30-04-2017: Simon Harmsma damkampioen van Nederland

Simon Harmsma is in Den Haag met overmacht damkampioen van Nederland bij de pupillen geworden. Simon scoorde uit 8 partijen 15 punten, vier punten meer dan Renco Oostindjer uit Hoogeveen. Titel verdediger Emre Hageman uit Den Haag eindigde met weer een punt minder als derde. De 18 beste pupillen van Nederland streden 6 dagen lang om de nationale damtitel.

Simon begin met een moeizame overwinning op Roland Kreeft. Simon zette zijn flankaanval niet goed op en Roland kreeg daardoor duidelijke winstkansen. Die werden niet benut, waarna Simon met een fraaie Coupe Deslaurier toesloeg.
De tweede ronde tegen Yaroslav Gilevych bracht veel strijd op het bord. In het middenspel kon Simon met een lichte combinatie doorbreken naar dam en dat was voldoende voor de winst.
Renco Oostindjer bleek als enige instaat op Simon een punt af te pakken. Na een gelijk opgaande strijd werd het remise. Beide kreeg één winstkans, maar dat werd wederzijds overzien.
Ákosh Kardos uit Wageningen was na drie ronden alleen koploper. Maar in een wederzijdse flankaanval maakte Simon daar resoluut een einde aan. Tegen Jan Kornilov (Geldrop) forceerde Simon een doorbraak naar dam. Maar in eerste instantie verzuimde hij op de partij zo af te maken. In het eindspel kreeg hij een tweede kans en die greep hij wel met beide handen aan.
Titelverdediger Emre Hageman werd vanuit de opening volledig weggespeeld. Daarna volgde Matthijs Jonkman, op voorhand één van de favorieten, die lang een gelijkwaardige partij speelde. Pas in het late middenspel wist Simon met subtiel spel de schijven van zijn tegenstander vast te zetten. In de slotronde miste Simon enkele winnende voortzettingen tegen Elisabeth Kramer (Groningen). Pas toen Elisabeth verkeerd dam haalde was duidelijk dat ook de laatste partij door Simon zou worden gewonnen.

Eind oktober hoopt Simon zijn goede spel in Polen verder te etaleren bij het WK voor Pupillen.

Huldiging
Op woensdag 3 mei organiseerde Denk en Zet een huldiging voor de nieuwe Nederlandse Kampioen.  De huldiging vond plaats in het Rode Kruis gebouw, Otto van Reesweg 10 in Culemborg.

Lieke Vreugdenhil
Voor Lieke Vreugdenhil, de tweede speler van Denk en Zet in deze NK finale, liep het minder goed dan verwacht. Lieke zette haar partijen goed op, maar kon deze stellingen meestal niet af maken. Meer dan een plek in de achterhoede zat er daarom voor haar niet in.