damvereniging Denk en Zet Culemborg


26-05-2016: Denk en Zet wint Gelderse beker

Denk en Zet is winnaar geworden van de Gelderse dambeker. Tegen Lunteren werd in de finale met 6-2 gewonnen.

Beide teams waren in een sterke opstelling achter de borden verschenen, en lang was onduidelijk wie aan het langste eind zou trekken.

Pieter Steijlen zette Denk en Zet op voorsprong. Steijlen kreeg tegen Arjen Timmer enkele hoge randschijven op het bord en dat is altijd garantie voor spannend spel. Omdat de tempoverhoudingen gunstig waren besloot Steijlen om de stand klassiek te maken. Hij kwam daarbij echter in hevige tijdnood en dat leverde het nodige spektakel op. Met nog enkele seconden op de klok besliste Steijlen de wedstrijd met een mooie rondslag (2-0).

De pas opa geworden John van den Borst bouwde de voorsprong uit. In een laveerpartij tegen Arno Bos leek er lang weinig aan de hand. Bos maakte in het middenspel een optisch foutje, en dat werd door Van den Borst vakkundig omgezet in winst (4-0).

Dik de Voogd zat tegen de Lunterende kopman Henk Klarenbeek. De Voogd moest alle zeilen bij zetten om niet te bezwijken onder de druk die Karenbeek opvoerde. Met een finesse in het eindspel werd de remise veilig gesteld (5-1). Denk en Zet was zo zeker van de eindzege.

Tjeerd Harmsma kreeg veel druk via zijn rechter vleugel op de stand van Aldert van Eck. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met twee schijven meer voor Harmsma. Van Eck hield echter het hoofd koel en vond na vier uurspelen het remisegaatje (6-2).

Al met al een mooie afsluiting van het damseizoen voor de Culemborgers. GDB-voorzitter Gerhard Gerritsen was naar Culemborg gekomen om na afloop de beker aan teamleider Tjeerd Harmsma uit te reiken.

 

     

 

15-05-2016: Denk en Zet naar finale

Denk en Zet heeft zich geplaatst voor de finale van de Gelderse dambeker. In de halve finale werd in en tegen Harderwijk met 1-7 gewonnen.
Pim Meurs opende de score met een overwinning op Jan van der Star. Van der Star speelde de Keller-opening en er kwam een variant op het bord waar Meurs al goede ervaringen mee had. Van der Star kwam in tijdnood en vond daardoor geen goed plan om de stand te redden (0-2).
Pieter Steijlen kreeg vanuit de opening een spannende hekstelling op het bord tegen Gerwin van der Meer. Van der Meer koos voor een te dure combinatie naar dam en was daarna kansloos (0-4).
John van den Borst kreeg in het gevorderde middenspel alle centrale velden in handen tegen Ruurd Wuestman. Winst leek een kwestie van tijd, maar Wuestman verdedigde correct met remise als resultaat (1-5).
Na een rustige opening probeerde Dik de Voogd druk uit te oefenen op de linker vleugel van Joras Ferwerda. Ferwerda werd duidelijk verrast door een op het oog rustige opbouwzet van De Voogd en kwam daarna steeds meer onder druk. Het eindspel luisterde nauw, maar werd secuur door De Voogd in winst omgezet (1-7).

De finale wordt op woensdag 25 mei gespeeld in het Rode Kruis gebouw in Culemborg. Tegenstanders zijn de reserves DES Lunteren die verrassend de finale wisten te halen. De aanvang is kwart voor acht.

21-04-2016: Denk en Zet naar halve finale

De dammers van Denk en Zet hebben met een beetje geluk de halve finale gehaald van de strijd om de Gelderse dambeker. In Culemborg werd DIOS Eibergen nipt met 5-3 geklopt. Op drie van de vier borden stonden de Culemborgse dammers beter, maar wonnen ze niet. Maar juist daar waar gevreesd moest worden voor een nederlaag werd wel gewonnen.

Dik de Voogd overspeelde Frits Zegelink door een hoge randschijf te combineren met een sterk centrum. Toen de buit voor De Voogd binnen leek had Zegelink echter een reddende combinatie. Bij de analyse achteraf werd de verborgen winnende variant wel gevonden (1-1).

Pieter Steijlen ging fors in de aanval tegen de DIOS kopman Marcel Knipper en kreeg alle mooie velden in handen. In tijdnood koos Steijlen voor een ruilvariant die heel goed leek maar door een listig offer van Knipper niet meer opleverde dan een gelijkwaardige remise (2-2).

