Simon Harmsma klaar voor WK dammen.

Met een training van de landelijke selectie in Huissen heeft de 10-jarige Simon Harmsma zijn voorbereiding voor het WK dammen afgesloten. Zondag 1 november zal de Culemborger starten met het WK welpen in Beilen (Drenthe). Daar zal hij in zeven dagen in totaal 9 lange wedstrijden gaan spelen, partijen van vier uur zullen daarbij geen uitzondering zijn. Simon hoopt daarbij op een plaats in de top vijf.

De voorbereiding begon deze zomer met het Brunssum Open. Daar speelde hij negen dagen mee tussen de volwassenen en wist hij enkele verrassende uitslagen neer te zetten. Daarna speelde hij vooral ééndaagse jeugdtoernooien en een enkele invalbeurt in het 2e seniorenteam van Denk en Zet.

Naast de zware landelijke training kreeg Simon bij zijn vereniging Denk en Zet training van Robert-Jan van den Akker en Henk Stoop. Thuis is zijn vader Tjeerd, 1e tiental spelen van Denk en Zet, een vaste sparringpartner.

In Beilen wordt in vier verschillende leeftijdsklassen gespeeld. Omdat er aparte groepen zijn voor jongens en meisjes zijn er in totaal 8 verschillende kampioenschappen. Simon maakt deel uit van een grote Nederlandse delegatie, waarbij Denk en Zet jeugdleider Henk Stoop als zijn coach zal optreden. In de groep welpen jongens waar Simon in mee speelt hebben een 35-tal spelers uit 14 landen ingeschreven.

Op dinsdag 3 november zal in Beilen ook het WK sneldammen voor de jeugd worden gespeeld. Naast Simon Harmsma hebben nog drie Culemborgse jeugddammers zich voor dit WK geplaatst. Thijs Vreugdenhil speelt mee bij de junioren jongens, zijn zusje Lieke Vreugdenhil bij de pupillen meisjes en Alijn Kuijer mag net als Simon mee doen bij de welpen jongens.

Het WK is goed te volgen via de website youth.wcdraughts.com. Dagelijks worden ook enkele partijen live uitgezonden.