Simon Harmsma wint halve finale NK dammen

Simon Harmsma heeft de door Denk en Zet georganiseerde halve finale van het NK dammen voor welpen gewonnen. Simon nam vanaf de eerste ronde de leiding en hield die tot het einde vast in handen.

Met vier overwinningen op rij had Simon een bliksemstart. Pas in ronde vijf volgde de eerste remise tegen de als tweede geëindigde Luise Gabbert uit Bennekom. In ronde 6 lukte het ook Ivar Smijers (Wageningen) om Simon op remise te houden.

In ronde 7 en 8 volgden weer twee overwinningen, waarna een spannende slotpartij tegen clubgenoot Alijn Kuijer volgde. Alijn kwam beter te staan, maar Simon hield het hoofd koel en wikkelde af naar remise en de eerste plaats.

Ook Alijn Kuijer wist zich uiteindelijk te plaatsen voor de finale van het NK, maar daar zag het lang niet naar uit. De grieperige Alijn had niet de gebruikelijke scherpte en stond na vijf ronden slechts op de 15e plaats. Met een fanatiek slotoffensief, met 7 punten uit de laatste vier ronden wist hij zich via een vijfde plaats toch nog voor het NK te kwalificeren.

In totaal 24 welpen kwamen bij PW Consulting achter de borden. Een zelfde groep speelde in Hoogeveen de andere halve finale. Uit beide groepen plaatsten de beste acht spelers voor de finale. Deze wordt aangevuld met 4 spelers die zich reeds eerder plaatsten. Op 16 mei wordt de finale gespeeld in Hoogeveen.

Gelijktijdig speelden zes junioren het eerste deel van hun halve finale. Het grote Limburgse talent Jitse Slump liet er geen twijfel over bestaan en won alle drie zijn partijen overtuigend. Wie de andere twee finalisten uit deze groep zullen zijn is nog geheel open. Alle overige spelers hebben na drie ronden twee of drie punten. Hierbij ook de Culemborgers Thijs Vreugdenhil en Albert Middelkoop. Op 28 maart worden de beslissende laatste twee ronden gespeeld.