damvereniging Denk en Zet Culemborg

 

12-11-2017: Denk en Zet blijft op kop in ereklasse

De dammers van Denk en Zet Culemborg hebben ook de 4e wedstrijd in de ereklasse in winst omgezet. In Amstelveen werd het tegen 020 8-12. De zege had groter moeten uitvallen, maar enkele Culemborgers scoorden een tegenvallende remise. DeZ leidt nu samen met het Schiedamse Van Stigt Thans.

Evgeni Vatutin opende met een remise tegen de fors aanvallende Johan Bastiaannet. Vatutin hield echter zijn verdediging goed op orde en kwam nooit in de problemen (1-1).

Ook Alexander Bulatov kwam relatief snel tot remise. Tegenstander Rob Geurtsen probeerde aan te vallen, maar dat werd probleemloos omzeild (2-2).
Tjeerd Harmsma tekende voor de 3e remise. Tegen Roep Bhawanibhiek werd het eerst klassiek en later schakelde Harmsma over op een podkova. Hij benutte echter niet al zijn kansen waardoor er niet meer in zat dan een gelijkspel (3-3).
Invaller Björn Winkel streed met open vizier tegen Krijn ter Braake zowel flanspel als een centrum voorpost werden door Ter Braake weggeruild met remise als logisch resultaat (4-4).

Pim Meurs bracht de vijfde remise op het bord en dat was een echte tegenvaller. Meurs zette tegen Frank Pasman vanuit de opening een centrumomsingeling in. Na een eenvoudige afwikkeling kreeg Meurs groot voordeel met een sterk centrum. Pasman kwam onder grote druk te staan, maar bleef, ondanks ruim 400 rating punten minder, overeind (5-5).
De remiseban werd doorbroken door Vlad Valiuk die de aanvalsplannen van Gerrit Tigchelaar goed wist te dwarsbomen. Na schijfwinst volgde later ook partijwinst (5-7).
John van den Borst speelde tegen Johan Capelle een flankaanval die terecht in een gelijkspel eindigde (6-8).
Dik de Voogd speelde een flankaanval van Peter van Heun tegen. De Voogd deed dit met verve, en kraag een gewonnen stand op het bord. Hij liet echter zijn tegenstander ontsnappen baar remise (7-9).

Sven Winkel speelde sterk klassiek tegen Johan Smits, maar ondanks duidelijk voordeel werd het evenwicht nooit definitief verbroken (8-10).
Het slot kwam op naam van Jean Marc Ndjofang die na een omsingeling van de stand van Peter Hoogteijling wist door te breken naar dam. Een secuur gespeeld eindspel leverde daarna de winst op (8-12).

Op 25 november staat de volgende wedstrijd op het programma. Denk en Zet speelt dan bij PW Consulting tegen WSDV Wageningen.

 

28-10-2017: Denk en Zet blijft winnen.

Na een lange pauze in verband met het WK is de damcompetitie weer van start gegaan. Ondanks een drietal invallers heeft Denk en Zet ook de 3e wedstrijd in de ereklasse gewonnen. Tegen Damlust Gouda werd het wel spannend, maar de 11-9 overwinning was verdiend.
Denk en Zet nam een snelle voorsprong door winst van Sven Winkel en Pim Meurs. Winkel rolde tegenstander Ruud Kloosterman op met een sterke Roozenburgaanval. Meurs profiteerde goed van het terreinvoordeel dat hij kreeg van de steeds achteruit ruilende André Venema. Met een lichte combinatie werd deze partij afgesloten (4-0).
Pieter Steijlen had geen ontzag voor Nederlands Kampioen Martijn van IJzendoorn. Steijlen speelde secuur en met ambitie een sterke omsingeling die uiteindelijk resulteerde in een gelijkwaardig gelijkspel (5-1).
Dik de Voogd was hard bezig om Peter Pippel van het bord te zetten. In een vrijwel gewonnen stand speelde De Voogd echter een grafzet en was het direct remise (6-2).
Invaller Henk Ruesink leek lang overeind te blijven tegen de aanvallende Friso Fennema. In tijdnood ging het echter toch mis en kon Damlust terugkomen in de wedstrijd (6-4).
De zieke Jean-Marc Ndjofang kwam in het belang van het team wel achter het bord. Ndjofang kreeg licht voordeel tegen Teun van der Krol, maar meer dan remise zat er niet in (7-5).
Invaller Björn Winkel ging vol in de aanval tegen Ben Provoost. Enkele opbouwfoutjes van Winkel maakten dat Provoost steeds beter kwam te staan. Uiteindelijk kon Damlust zo weer op gelijke hoogte komen (7-7).

