damvereniging Denk en Zet Culemborg

17-02-2018: Nipte nederlaag DeZ 1

Pim Meurs won van Schippers Sr., de vader van Jan en Ren, die voor zijn 85ste verjaardag en zijn grote verdienste voor de club een wedstrijd mee mocht doen in het eerste team. De partij zelf was een formaliteit voor Pim met 700 ratingpunten meer.
Bas Messemaker overzag in een spannende partij een zetje tegen topscoorder Jan van Dijk, en dat was fataal.
Dik hield het lang vol tegen Grootmeester Vadim Virny maar kwam uiteindelijk toch in een verloren eindspel terecht.
Op alle borden werd volop gestreden maar de overige partijen eindigden in remise. Het waren zware partijen, als er iemand al voordeel had was dat maar weinig.

04-02-2018: Denk en Zet gelijk tegen CTD Arnhem

Na een spannende dammiddag tussen de eerste teams van Denk en Zet Culemborg en CTD Arnhem stond er een gelijkspel op het scorebord.
Ook de tweede teams streden tegen elkaar en daar trokken de Culemborgers aan het langste eind met 14-6.

Vanwege het ontbreken van de gebroeders Winkel maakten twee spelers hun debuut in de ereklasse, Albert Middelkoop en Krijn van Drie.

Albert beet in het stof nadat hij in een zeker niet mindere Klassieke stand een damcombinatie om zijn oren kreeg tegen Michael Palmer.
Krijn haalde een prima remise tegen Thijs Gerritsen na een flankspelpartij.

Ook Tjeerd Harmsma kreeg een verliespartij te verwerken, Henk Grotenhuis had een leuk offer in een spannende flankspelstand en maakte het na een combinatieve afwikkeling subtiel af met een 3-om-3 oppositie.
Alexander Boulatov drukte Erik van de Weerdhof steeds verder naar achteren en toen Erik zijn formaties niet op orde had was een dubbele dreiging beslissend.

Pim Meurs leverde een ware topprestatie door Frerik Andriessen te verslaan met een prachtige omsingeling. Frerik overzag een belangrijke combinatie en moest een a-positionele zet doen en later zelfs een schijf offeren. Pim maakte het knap af met een rondslag.
Redelijk overzichtelijke remises waren er in de partijen Uladzislau Valjuk - Rik Twilhaar en Peter Kort - Dik de Voogd.

Spannende remises waren er ook. Bas Messemaker en Bart Terwel maakten er een mooie Flankspelpartij van waarin Bart zich links liet opsluiten. Bas ging nog een stapje verder en won een schijf, alleen het won niet vanwege de vele compensatie van Bart.

Pieter Steijlen had een hele spannende centrum omsingeling tegen Hin Wong. De laatste wikkelde na 40 zetten af naar remise.
Evgeni Watoetin probeerde op alle manieren door de verdediging te komen van Niek Smeitink. Hij kreeg wel voordeel maar Niek hield het hoofd koel en haalde het 10e punt binnen voor CTD.

20-01-2018: Denk en Zet komt er niet aan te pas tegen koploper Van Stigt Thans

De dammers uit Culemborg en omstreken kwamen er niet aan te pas in Schiedam. Het gemis van de Grootmeesters Pim Meurs en Jean Marc Ndjofang was duidelijk. Nadat de kruiddampen waren opgetrokken stonden er vier nullen op het scorebord en zes remises.

Invaller Henk Ruesink kreeg zoals hij het zelf uitdrukte "een lesje positiespel" van Ron Heusdens. Noodgedwongen moest Henk na de opening het centrum aan zijn tegenstander laten en de ingenomen hekstelling was verre van ideaal. Na zo'n drie uur spelen was het gedaan, alle formaties waren op.
Onze tweede invaller, Simon Harmsma, mocht in zijn debuut in het eerste tiental aantreden tegen Jitse Slump. Na een spannende opening koos Simon voor een tijdelijk schijfoffer met duidelijk positionele compensatie. Iets later overzag Simon echter een afwikkeling waardoor hij definitief een schijf achter kwam en dat was uiteindelijk dodelijk.

