damvereniging Denk en Zet Culemborg

18-02-2017: Denk en Zet gelijk tegen Van Stigt Thans

Denk en Zet heeft de competitie in de ereklasse afgesloten met een gelijkspel tegen van Stigt Thans uit Schiedam. De Culemborgers zijn daardoor als 6e geëindigd.
De wedstrijd begon met twee snelle remises. Alexander Bulatov nam geen risico tegen supertalent Jitse Slump en Sven Winkel had weinig moeite om oud wereldkampioen Anatoli Gantwarg af te stoppen (2-2).
Björn Winkel had in veelvoudig Nederlands kampioen Rob Clerc een lastige tegenstander. Clerc won met subtiel manoeuvreren een schijf en dat was voor Winkel te veel (2-4).
Pim Meurs trok de stand weer gelijk door met sterk spel de aanval van Frits Luteijn over te nemen en winnend af te sluiten (4-4).
Daarna volgden nog louter remises, en daar mocht Denk en Zet blij mee zijn. De partij van Pieter Steijlen tegen Jeroen Kos ging gelijk op. Maar Tjeerd Harmsma mocht zijn handen dicht knijpen dat Ron Heusdens de winnende voortzetting niet wist te vinden (6-6).
Na drie gelijkwaardige remises van John van den Borst tegen Raymund Vipulis, Vlad Valiuk tegen Caspar Remeijer en Evgeni Watoetin tegen Peter van der Stap stond er 9-9 op het scorebord.

Het slot was een fraai treffen tussen Boudewijn Derkx en Anton van Berkel dat net niet werd gewonnen door Derkx. Van Berkel kreeg wel een kans om met een giga klapper te winnen, maar dit bleek zelfs voor deze twee ervaren ereklassers te moeilijk.
Pim Meurs werd dit jaar topscoorder van et team met een fraaie score van 15 uit 10. Omdat alle spelers hebben aangegeven ook komend seizoen voor Denk en Zet te willen uitkomen, gaat Denk en Zet een rustige transferperiode in.


04-02-2017:
Denk en Zet gelijk in Hijken

Denk en Zet heeft de topwedstrijd in en tegen het Drentse Hijken met een 10-10 gelijkspel afgesloten. Gezien de stand op de borden was dat voor de Culemborgers een tegenvaller.

Tjeerd Harmsma opende de wedstrijd met een gelijkwaardige remise tegen Alexei Domchev. (1-1). Daarna nam Hijken een voorsprong die lang op het bord bleef staan. Björn Winkel stond al wat minder tegen Ivan Trofimov toen hij besloot een afwikkeling toe te laten waarbij Trofimov op dam kwam, maar wel met twee schijven achterstand. Trofimov toonde aan dat de dam goed was en liet Winkel verder kansloos (3-1).Zes remises op rij volgden. John van de Borst liet zijn korte vleugel opsluiten door collega grootmeester Auke Scholma, zonder voordeel voor één van beide spelers. Vlad Valiuk speelde een Molimard uitval van nieuwbakken grootmeester Wouter Simpa goed tegen en kwam niet in de problemen 5-3

Sven Winkel had wel licht nadeel tegen wereldkampioen Roel Boomstra, maar bleef wel binnen de remise grenzen. Datzelfde gold voor Alexander Boulatov die lichte problemen had met de flankaanval van Wouter Wolff (7-5).
Boudewijn Derkx leek de flankvoorpost van Jan Ekke de Vries te kunnen oppeuzelen. Dat De Vries het nog remise kon houden was daarom een teleurstelling (8-6).
Pieter Steijlen was niet onder de indruk van de liefst zes wereldtitels die Harm Wiersma op zijn naam heeft staan. Steijlen blokkeerde de aanval van Wiersma vakkundig, waardoor deze naar een nadelig eindspel moest afwikkelen. Uiteindelijk was het voordeel net niet genoeg voor de winst (9-7).
Pim Meurs bracht met een flankaanval beide partijen weer op gelijke hoogte. Tweevoudig Nederlands kampioen Hans Jansen werd onder grote druk gezet en na een onoplettendheid werd hij met oppositie vastgezet (9-9).
Alle ogen waren nu gericht op de slotpartij waarin Evgeni Watoetin groot voordeel kreeg tegen Jacob Okken. De Drent wist echter steeds nipt binnen de remisegrenzen te blijven en zo een gelijkspel op het scorebord te krijgen (10-10).

