersteund. Over vier weken nemen we het thuis op tegen Arnhem, waarbij Björn ook op het bord zijn waarde mag tonen!

 

 

17-10-2015: Denk en Zet te sterk voor Apeldoorn

Denk en zet heeft in de derde ronde van de damcompetitie in de ereklasse zijn eerste punten binnen gehaald. DC Apeldoorn was met 12-8 het slachtoffer van de Culemborgse dadendrang.
De wedstrijd begon niet veel belovend. Dik de Voogd had zich verslapen, en kwam te laat in de speelzaal. Hij was duidelijk nog net helemaal wakker, want hij verloor snel een schijf tegen Bas Messemaker en dat was beslissend (0-2).
Evgeni Watoetin en collega grootmeester Andrei Kalmakov begonnen met een spannende Keller-opening. Na wat ruilen was de muziek uit de stand en werd de vrede getekend (1-3).
Vlad Valiuk zette via de Molimart-variant de aanval in tegen Michiel Kloosterziel. Deze verdedigde secuur zodat het ook hier remise werd (2-4).
Remise was ook het resultaat tussen John van den Borst en Frerik Andriessen. Van den Borst had wel groot terreinvoordeel, maar dat was net niet genoeg voor de winst (3-5).
Wouter Ludwig en Hein Meijer deden elkaar niet veel pijn in een klassieke laveerpartij (4-6).
Tjeerd Harmsma kreeg zowel op de klok als op het bord groot voordeel tegen grootmeester Alexander Presman. Presman wist in het eindspel nipt remise te maken met een plakker (5-7).
Sven Winkel boekte zijn eerste competitie overwinning sinds januari 2014. In een klassieke partij werd Gep Leeflang opgerold (7-7).
Boudewijn Derkx zette de oerdegelijke Cock van Leeuwen onder zware druk. In het middenspel won Derkx een schijf en liep naar dam (9-7).
Pim Meurs had het betere spel tegen collega grootmeester Hendrik van der Zee. Lang leek de winst er echter niet in te zitten. Van der Zee kwam in tijdnood en vond daarin niet het beste van het spel. Uiteindelijk was de klok scherprechter (11-7).
In de slotpartij kreeg Alexander Boulatov een mooie omsingeling op het bord tegen Jasper Lemmen.  Boulatov miste de beste voortzetting, waardoor Lemmen kon ontsnappen naar remise (12-8).
 

Denk en Zet Culemborg   Apeldoorn 12 12
 Dik de Voogd   Bas Messemaker  0 2 1
 John van den Borst   Frerik Andriessen  1 1 4
 Pim Meurs   Hendrik van der Zee  2 0 9
 Evgeni Watoetin   Andrei Kalmakov  1 1 2
 Alexander Boulatov   Jasper Lemmen  1 1 10
 Tjeerd Harmsma   Alexander Presman  1 1 6
 Vlad Valiuk   Michiel Kloosterziel  1 1 3
 Sven Winkel   Gep Leeflang  2 0 7
 Wouter Ludwig   Hein Meijer  1 1 5
 Boudewijn Derkx   Cock van Leeuwen  2 0 8

  

03-10-2015: Denk en Zet snel op verlies

Denk en Zet Culemborg heeft ook de tweede wedstrijd in de ereklasse van de damcompetitie verloren. Was de nederlaag tegen topfavoriet Hijken DTC verwacht, die in Schiedam tegen Van Stigt Thans kwam hard aan.
Eigenlijk was de wedstrijd al binnen een uur beslist, na twee grote blunders aan Culemborgse kant. De 11-9 eindstand doet spanning vermoeden, maar die was er niet.
Wouter Ludwig was te gefocust op een goede positie dat hij de tactische wendingen uit het oog verloor. Tegenstander Frits Luteijn kreeg zo de kans om naar dam te combineren (2-0).
Omdat ook Dik de Voogd een schijf achter kwam gooiden de meeste Schiedammers de wedstrijd op slot en wikkelden af naar remise. Achtereenvolgend Pim Meurs, Tjeerd Harmsma, John van den Borst, Sven Winkel, Vlad Valiuk, Evgeni Watoetin Boudewijn Derkx en Alexander Boulatov kregen kansen op meer dan een gelijkspel. (10-8).
Omdat de partij van Dik de Voogd tegen Peter van der Stap miraculeus nog remise werd bleef de schade beperkt tot 11-9.