Sven Winkel is niet met zijn beste seizoen bezig, evenals Alexander Boulatov beet hij in het stof. Ze troffen het ook niet met super grootmeesters Anatoli Gantwarg en Rob Clerc als tegenstanders.
Sven trok ten aanval maar ergens halverwege de partij zag hij de bui al hangen, eigenlijk werd hij met een omsingeling kansloos weggetikt. Een combinatie versnelde het einde.
Alexander had grote moeite met de omtrekkende bewegingen van Rob Clerc en kreeg zijn rechtervleugel niet in het spel. Uiteindelijk werd hij volledig vastgezet en moest een schijf geven.

 Dan de remises. Evgeni leek het beste van het spel te hebben met een volle flankaanval tegen Frits Luteijn maar na een afwikkeling was het remise.
Bas probeerde het snelle spel van Anton van Berkel te ontregelen met een hoge randschijf maar van Berkel gaf geen krimp. Na wederzijdse doorbraak was het een gelijkspel.
Vlad zat tegen Vipulis en daar werd na een afgebroken flankaanval snel tot remise besloten.

Dik de Voogd had geen problemen met Hein Meijer. Wel wat tempo nadeel maar genoeg reserve voor de remise.
Tjeerd koos voor een omsingeling tegen Casper Remeijer. Dat zag er wat link uit maar uiteindelijk liep Casper toch min of meer vast. Na een leuke afwikkeling
bleef er een 4-om-4 eindspel over met remise.
Pieter tenslotte speelde een onvoltooide hekstelling tegen Jeroen Kos. Later werd het een echte hekstelling maar daar ruilde Kos zich uit. Na een spannend middenspel ging Pieter er in het eindspel nog even voor zitten maar helaas winst zat er niet meer in.

 Een verdiende nederlaag, die we over twee weken tegen CTD weer recht hopen te zetten.

  

06-01-2018: Denk en Zet uit de race

De dammers van Denk en Zet hebben voor de 2e keer dit seizoen verloren, en opnieuw met het kleinst mogelijke verschil. Bij PW Consulting in Culemborg werd het 9-11 voor Hijken DTC.

Vooraf was duidelijk dat op de meeste borden de spelers aan elkaar gewaagd waren. Dat kwam ook in de uitslagen tot uitdrukking, op liefst negen borden eindigde de partij in remise.
Oud wereldkampioen
Harm Wiersma maakte voor Hijken DTC het verschil. De Fries kreeg in klassiek spel steeds meer voordeel tegen Sven Winkel. In een stand met ieder nog acht schijven was het pleit beslecht.

Zaterdag 20 januari wacht voor Denk en Zet de zware uitwedstrijd tegen koploper Van Stigt Thans Schiedam.

 

17-12-2017: Denk en Zet 1 weer terug in de race om het kampioenschap

Dankzij een sobere maar welverdiende overwinning van 12-8 tegen MTB Hoogeveen, is Denk en Zet Culemborg weer terug in de race voor de titel. Wederom zonder de Grootmeesters Ndjofang en Watoetin was het in Culemborg een spannende pot.

Na een dik uur was de eerste overwinning binnen. Pim Meurs forceerde tegen Jol Palmans een dam en schijfwinst. Tien zetten laten gaf Jol op. (2-0)
Bjrn Winkel zat tegen de middelste van de gebroeders Palmans, Zainel, maar had niets te vrezen.Na een Klassiek duel werden de punten snel gedeeld. (3-1)
Uladzislau Valjuk had een prachtstand tegen Rick Hakvoort, hij speelde een hoge randschijf goed tegen. Toch kon hij niet verhinderen dat Rick los kwam en kon afwikkelen naar een remise eindspel. (4-2)
Bas Messemaker kreeg het jeugdige talent Nick Waterink tegenover zich. Nick ging vol in de aanval en Bas wachtte op een misstap, en die kwam. Op klaarlichte dag moest Nick een schijf inleveren en later de partij. (6-2)

