Marjory Feyt opnieuw de beste

Marjory Feyt heeft met succes haar nationale titel bij de Benjamins geprolongeerd. De altijd vrolijke Wageningse was net als in 2014 het best dammende meisje in de categorie tot 8 jaar. Met 14 punten uit negen wedstrijden werd ze dit jaar ook overall winnaar.

Marjory begon uitstekend met vier overwinningen op rij. Vooral de vierde partij verdiende een schoonheidsprijs. Waar op dit niveau de meeste partijen worden beslist met eenvoudige combinaties, wist Marjory dit keer positioneel te winnen. In een stand met ieder nog zeven schijven kon tegenstander Gerard Kramer niets anders dan opgeven, hij was volledig vastgezet.

Met een remise tegen Jacob Noordhuis en winst op Kees Grootscholten wist Marjory haar eerste plaats vast te houden. In ronde zeven ging het echter mis en moest ze een nederlaag tegen jongens kampioen Melvin Koullen slikken. Met een remise tegen Alex Immeker en winst op Yuri Derks kwam de eerste plaats in het meisjesklassement echter nooit in gevaar. Omdat Melvin in de laatste ronde verloor mocht Marjory zich ook overall de beste noemen, alhoewel de verschillen met Melvin en Gerard minimaal waren.

Achter Marjory speelde de zesjarige Lene Terpstra uit Doetinchem een sterk toernooi. Met 12 punten mocht zij de tweede prijs in ontvangst nemen. Lotte Smits uit IJsselstein eindigde met 10 punten op de derde plaats.

Melvin Koullen nipt de beste.

Melvin Koullen toonde zich in Culemborg de sterkst bij de jongens Benjamins. De jeugdspeler uit Heerlen begon goed met twee overwinningen, waaronder die op derde prijs winnaar Kees Grootscholten. In de derde ronde verloor hij echter van concurrent Gerard Kramer en stond zo op achterstand.

Vijf overwinningen op rij, waaronder die op meisjes kampioen Marjory Feyt, brachten hem op kop met twee punten voorsprong op de achtervolgers. Een nederlaag tegen Lene Terpstra in de laatste ronde bracht de spanning terug. Maar de computer berekende dat hij net genoeg weerstandspunten had om de eerste plaats vast te houden.

Waar het mama Olga net niet lukte, zij werd īs-ochtends in China gedeeld eerste bij het WK vrouwen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats, daar mocht Melvin wel de grootste beker mee naar huis nemen.

Groninger Gerard Kramer eindigde in punten gelijk met Melvin, maar had 2 weerstandspunten minder en moest daarom genoegen nemen met de 2e plaats. 2 punten achter Melvin en Gerard eiste Kees Grootscholten uit Hazerswoude Dorp het brons voor zich. Hij had net iets meer weerstandspunten dan Jacob Noordhuis (Drachten) en Frank de Bruijn (Wageningen) die ook twaalf punten scoorden.

Goed debuut Nina in den Eng

Nina in den Eng speelde in het NK dammen voor Benjamins haar eerste echte damtoernooi. Nina maakte een goed debuut en wist met zes punten de 7e plaats in het meisjesklassement te veroveren. Het door Denk en Zet Culemborg georganiseerde toernooi werd gewonnen door Marjory Feyt uit Wageningen bij de meisjes en Melvin Koullen uit Heerlen bij de jongens. Wethouder Fouad Sidali reikte na afloop de prijzen uit.

Bekijk hier ook de uitgebreide foto-rapportage van de NK benjamins.