Over twee weken weer een kraker, dan komt Apeldoorn op bezoek.

Van Stigt Thans

Denk en Zet Culemborg

11

9

1.

 Rob Clerc

 Alexander Bulatov

1

1

2.

 Peter van der Stap

 Dik de Voogd

1

1

3.

 Ron Heusdens

 Pim Meurs

1

1

4.

 Jitse Slump

 Boudewijn Derkx

1

1

5.

 Anatoli Gantwarg

 Evgeni Vatutin

1

1

6.

 Frits Luteijn

 Wouter Ludwig

2

0

7.

 Martijn Rentmeester

 Vlad Valiuk

1

1

8.

 Jeroen Kos

 Tjeerd Harmsma

1

1

9.

 Casper Remeijer

 John van den Borst

1

1

10.

 Anton van Berkel

 Sven Winkel

1

1

19-09-2015: Hijken DTC te sterk voor Denk en Zet

Denk en Zet is de competitie in de ereklasse begonnen met een verwachtte nederlaag. Tegen topfavoriet Hijken DTC werd het 8-12. tegenover twee verlies partijen stond geen enkele winstpartij.

Alexander Bulatov kreeg geen kansen tegen Alexei Domchev. Domchev beheerst het ruilen voor remise als geen ander en de vrede werd daarom al snel getekend (1-1).
Pim Meurs durfde de strijd aan tegen oud wereldkampioen Harm Wiersma. Meurs ging met een vroege Ghestem-doorstoot al snel in de aanval. In het middenspel kwam Wiersma onder druk te staan en daarom ruilde hij naar een gelijkwaardige stand (2-2)
John van den Borst zag zijn tegenstander Jan Ekke de Vries een flankaanval innemen. John speelde dit actief tegen, maar wist geen kansen te scheppen, waardoor ook deze partij remise werd (3-3).
Vlad Valiuk bracht het Tsjizjov-kanon in stelling tegen Jacob Okken. Oken kwam echter los en wikkelde af naar een gelijkwaardige klassieke stelling (4-4).
Invaller Henk Ruesink trof het niet, hij kwam tegenover wereldkampioenskandidaat Roel Boomstra te zitten. Ruesink speelde klassiek, maar kon niet verhinderen dat Boomstra de overhand kreeg. Ondanks lang tegenspartelen moest Ruesink zich uiteindelijk gewonnen geven (4-6).
Dik de Voogd kreeg tegen het jonge supertalent Wouter Wolff licht voordeel, maar meer dan remise zat er niet in (5-7).
Het debuut van Wouter Ludwig in het Culemborgse team was goed. Met een leuk offer vlak na de opening kreeg Ludwig de overhand op de rechter zijde van het bord tegen Ivan Trofimov, maar de Rus verdedigde zich goed. Het eindspel werd remise (6-8).
Tjeerd Harmsma trok ten aanval tegen Auke Scholma, maar die wikkelde af en nam de aanval over. Harmsma moest daarna secuur spelen voor een gelijkspel (7-9).
Evgeni Watoetin probeerde het lang tegen Wouter Sipma in een wederzijdse flankaanval. Sipma maakte echter geen fout zodat het remise werd (8-10).
Alle ogen waren nu gericht op Boudewijn Derkx die grootmeester Hans Jansen flink onder druk zette met een aanval. Jansen lukte het echter om met een omsingeling de kansen te laten keren. Na een afwikkeling kwam er een voor Derkx verloren eindspel op het bord (8-12).

Op 3 oktober staat de tweede rond op het programma. Denk en Zet reist dan naar Schiedam om het op te nemen tegen Van Stigt Thans.

  Denk en Zet Culemborg Hijken DTC 8-12  

1.

Alexander Bulatov

Alexei Domchev

1-1

(1)

2.

Dik de Voogd

Wouter Wolff

1-1

(6)

3.

Pim Meurs

Harm Wiersma

1-1

(2)

4.

Boudewijn Derkx

Hans Jansen

0-2

(10)

5.

Evgeni Watoetin

Wouter Sipma

1-1

(9)

6.

Wouter Ludwig

Ivan Trofimov

1-1

(7)

7.

Vlad Valiuk

Jacob Okken

1-1

(4)

8.

Henk Ruesink

Roel Boomstra

0-2

(5)

9.

Tjeerd Harmsma

Auke Scholma

1-1

(8)

10.

John van den Borst

Jan Ekke de Vries

1-1

(3)