Dik de Voogd zat tegen zwaargewicht B Eggens die zoals gewoonlijk fel in de aanval ging. Eerst via veld 23 en later, noodgedwongen via 22. Toch had Dik geen kansen tegen de voorpost en werd er tot remise besloten. (7-3)
John van den Borst had een flexibele stand tegen de flankaanval van Maikel Palmans en het evenwicht werd nergens verbroken. (8-4)
Verrassend was de nederlaag van Alexander Boulatov tegen Michel Stempher. De altijd snel spelende noorderling speelde de aanval van Alexander goed tegen en behield zijn verdedigende formaties. Alexander kwam in temponood en kon pardoes opgeven. (8-6)

Sven Winkel kreeg na een goede opening toch wat problemen tegen Maarten Wichgers en moest alle zeilen bijzetten om het Klassieke afspel binnen de remise grenzen te houden. Dat lukte gelukkig wel. (9-7)
Bij Tjeerd Harmsma was het andersom, na een prima partij moest tegenstander Antoine Koster de remise zien te vinden. Ondanks tijdnood lukte dat toch nog gemakkelijk. (10-8)
Pieter Steijlen zat tegen de sterkste Drent Klaas Hendrik Leijenaar en speelde zijn geliefde omsingelingsspel. Na een grote afwikkeling kwam er een moeilijk eindspel op het bord wat mooi tot winst werd gevoerd door Pieter. (12-8)

 

10-12-2017: DeZ 1 verliest nipt in topper tegen VBI Huissen

De spelers van Denk en Zet lopen wat verdwaasd rond na de nederlaag tegen VBI met 11-9. Altijd spannend deze strijd en nu won Huissen nipt.

Toen de opstellingen bekend waren gemaakt hadden we n bord met veel verlies gevaar en dat was de paring van Alexander Baljakin tegen Bjrn Winkel. Daar tegen stonden wel enkele kansborden tegenover zoals Pim Meurs tegen Fred de Koning, Pieter Steijlen tegen Joost Hendriksen, n Uladzislau Valjuk tegen Dirk Joosten. Plus natuurlijk de opdracht dat Dik de Voogd tegen Gerard Jansen, Tjeerd Harmsma tegen Johan Krajenbrink, n John van den Borst tegen Jasper Lemmen, het droog moesten zien te houden.

Het liep natuurlijk allemaal anders.
Bas Messemaker probeerde met een Tzjizov-kanon Geert van Aalten te verschalken maar die gaf geen krimp. Remise (1-1)
Dik de Voogd laveerde via wederzijds flankspel soepel naar remise tegen GMI Gerard Jansen. (2-2)
Tegenvallend was het spel van Vlad tegen Dirk Joosten. Hij liet de Huissenaar rustig aanvallen en bereikte niets in de omsingeling. De derde puntendeling. (3-3)

Spektakel was er wel bij Tjeerd Harmsma tegen Johan Krajenbrink, die zijn geliefde Podkova speelde, maar Tjeerd hield zijn formaties en speelde scherp tegen. Toen het Klassiek werd had Tjeerd duidelijk voordeel en via een Ghestem doorstoot kwam hij zelfs aan de winnende hand. helaas had hij tijdnood en na allerlei verwikkelingen bleef er een remise stand over. Bij de analyse bleek Tjeerd wel degelijk de winst te hebben gemist. (4-4)
Sven Winkel nam het op tegen de taaie Maarten Linssen en het werd een taaie partij. Sven kreeg wel voordeel in het Klassieke spel maar lang niet genoeg om te winnen. (5-5)
Bjrn Winkel ging tegen Alexander Baljakin brutaal in de aanval maar zijn stand liep onderweg wat scheurtjes op. Baljakin profiteerde direct en kon uiteindelijk makkelijk door Bjrn zijn vleugel heen. (7-5)

Ook onze tweede Wit-Rus, Alexander Boulatov, had zijn dag niet. Tegen de Flankaanval van Jos Stokkel kon hij weinig inbrengen en werd hij weggespeeld, ook na een wederzijdse damafwikkeling bleef zijn stand kritiek. Hij mocht van geluk spreken dat Jos in ging op zijn remise-aanbod, het eindspel was kansloos.... (8-6)
Pim Meurs kreeg geen vat op het strakke spel van Fred de Koning. Half-open klassieke bewegingen, later vol Klassiek, Fred wist van geen wijken en scoorde een goede remise. (9-7)