Evgeni Watoetin kreeg wel voordeel tegen Harry Clasquin, maar dat was niet genoeg voor de winst (8-8).
Alexander Bulatov deed waar hij goed in is. In een klassieke partij werd topgrootmeester Erno Prosman zonder noemenswaardige problemen op remise gehouden (9-9).
Het slot was voor John van den Borst die in een klassieke partij Erik Hoogendoorn flink onder druk wist te zetten. Hoogendoorn vond niet de beste verdediging en moest capituleren (11-9).

Op 11 november staat de uitwedstrijd tegen het nog puntloze 020 Amsterdam op het programma.

 

16-09-2017: Denk en Zet start met ruime winst

De dammers van Denk en Zet Culemborg zijn de competitie in de ereklasse begonnen met een ruime 14-6 zege op debutant Rijnsburg. De Culemborgers willen dit jaar weer mee spelen om de titel en Rijnsburg gold hierbij als een welkome opwarming.

Nieuwkomer Jean-Marc Ndjofang was als eerste klaar. Is meervoudig Afrikaans kampioen en werd twee keer vicewereldkampioen. De Kameroener is ook de regerend wereldkampioen sneldammen. Ndjofang kreeg Richard Kromhout een klassieke stand op het bord en leek op de winst af te stevenen. Kromhout wist echter nog net remise te maken (1-1).

Dik de Voogd had een makkelijke middag. Tegenstander Arie Schoneveld werd positioneel opgeknoopt. De partij kende daardoor een vroegtijdig einde (3-1).

Sven Winkel speelde een spannende maar gelijkwaardige partij tegen Cor van Dusseldorp met remise als logisch resultaat (4-2).

Met zijn favoriete spel met een hoge randschijf op het bord had Pieter Steijlen lekker veel te rekenen. En daar is hij juist goed in. Tegenstander Pieter-Jan Rijken raakte in dit complexe spel de weg kwijt en gaf op toen Steijlen op dam kwam (6-2).

Pim Meurs en Thomas Wielaard kregen een lange theoretisch variant op het bord zonder dat het evenwicht werd verbroken (7-3).

Alexander Bulatov kwam iets in de verdrukking tegen Wim Bremmer, maar het evenwicht werd nooit beslissend verbroken (8-4).

Al snel waren er zorgen over de partij van Vlad Valiuk. Na een standaard Roozenburg opening vergiste hij zich en kwam een schijf achter. Langzaamaan wist hij compensatie te krijgen en dat bleek uiteindelijk voldoende voor remise (9-5).

Ook bij Tjeerd Harmsmawaren er zorgen. Hij kreeg in eerste instantie wel groot voordeel, maar de stand sloeg om in het voordeel van Rijnsburger Richard Meijer. Harmsma moest een schijf offeren en kon met moeite een punt redden (10-6).

Bas Messemaker, de tweede versterking, boekte een nuttige overwinning. Messemaker speelde ook van 1999 tot 2007 voor Denk en Zet en is nu weer terug in Culemborg. Het opportunistische spel van Steven den Hollander werd door Messemaker hardhandig positioneel afgestraft (12-6).

Het slot was voor Evgeni Vatutin. Hij had lang een gelijkwaardige stand tegen Arjen de Mooij, maar in het eindspel ging zijn tegenstander opzichtig in de fout en kwam de 14-6 eindstand op het bord.

Van de favorieten leed Het op papier sterkste team Hijken TDC direct een verrassende nederlaag. De Drenten zijn volgende maand met vier spelers vertegenwoordigd bij het WK in Tallinn (Estland). Alle vier, waaronder wereldkampioen Roel Boomstra, kwamen niet verder dan remise.

A.s. zaterdag 23 september speelt Denk en Zet in Tilburg tegen de andere nieuwkomer Dammend Tilburg.