Simon Harmsma Nederlands kampioen bij de welpen.

Simon Harmsma is in Hoogeveen Nederlands kampioen dammen bij de welpen geworden. De 10-jarige jeugdspeler van Denk en Zet Culemborg maakte daarmee zijn favorietenrol waar. Simon eindigde vorige week al op een prima 5e plaats in de hogere leeftijdscategorie voor de pupillen.

Simon startte het NK nog matig met slechts drie punten uit drie wedstrijden, waaronder een nederlaag tegen de latere nummer twee Roland Kreeft uit Hoogeveen. Daarna kwam hij op stoom en won de resterende zes wedstrijden. Omdat de concurrentie tegen elkaar punten verspeelde eindigde Simon uiteindelijk met 2 punten voorsprong op de nummer twee. Een vijftal spelers eindigde daar weer achter op de gedeelde derde plaats.

De mooiste twee partijen bewaarde Simon voor het laatst. In ronde 8 werd titelverdediger Jan Kornilov uit Geldrop positioneel overklast. Simon zadelde zijn tegenstander op met een onevenwichtige schijvenverdeling en wist dit voordeel knap uit te buiten. De kers op de kampioenstaart was de slotpartij tegen Ivar Smijers uit Wageningen. Hierin wist hij met goed positiespel een schijf te winnen en dit voordeel secuur om te zetten in partij- en toernooiwinst.

Alijn Kuijer
Achter dit geweld wist Alijn Kuijer, de 2e Culemborgse finalist, zich goed staande te houden. Met negen punten uit evenzoveel partijen eindigde hij op een gedeelde 10e plaats in de groep van 20 finalisten.

Lieke Vreugdenhil
Ook in Hoogeveen werd het NK dammen voor pupillen meisjes gespeeld. De 18 finalistes speelden in drie dagen acht ronden met veel bedenktijd. Partijen van twee drie uur waren geen uitzondering. Culemborgse Lieke Vreugdenhil deed voor de eerste keer mee en scoorde keurig 8 punten, goed voor een gedeelde 8e plaats.