Pieter deed wat terug door Joost Hendriksen met een indrukwekkende flankspel omsingeling te verslaan. De eindstand spreekt boekdelen. (9-9)
Helaas kon John het niet droog houden tegen de sterke centrumaanval van Jasper Lemmen. In het spel met een hoge randschijf kwam John uiteindelijk nog wel op dam maar het eindspel met 2 schijven minder was kansloos. (11-9 voor Huissen) 

De drie overwinningen in de wedstrijd waren terecht en qua verzuimde winsten was het 1-1, dus een terechte overwinning voor de Huissenaren. In verband met de Worldcup finale in China miste Denk en Zet Jean Marc Ndjofang n Evgeni Watoetin, terwijl Huissen Guntis Valneris niet kon opstellen. Al met al een spannende middag in het Koelhuis.

26-11-2017: Denk en Zet blijft winnen

Ook de vijfde ronde in de ereklasse van de damcompetitie leverde een overwinning op voor Denk en zet Culemborg. Ondanks drie invallers werd het in de speelzaal van PW Consulting 11-9 tegen het nog ongeslagen WSDV uit Wageningen. Denk en Zet blijft daardoor de 1e plaats delen met Van Stigt Thans uit Schiedam.

Alexander Boulatov had een snelle klassieke remise tegen Rik Keurentjes (1-1).
Bas Messemaker pakte tempowinst en een opgedrongen randschijf tegen Ester van Muijen en kwam tot prettig spel. Na een blunder van Van Muijen won Messemaker een schijf en snel de partij (3-1).
Een meevaller was de winst van invaller John van den Borst tegen veteraan Fred Ivens. Van den Borst wist Ivens met een hoge randschijf klem te zetten en strategisch te overspelen (5-1).
Kopman Pim Meurs had een prettige omsingeling tegen de fel aanvallende Matthias de Kruijf. In een slechte stand trapte de Wageninger ook nog eens in een leuke combinatie. (7-1).

Tjeerd Harmsma kreeg ook een combinatie om zijn oren tegen wereldtopper Jan Groenendijk. De druk had Groenendijk langzaam opgevoerd en Harmsma kreeg moeilijk vat op het spel van Groenendijk (7-3).
Vlad Valiuk speelde moeizaam tegen Marcel Monteba maar kwam niet echt in gevaar. Na een wederzijdse flankaanval werd er afgewikkeld en kwam een remise eindspel op het bord (8-4).
Dik de Voogd had een spannende partij tegen Jesse van Beek en kwam steeds meer opzetten middels een flank-centrum aanval. Helaas voor hem hield Van Beek het hoofd koel en werd het remise (9-5).

Evgeni Watoetin probeerde met subtiel klassiek spel de opzet van Heike Verheul te ontregelen maar dat lukte maar gedeeltelijk. Verheul moest wel naar de rand ruilen maar kon nog net de remisehaven in varen (10-6).

Invaller Henk Ruesink had de ondankbare taak om oud-Nederlands kampioen en oud-streekgenoot Wieger Wesselink af te stoppen. Via een klassieke structuur en de nodige ruilen kreeg Wesselink vat op de stelling en toen hij kon overschakelen naar een flankaanval werd Ruesink langzaam maar zeker het ravijn ingedrukt (10-8).
Invaller Bjrn Winkel bestreed de aanvallende Johan Sterrenburg met een flankaanval over rechts en dat werd heel lang doorgevoerd met uiteindelijke een doorbraak. Goed voor remise en het beslissende punt (11-9).

Op 9 december wacht in Huissen de zware uitwedstrijd tegen DV VBI.

 

12-11-2017: Denk en Zet blijft op kop in ereklasse

De dammers van Denk en Zet Culemborg hebben ook de 4e wedstrijd in de ereklasse in winst omgezet. In Amstelveen werd het tegen 020 8-12. De zege had groter moeten uitvallen, maar enkele Culemborgers scoorden een tegenvallende remise. DeZ leidt nu samen met het Schiedamse Van Stigt Thans.