Op 18 januari speelt Denk en Zet in de slotronde thuis bij PW Consulting. Het Schiedamse Van Stigt Thans komt dan op bezoek.

 

07-01-2017: Denk en Zet onderuit.
Denk en Zet Culemborg heeft verloren van Kampioenskandidaat VBI Huissen. De Culemborgers konden helaas niet op volle sterkte aantreden op deze eerste winterse dag van het jaar.
Dik de Voogd was als eerste klaar, tegen Yuri Lagoda werd soepel naar remise afgewikkeld. (1-1)
Vlad Valjuk kreeg geen voordeel tegen Pepijn van den Brink in een partij met een wederzijdse Flankaanval. Remise. (2-2)
Thijs Vreugdenhil kon het niet bolwerken tegn Grootmeester Geert van Aalten. In een klassieke partij werden wat positionele opbouwfoutjes van Thijs hardhandig afgestraft. (2-4)
Invaller Henk Ruesink had de zware taak om Gerard Jansen af te stoppen maar dat ging hem prima af. Gerard had een Flankaanval inclusief een achter gebleven schijf en toen hij in het middenspel een sterke doorstoot miste werd snel de vrede getekend. (3-5)
John van den Borst zat lange tijd prima te spelen tegen Johan Krajenbrink. Door een Tsjizov-kanon kwam John wel wat in de verdrukking maar remise leek de juiste uitslag totdat hij in de overgang naar het eindspel een grote fout maakte. Toen was het snel gebeurd. (3-7)
Invaller Ed Kok kwam redelijk uit de opening tegen Joost Hendriksen maar was daarna niet bij de les en werd positioneel opgerold. (3-9)
Alexander Boulatov speelde een theoretische opening tegen wereldtopper Guntis Valneris. Hij kreeg een wat wankele flankspelaanval die er door Guntis werd afgeruild met centrumvoordeel. Alexander moest steeds meer terug en kwam uiteindelijk in een verloren eindspel terecht. (3-11)

Gelukkig konden de Culemborgers nog wat terug doen.
Eerst de remise van Tjeerd Harmsma tegen veelvoudig Nederlands Kampioen Alexander Baljakin. Na een spannende flankspelpartij leek Tjeerd te worden overspeeld maar hij kon zich door een aantal finesses nog net handhaven met een remise eindspel als resultaat. (4-12)
Sven Winkel kwam met half-open Klassiek spel tegen Fred de Koning steeds beter te staan en toen zijn tegenstander rare sprongen begon te maken was Sven er als de kippen bij om een overmachts-eindspel te forceren. (6-12)
Evgeni Watoetin liet collega Grootmeester Jos Stokkel aanvallen en dat resulteerde in een aantal achter gebleven schijven voor Jos. Lang duurde de uitdunning van de lange vleugel van de Huissenaar, maar uiteindelijk ging Evgeni er toch doorheen. Het eindspel werd mooi gewonnen. (8-12) 

 

27-11-2016: Gelijkspel Denk en Zet

Na de hele middag tegen een achterstand aangekeken te hebben wist Denk en Zet nog nipt een 10-10 uit het vuur te slepen tegen 020.

Na een snelle remise van de grootmeesters Alexander Boulatov en Alexander Getmanski kwam Denk en Zet met 1-5 achter door nederlagen van Pieter Steijlen en Björn Winkel. Steijlen koos tegen grootmeester Paul Oudshoorn voor flankspel dat werd omgezet in een Partie Bonnard. In een al moeilijke stand was een combinatie beslissend. Winkel kwam tegen vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen in positionele problemen. Met een podkova liet Thijssen de stand vastlopen.

Met vijf remises op rij bleef de stand in het voordeel van 020. Thijs Vreugdenhil Sven Winkel, Boudewijn Derkx, Evgeni Watoetin en Vlad Valiuk hadden allen het betere van het spel, maar onvoldoende voordeel voor de winst.

