Simon Harmsma vijfde op WK dammen

De 10-jarige Simon Harmsma is bij het WK dammen voor welpen op een fraaie vijfde plaats geŽindigd. In het Drentse Beilen scoorde Simon twaalf punten uit negen partijen. 32 deelnemers uit 13 landen speelden een week lang tegen elkaar om te bepalen wie de sterkste dammer van de wereld is bij de welpen. De Chinees Junbo Xiong werd met 15 punten kampioen, voor Aibek Naraliyev uit Kazakstan en de Rus Sava Zaika.

Nederland was bij het WK vertegenwoordigd met 43 deelnemers en 8 coaches, waaronder jeugdleider Henk Stoop van Denk en Zet. De 263 deelnemers waren verdeeld over 4 leeftijdsgroepen en verder speelden de jongens en meisjes apart, zodat er in totaal 8 kampioenschappen waren. Als organiserend land mocht Nederland per categorie 5 spelers afvaardigen, tegenover drie spelers voor de overige landen. In een enkele categorie mocht bij aanvang nog een zesde Nederlander aanschuiven om het deelnemers veld even te maken.

Simon begon het WK met een mooie overwinning op Aaron Soo uit Estland. Met een flank-centrumaanval werd de positie van zijn tegenstander zwaar onder druk gezet. De uiteindelijke winst was meer dan verdiend.

De tweede ronde tegen de latere kampioen Junbo Xiong ging helaas verloren. Simon speelde een Rozenburg aanval, maar kwam daarin al snel een schijf achter. Daarna was de stand niet meer te redden.

Leonid Farbtuhs uit Letland was de volgende tegenstander. Met een rechtervleugelopsluiting wist Simon de stand van zijn opponent geheel vast te leggen, waarna de winst simpel was.

Een klassieke partij met veel ruilen tegen Oleksandr Koval was het spelbeeld in de vierde ronde. De altijd in een driedelig kostuum spelende OekraÔner hield het spel simpel, waardoor er niet meer in zat dan remise.

Tussen ronde vier en ronde vijf werd ook het WK jeugdsneldammen in Beilen gespeeld. Hiervoor hadden zich liefst vier Culemborgers geplaatst. Met 12 punten en een zevende plaats was Simon ook hier de beste Nederlander bij de jongens welpen. In een groep van 42 deelnemers wist ook Alijn Kuijer zich in deze groep goed te meten. Hij eindigde als 26e met 8 punten. Thijs Vreugdenhil deed het met een 50% score uitstekend bij de jongens junioren. Hij werd 22e in een veld van 33 deelnemers. Zus Lieke Vreugdenhil kwam ook prima voor de dag met 8 punten uit 9 wedstrijden en een 28e plaats in een veld van 41 topdamsters.

Kamergenoot Renco Oostindjer uit Hoogeveen probeerde met veel ruilen overeind te blijven in ronde vijf van het WK. Met een combinatie naar dam lukte het Simon uiteindelijk toch om deze partij in winst om te zetten.

Een open aanval van Simon tegen Sava Zaika bleek iets te hoog gegrepen voor de jonge Culemborger. De aanvalsschijf ging verloren, en daarna was er geen redden meer aan.

Ilya Astafyeu ut Wit-Rusland was in ronde zeven de tegenstander. Simon wist met goed positiespel steeds kleine voordeeltjes binnen te halen. Al met al bleek dat aan het eind voldoende voor de winst.

Ook tegen Emre Hageman uit Den Haag had Simon het beste positiespel. Met een opsluiting in een dunne stand werd ook deze partij beslist in het voordeel van Simon.

De slotronde tegen Aibek Naraliyev leverde veel spanningen op met wisselende kansen. Uiteindelijk werd in een gelijkwaardige stand tot remise besloten.

Al met al voor Simon een uitstekend debuut op wereldniveau. Hopelijk is hij er volgend jaar weer bij als het WK in Turkije wordt gespeeld. Simon zal zich dan wel moeten plaatsen bij de pupillen (tot 13 jaar).