Evgeni Vatutin opende met een remise tegen de fors aanvallende Johan Bastiaannet. Vatutin hield echter zijn verdediging goed op orde en kwam nooit in de problemen (1-1).

Ook Alexander Bulatov kwam relatief snel tot remise. Tegenstander Rob Geurtsen probeerde aan te vallen, maar dat werd probleemloos omzeild (2-2).
Tjeerd Harmsma tekende voor de 3e remise. Tegen Roep Bhawanibhiek werd het eerst klassiek en later schakelde Harmsma over op een podkova. Hij benutte echter niet al zijn kansen waardoor er niet meer in zat dan een gelijkspel (3-3).
Invaller Bjrn Winkel streed met open vizier tegen Krijn ter Braake zowel flanspel als een centrum voorpost werden door Ter Braake weggeruild met remise als logisch resultaat (4-4).

Pim Meurs bracht de vijfde remise op het bord en dat was een echte tegenvaller. Meurs zette tegen Frank Pasman vanuit de opening een centrumomsingeling in. Na een eenvoudige afwikkeling kreeg Meurs groot voordeel met een sterk centrum. Pasman kwam onder grote druk te staan, maar bleef, ondanks ruim 400 rating punten minder, overeind (5-5).
De remiseban werd doorbroken door Vlad Valiuk die de aanvalsplannen van Gerrit Tigchelaar goed wist te dwarsbomen. Na schijfwinst volgde later ook partijwinst (5-7).
John van den Borst speelde tegen Johan Capelle een flankaanval die terecht in een gelijkspel eindigde (6-8).
Dik de Voogd speelde een flankaanval van Peter van Heun tegen. De Voogd deed dit met verve, en kraag een gewonnen stand op het bord. Hij liet echter zijn tegenstander ontsnappen baar remise (7-9).

Sven Winkel speelde sterk klassiek tegen Johan Smits, maar ondanks duidelijk voordeel werd het evenwicht nooit definitief verbroken (8-10).
Het slot kwam op naam van Jean Marc Ndjofang die na een omsingeling van de stand van Peter Hoogteijling wist door te breken naar dam. Een secuur gespeeld eindspel leverde daarna de winst op (8-12).

Op 25 november staat de volgende wedstrijd op het programma. Denk en Zet speelt dan bij PW Consulting tegen WSDV Wageningen.

 

28-10-2017: Denk en Zet blijft winnen.

Na een lange pauze in verband met het WK is de damcompetitie weer van start gegaan. Ondanks een drietal invallers heeft Denk en Zet ook de 3e wedstrijd in de ereklasse gewonnen. Tegen Damlust Gouda werd het wel spannend, maar de 11-9 overwinning was verdiend.
Denk en Zet nam een snelle voorsprong door winst van Sven Winkel en Pim Meurs. Winkel rolde tegenstander Ruud Kloosterman op met een sterke Roozenburgaanval. Meurs profiteerde goed van het terreinvoordeel dat hij kreeg van de steeds achteruit ruilende Andr Venema. Met een lichte combinatie werd deze partij afgesloten (4-0).
Pieter Steijlen had geen ontzag voor Nederlands Kampioen Martijn van IJzendoorn. Steijlen speelde secuur en met ambitie een sterke omsingeling die uiteindelijk resulteerde in een gelijkwaardig gelijkspel (5-1).
Dik de Voogd was hard bezig om Peter Pippel van het bord te zetten. In een vrijwel gewonnen stand speelde De Voogd echter een grafzet en was het direct remise (6-2).
Invaller Henk Ruesink leek lang overeind te blijven tegen de aanvallende Friso Fennema. In tijdnood ging het echter toch mis en kon Damlust terugkomen in de wedstrijd (6-4).
De zieke Jean-Marc Ndjofang kwam in het belang van het team wel achter het bord. Ndjofang kreeg licht voordeel tegen Teun van der Krol, maar meer dan remise zat er niet in (7-5).
Invaller Bjrn Winkel ging vol in de aanval tegen Ben Provoost. Enkele opbouwfoutjes van Winkel maakten dat Provoost steeds beter kwam te staan. Uiteindelijk kon Damlust zo weer op gelijke hoogte komen (7-7).