Het slotoffensief bracht Denk en Zet toch nog op gelijke hoogte. Pim Meurs speelde een hoogstaande partij tegen topgrootmeester Jean-Marc Ndjofang. De stand van Ndjofang, veelvoudig Afrikaans kampioen en twee keer vice wereldkampioen, werd vakkundig omsingeld. Met een mooi offer, gevolgd door een combinatie naar dam werd de partij beslist.

Tjeerd Harmsma moest lang werken tegen grootmeester Johan Bastiaannet. Via klassiek spel kreeg Harmsma voordeel. Het duurde bijna vijf uur voordat Bastiaannet capituleerde.


9-11-2016:
Denk en Zet ruim voorbij Damlust

De dammers van Denk en Zet hebben in Gouda een onverwacht ruime, maar verdiende, 7-13 overwinning geboekt op Damlust. Toen de opstellingen bekend waren werd een spannende wedstrijd verwacht. Slechts op één bord waren de spelers op papier gelijkwaardig. Denk en Zet was qua speelsterkte op vijf borden duidelijk in het voordeel, op de andere vier borden lagen de kansen vooraf aan de kant van Damlust.

De wedstrijd begon met een opsteker door een snelle zege van Pieter Steijlen op Friso Fennema. Steijlen koos direct voor een hekstelling. Die positie bleef lang op het bord, waarna de partij via een doorbraakcombinatie tot een abrupt einde kwam (2-0).

Invaller Thijs Vreugdenhil nam brutaal het initiatief nadat Richard Mooser was gestart met een onvoltooide hekstelling. Mooser forceerde daarna een afwikkeling die niet goed door Vreugdenhil werd voortgezet. Damlust kon zo weer op gelijke hoogte komen (2-2).

Invaller Henk Stoop maakte als nestor van het team met succes zijn debuut in de ereklasse. Tegen Erik Hoogendoorn stond hij in de opening licht onder druk, maar hij kwam daar uiteindelijk met voordeel uit. Later kon Hoogendoorn het initiatief weer overnemen, maar deze had daarbij last van tijdnood. Via een combinatie naar dam nam Stoop de leiding in de partij weer over, maar meer dan remise zat er niet in (3-3).

Pim Meurs speelde een sterke klassiek achtige partij tegen Ruud Kloosterman. Via veel laveerwerk werd de schijvenverdeling van Kloosterman steeds onevenwichtiger. Kloosterman zag zich genoodzaakt een schijf te offeren. Maar ook dit bracht geen redding (3-5).

De jonge Vlad Valiuk moest het opnemen tegen topgrootmeester Erno Prosman. Prosman probeerde het eerst met klassiek spel en later met een centrumomsingeling, maar Valiuk gaf geen krimp en bereikte een gelijkwaardige remise (4-6).

Sven Winkel had de taak om de verse jeugdwereldkampioen Martijn van IJzendoorn af te stoppen. Van IJzendoorn verkeerd in een bloedvorm, getuige zijn 3e plaats plus de Grootmeestertitel eind oktober bij het EK senioren, direct gevolgd door de prolongatie van de jeugdwereldtitel in de eerste week van november. Eerder dit jaar, in augustus, won van IJzendoorn het Hoogeveen Open met de megascore van 15 uit 8. Maar het was juist Winkel die hem als enige op remise wist te houden. Dat gebeurde nu weer, maar wel na een spannend gevecht. Van IJzendoorn nam het initiatief met een flankaanval, later omgezet in een Roozenburgaanval. Winkel speelde dit in eerste instantie goed tegen, maar verzuimde na een fout van zijn tegenstander om duidelijk voordeel te pakken. In plaats daarvan koos hij voor een tijdelijk offer met uiteindelijk positioneel nadeel. Met secuur spel stelde hij nog wel een punt veilig (5-7).

Na een klassieke opening van Evgeni Watoetin koos tegenstander André Venema voor een opstelling met twee randschijven op rechts. Vatutin had hierdoor lang makkelijk spel en zag zijn voordeel oplopen na een onbesuisde aanval van Venema. Watoetin kon doorbreken naar dam en zo de partij te beslissen (5-9).

