damvereniging Denk en Zet Culemborg

 

21-05-2017: Denk en Zet wint de beker

Denk en Zet heeft net als vorig jaar de Gelderse dambeker gewonnen. De Culemborgers waren in de finale met 7-1 duidelijk te sterk voor het naar de ereklasse gepromoveerde CTD Arnhem. Omdat snel duidelijk was dat Pieter Steijlen ging winnen, en niemand van Denk en Zet minder stond, was de wedstrijd minder spannend dan vooraf verwacht.

Pim Meurs zette direct een stevig centrumblok op het bord waar tegenstander Thijs Gerritsen geen raad mee wist. Meurs bleef de gehele partij beter staan. Meurs veranderde het spelbeeld in een flankcentrumaanval en dat was beslissend.

Pieter Steijlen had in Hin Wong een ideale tegenstander. Beide houden van complex spel en al snel had Wong een Partie Bonnard op het bord gezet. Dit bleek onverantwoord en Steijlen wist enkele niet te omzeilen combinaties in de stand te vlechten. Nadat Wong had geofferd was de winst een kwestie van tijd (4-0).

Boudewijn Derkx en Bart Terwel speelden een spannende partij met wederzijdse randschijven. Ondanks hevige tijdnood van Terwel werd het evenwicht nergens verbroken. Remise dus.

Tjeerd Harmsma en Henk Grotenhuis ten Harkel begonnen met een spannende opening. Na een paar vereenvoudigende ruilen in het middenspel leek de partij naar remise te kabbelen. Grotenhuis ruilde echter net iets te veel en miste ook nog een directe remise. In het eindspel won Harmsma.

Competitieleider Erik van de Weerdhof was naar Culemborg gekomen om direct na de wedstrijd de bekers uit te reiken.

   


07-05-2017: Denk en Zet in bekerfinale

Denk en Zet heeft zich geplaatst voor de finale van de strijd om de Gelderse Dambeker. De 5-3 overwinning op DUO uit Doetinchem doet meer spanning verwachten dan er daadwerkelijk was. Denk en Zet stond op alle borden beter. Na overwinning van Pieter Steijlen konden de resterende partijen alleen met veel moeite door de spelers van DUO op remise worden gehouden.

Woensdag 17 mei wordt in het Rode Kruisgebouw in Culemborg de finale gespeeld tegen CTD Arnhem. Aanvang kwart voor acht. Gezien de speelsterkte van beide teams wordt een spannende strijd verwacht.

Pieter Steijlen had lang een iets flexibeler stelling tegen Tim Hendriksen, maar veel voordeel leverde dat niet op. Met ieder nog 8 schijven maakte Hendriksen een giga blunder en was het direct uit (2-0).

Kopman Pim Meurs kreeg wel duidelijk voordeel in het centrum tegen Wouter Ludwig. Maar genoeg voor de winst was het niet (3-1).

Ruim 600 ratingpunten meer heeft Tjeerd Harmsma t.o.v. jeugdspeler Hans Rinner. Normaal is dat genoeg voor een walk-over. Harmsma kreeg ook wel een gewonnen stand op het bord, maar Rinner steeg boven zichzelf uit en wist na een nauwelijks zichtbaar foutje van Harmsma de remise haven in te lopen (4-2).

Boudewijn Derkx wist tegenstander Dinant Spieker stevig naar de rand van het bord te drukken. Derkx brak door naar dam en leek te gaan winnen, maar hij liet zijn dam simpel af vangen. Ondanks een schijf meer zat er daarna geen winst meer in (5-3).

 

30-03-2017: Denk en Zet walst over Nijmegen heen

Denk en Zet heeft in de achtste finale van de Gelderse dambeker geen problemen gehad met DC Nijmegen. In Nijmegen werd het 0-8.

Kopman Tjeerd Harmsma was als eerste klaar. Tegenstander Hans Ladage was niet bekend met de finesses van de gespeelde theoretische opening en liep daardoor achter de feiten aan. Met nog ieder 13 schijven op het bord liep Ladage volledig vast en waren de eerste punten voor Denk en Zet binnen (0-2).

Henk Stoop was de tweede die scoorde voor Denk en Zet. In een klassieke opzet kreeg Nijmegenaar Henk Wouters problemen met een surplus aan randschijven. De stand was wel speelbaar, maar het kostte Wouters te veel tijd, waardoor deze op de klok verloor (0-4).

Henk Ruesink wist een vroege flankaanval van Kees Hazen om te zetten naar een klassieke stand met een hoge randschijf voor Hazen. In dit boeiende speltype had Hazen te weinig vrije zetten om goed te kunnen opbouwen. Ruesink spleet de stelling van zijn tegenstander en boekte een mooie positionele overwinning (0-6).

Boudewijn Derkx moest lang wachten tot hij enig grip kreeg op de stelling van Jan Jacobs. Jacobs hield met correcte ruilen de stand overzichtelijk. In het klassieke middenspel stond Jacobs zelfs makkelijker, maar hij overschatte zijn kansen. Een uitbraak via het kerkhofveld werd door Derkx vakkundig weerlegd (0-8).