Evgeni Watoetin kreeg wel voordeel tegen Harry Clasquin, maar dat was niet genoeg voor de winst (8-8).
Alexander Bulatov deed waar hij goed in is. In een klassieke partij werd topgrootmeester Erno Prosman zonder noemenswaardige problemen op remise gehouden (9-9).
Het slot was voor John van den Borst die in een klassieke partij Erik Hoogendoorn flink onder druk wist te zetten. Hoogendoorn vond niet de beste verdediging en moest capituleren (11-9).

Op 11 november staat de uitwedstrijd tegen het nog puntloze 020 Amsterdam op het programma.

 

16-09-2017: Denk en Zet start met ruime winst

De dammers van Denk en Zet Culemborg zijn de competitie in de ereklasse begonnen met een ruime 14-6 zege op debutant Rijnsburg. De Culemborgers willen dit jaar weer mee spelen om de titel en Rijnsburg gold hierbij als een welkome opwarming.

Nieuwkomer Jean-Marc Ndjofang was als eerste klaar. Is meervoudig Afrikaans kampioen en werd twee keer vicewereldkampioen. De Kameroener is ook de regerend wereldkampioen sneldammen. Ndjofang kreeg Richard Kromhout een klassieke stand op het bord en leek op de winst af te stevenen. Kromhout wist echter nog net remise te maken (1-1).

Dik de Voogd had een makkelijke middag. Tegenstander Arie Schoneveld werd positioneel opgeknoopt. De partij kende daardoor een vroegtijdig einde (3-1).

Sven Winkel speelde een spannende maar gelijkwaardige partij tegen Cor van Dusseldorp met remise als logisch resultaat (4-2).

Met zijn favoriete spel met een hoge randschijf op het bord had Pieter Steijlen lekker veel te rekenen. En daar is hij juist goed in. Tegenstander Pieter-Jan Rijken raakte in dit complexe spel de weg kwijt en gaf op toen Steijlen op dam kwam (6-2).

Pim Meurs en Thomas Wielaard kregen een lange theoretisch variant op het bord zonder dat het evenwicht werd verbroken (7-3).

Alexander Bulatov kwam iets in de verdrukking tegen Wim Bremmer, maar het evenwicht werd nooit beslissend verbroken (8-4).

Al snel waren er zorgen over de partij van Vlad Valiuk. Na een standaard Roozenburg opening vergiste hij zich en kwam een schijf achter. Langzaamaan wist hij compensatie te krijgen en dat bleek uiteindelijk voldoende voor remise (9-5).

Ook bij Tjeerd Harmsmawaren er zorgen. Hij kreeg in eerste instantie wel groot voordeel, maar de stand sloeg om in het voordeel van Rijnsburger Richard Meijer. Harmsma moest een schijf offeren en kon met moeite een punt redden (10-6).

Bas Messemaker, de tweede versterking, boekte een nuttige overwinning. Messemaker speelde ook van 1999 tot 2007 voor Denk en Zet en is nu weer terug in Culemborg. Het opportunistische spel van Steven den Hollander werd door Messemaker hardhandig positioneel afgestraft (12-6).

Het slot was voor Evgeni Vatutin. Hij had lang een gelijkwaardige stand tegen Arjen de Mooij, maar in het eindspel ging zijn tegenstander opzichtig in de fout en kwam de 14-6 eindstand op het bord.

Van de favorieten leed Het op papier sterkste team Hijken TDC direct een verrassende nederlaag. De Drenten zijn volgende maand met vier spelers vertegenwoordigd bij het WK in Tallinn (Estland). Alle vier, waaronder wereldkampioen Roel Boomstra, kwamen niet verder dan remise.

A.s. zaterdag 23 september speelt Denk en Zet in Tilburg tegen de andere nieuwkomer Dammend Tilburg.