Via half klassiek spel ging de partij van Tjeerd Harmsma tegen Harry Clasquin lang gelijk op. Pas bij de overgang naar het eindspel kreeg Harmsma duidelijk voordeel, maar niet genoeg voor de winst (6-10).

Alexander Bulatov en Ben Provoost waren de enige spelers die op papier aan elkaar gewaagd waren. Bulatov zette direct een flankaanval, waarna Provoost er een centrumomsingeling van maakte. Provoost had hier bij het betere spel, maar Bulatov speelde secuur naar remise (7-11).

Na een klassieke opening koos John van den Borst voor het blokkeren van de lange vleugel van Henk van Klaveren. Van den Borst kreeg licht voordeel, vooral nadat Van Klaveren naar het kerkhofveld ruilde. Van den Borst kreeg door enkele opbouwfoutjes van zijn tegenstander winnend voordeel, maar hij zag deze kans niet. Een tweede winstmogelijkheid greep hij wel met beide handen, waardoor de eindstand op 7-13 kwam.

Op 26 november staat de volgende wedstrijd op het programma. In de speelzaal bij PW Consulting ontvangen de Culemborgers dan het Amsterdamse 020.

 

15-10-2016: Denk en Zet overklast DES Lunteren

Denk en Zet heeft de eerste winst van deze competitie binnen. In Lunteren waren de Culemborgse dammers met 5-15 veel te sterk voor DES.
Pieter Steijlen was als eerste klaar. Hij vloerde Henk Klarenbeek, de sterkste speler aan Lunterense kant, in een spannende partij met een combinatie (0-2).
Sven Winkel probeerde het met een omsingeling van de kerkhofaanval van Stijn Overeem, maar dat leverde geen voordeel op (1-3).
Vlad Valiuk blijft het goed doen bij Denk en Zet. De Wit-Russische junior kreeg steeds meer grip op de linker vleugel van Harmjan Lammers. Met een mooie dam met lastig eindspel rondde Valiuk de partij af (1-5).

John van den Borst kreeg wel voordeel tegen de veel ruilende Wim Lammers, maar dat bleek niet genoeg voor de winst (2-6).
Na een klassieke opening stak Björn Winkel met een gewaagde opstelling tegen Ronald van de Beek het bord in vuur en vlam. Dat had hij beter niet kunnen doen want het was Björn die in de problemen kwam. Met secuur spel redde hij nog wel een punt (3-7).

Pim Meurs leek kansen te hebben om een voorpost van Wim Sanders te veroveren. Sanders redde zich echter met een aantal tactische dreigingen, waarna ook hier de punten werden gedeeld (4-8).
Alexander Bulatov zette een goede omsingeling van het centrum van Erwin van Hierden op het bord. In de tijdnoodfase vond Van Hierden niet het beste plan en ging kopje onder (4-10).
Dik de Voogd kreeg een mooie aanval tegen Jaap van Hierden. De Voogd speelde feitelijk niet scherp genoeg, maar Van Hierden durfde niet actief tegen te spelen, waardoor de Culemborgse overwinning een feit was (4-12).
De centrumomsingeling van Tjeerd Harmsma tegen Arwin Lammers leverde niet veel op. In tijdnood ging Lammers later wel in de fout en kan Harmsma afwikkelen naar een gewonnen eindspel (4-14).
Tot slot zag Evgeni Watoetin na een bekende opening een fel aanvallende Aldert van Eck tegenover zich. Van Eck liet zich opsluiten en kwam in zwaar weer. Het eindspel met twee stukken meer bleek na ruim vijf uur spelen echter niet te winnen (5-15).

Op 29 oktober speelt Denk en Zet haar volgende wedstrijd. In de speelzaal bij PW Consulting komt het nog puntloze SNA uit Heerhugowaard op bezoek.

 

02-10-2016: Denk en Zet blameert zichzelf

Denk en Zet is in de ereklasse van de dambond tegen een onverwachte en grote nederlaag aangelopen. Witte van Moort uit Westerhaar heerste in Culemborg met 7-13.