Invaller Henk Ruesink hield het redelijk overzichtelijk tegen Bert van Oosterom maar kwam toch wat in moeilijkheden door de halve hekstelling van zijn tegenstander. Door een dreigende kettingstelling offerde Ruesink een schijf. Van Oosterom dacht echter makkelijk te gaan winnen en werd getrakteerd op een doorbraakcombinatie. Ruesink werd zo matchwinnaars (4-2).

Tjeerd Harmsma speelde de half-open-klassieke opzet van Arnoud de Greef actief tegen en kreeg na wat ruilen het centrum in handen. Langzaam kwam Harmsma opzetten en moest De Greef zijn formaties afbreken. Inmiddels was het materiaal echter zo geslonken dat het eindspel niet meer te winnen was. Harmsma kwam één tempo te kort (5-3).17-04-2016: DeZ wint ook in tweede ronde van de bekerwedstrijden

Na de klinkende overwinning in Doetinchem tegen DUO stond de volgende geduchte tegenstander al weer op het programma: DES Lunteren 1.
Lunteren uit, altijd lastig.... en dat bleek. Ondanks dat DES niet in de sterkste opstelling kwam (de sterkste spelers zitten in het tweede team want daarmee verwachten ze de finale te gaan halen) kwamen de Culemborgers al snel op een achterstand.
Henk Ruesink speelde te geforceerd en kwam steeds slechter te staan tegen Evert Evers. In tijdnood nam Henk nog een doorbraakcombinatie maar dat bleek zelfmoord te zijn. (0-2)
Pim Meurs zat tegen de taaie Arwin Lammers en speelde klassiek centrumspel.
Pim kreeg voordeel en druk op de stand en de klok van zijn tegenstander. Uiteindelijk vond Arwin niet de juiste verdediging en kwam in een verloren eindspel terecht. (2-2)
Dik de Voogd had de spannendste partij tegen Ronald van de Beek. Met een actieve bestrijding van de flankaanval van zijn tegenstander kreeg Dik voordeel.
Toen de omklemming was voltooid kon Ronald niets anders meer dan een wederzijdse doorbraakcombinatie toe te laten die echter volstrekt kansloos was omdat hij zelf geen dam kon halen en Dik wel. (2-4)
Tjeerd Harmsma had na een tactische strijd met een hoge randschijf van zijn tegenstander Jaap Heij een goed eindspel op het bord gekregen. Jaap behandelde dit eindspel niet correct en kon nadat Tjeerd zijn tweede dam had gehaald opgeven. (2-6)

Iets voor middernacht werd opgelucht de thuisreis aangevangen.
In de derde ronde staat in de kwartfinale de thuiswedstrijd tegen DIOS Achterhoek op het programma.

 

04-04-2016: Denk en Zet wint in beker van DUO

Denk en Zet is de strijd om de Gelderse dambeker begonnen met een onverwacht makkelijke overwinning op DUO. In Doetinchem werd het 2-6 voor de Culemborgers.
DUO nam nog wel een voorsprong door een onverwachte nederlaag van Pim Meurs. Meurs kreeg tegen Jochem Zweerink vanuit de opening groot voordeel in een klassieke partij. Winst leek een kwestie van tijd.... Maar dat was nu juist het grote probleem. Door het zoeken naar de winst, die er waarschijnlijk net niet in zat, had Meurs geen tijd meer over en moest hij heel snel zetten. Een kleine misrekening en Zweerink was er als de kippen bij om dat af te straffen (2-0).
Pieter Steijlen had vanuit een scherpe theoretische opening een mooie hekstelling op het bord gekregen tegen Coen Donders. Steijlen liet de stelling vast lopen en won makkelijk (2-2).
Dik de Voogd kreeg vanuit de opening groot voordeel tegen Ralf Richters en het was een kwestie van tijd voordat de beslissende klap kon worden uitgedeeld. De combinatie van een hekstelling en een vleugelopsluiting deed Richters de das om (2-4).
Tjeerd Harmsma kreeg tegen Tim Hendriksen vanuit de opening zijn geliefde onvoltooide hekstelling op het bord. In het middenspel werd het zowaar al de derde volledige hekstelling in deze bekerwedstrijd. In een zeer scherpe stand kreeg Harmsma de winst niet goed berekend die er wel in zat. Nu werd het nog spannend omdat Hendriksen een centrumaanval kon inzetten. Harmsma had echter de perfecte counter in petto en kon zo mooi de winst forceren (2-6).