Evgeni Vatutin speelde tegen Marina Barkel een partij zonder veel spanningen en met remise als logisch resultaat (1-1).
John van den Borst had de ondankbare taak om de sterkste Duitse speler Vadim Wirny, ooit 2e op de wereldranglijst, van zich af te houden. Dit ging lang goed tot Van den Borst in een combinatie liep en direct kon opgeven (1-3).
Tjeerd Harmsma speelde tegen Yuen Wong een boeiende partij waarin het evenwicht niet werd verbroken (2-4).
Pieter Steijlen moest na een fout in de opening tijdelijk een schijf offeren tegen Gil Salomé. Een boeiend duel met wisselende kansen was daarna het vervolg met een gelijkspel als resultaat (3-5).

Alexander Bulatov kwam door een aantal gunstige ruilen heel goed te staan tegen Gerbrand Hessing. Maar het bleek onvoldoende voor de winst (4-6).
Björn Winkel speelde een boeiende partij tegen Odin Mol. Na een grote afwikkeling leek remise het logische resultaat, maar daarna ging Winkel in het eindspel als nog in de fout (4-8).
Vlad Valiuk redde de Culemborgse eer door Jan van Dijk vanuit de opening op te knopen. De altijd voor spannend spel gaande Van Dijk ging dit keer al vroeg opzichtig in de fout en dat was voor de 17-jarige Valiuk de kans om voorlopig de topscoorders positie van het team in te nemen (6-8).

Sven Winkel kreeg vanuit de opening een aanval op het bord tegen Bert Aalberts. In plaats van te kiezen voor het uitbuiten van kleine voordeeltjes probeerde Winkel ijzer met handen te breken en dat koste hem uiteindelijk de partij (6-10).
Pim Meurs leek lang op weg naar een overwinning op Edwin Twiest. In het late middenspel bleek Twiest nog net een reddende remise in de stand te hebben geweven. De eindstand kwam daardoor teleurstellend op 7-13.


17-09-2016: Denk en Zet morst punt

Denk en Zet begon de competitie in de landelijke ereklasse met een uitwedstrijd in Apeldoorn. Omdat Apeldoorn verzwakt achter de borden verscheen lager er zeker kansen voor de Culemborgers. De 10-10 eindstand was dan ook een tegenvaller.

Dik de Voogd zette Denk en Zet snel op voorsprong door Allard van Tongeren positioneel op te knopen (0-2).
Het duel tussen Pim Meurs en collega grootmeester Alexander Presman eindigde terecht in remise (1-3).
Alexander Bulatov vergrootte daarna de voorsprong door met een late halve hekstelling zijn Cees Groen vast te zetten (1-5).
Junior Vlad Valiuk liet opnieuw zien inmiddels tot de wereldtop te horen. Topgrootmeester Andrej Kalmakov werd met actief spel op remise gehouden (2-6).
De nederlaag van John van den Borst tegen Hendrik van der Zee was daarna een tegenvaller. De Culemborgse nestor kwam in een web van dreigingen en dat was te veel (4-6).
De remise van Evgeni Vatutin tegen Bas Messemaker kwam langs logische lijnen tot stand (5-7).
Björn Winkel kreeg een prima klassieke stand tegen Hein Meijer maar koos later het verkeerde plan. Het eindspel dat op het bord kwam was niet meer te redden (7-7).
Pieter Steijlen leek onder druk te staan tegen Frerik Andriessen, maar dat bleek maar schijn. Steijlen wikkelde probleemloos af naar remise (8-8).
Tjeerd Harmsma ging vol in de aanval tegen Jasper Lemmen, waar die verdedigde correct met remise als resultaat (9-9).
Ondertussen had Sven Winkel met een flankcentrumaanval een gewonnen dam op het bord gekregen tegen Gep Leeflang. In het complexe eindspel nam Winkel niet de beste voortzetting, waarna Leeflang en Apeldoorn konden ontsnappen (10-10).

Zaterdag 1 oktober staat de tweede ronde op het programma. Denk en Zet speelt dan thuis bij PW Consulting tegen Witte van Moort uit Westerhaar.