damvereniging Denk en Zet Culemborg

13-10-2018: Denk en Zet te sterk voor WSDV Wageningen

Denk en Zet is ook na de 3e ronde van de competitie in de ereklasse dammen nog ongeslagen. In Wageningen werd het tegen WSDV 8-12.

Na een rustige remise van Tjeerd Harmsma tegen Marcel Monteba kwam Denk en Zet snel op een 1-5 voorsprong. Allereerst door winst van Paul Oudshoorn op nationaal Dameskampioene Heike Verheul. Oudshoorn kreeg alle mooie velden in handen en won zo snel. De twee winst was voor Vlad Valiuk die zijn tegenstander Matthias de Kruijf al in de opening overklaste. Via schijfwinst werden de twee punten binnen gehengeld.

Voor de rest kwamen er uitsluitend remises op het scorebord. Hierbij vielen vooral de punten van de twee jongste Denk-en-Zetters op. De 15-jarige Quincy Ngawikromo boekte zijn eerste punt voor de Culemborgse hoofdmacht door oud Nederlands kampioen Wieger Wesselink een gelijkwaardige remise af te dwingen. De 13-jarige Simon Harmsma had het iets moeilijker, maar de remise tegen jeugd bondscoach Rik Keurentjes was zeker verdiend.

De remise van Pim Meurs, Kees Thijssen, Pieter Steijlen, Bassirou Ba en Evgeni Watoetin kwamen allen via logische wegen tot stand.

Op de foto Quincy Ngawikromo. De 15-jarige pakte zijn eerste punt voor Denk en Zet.

 

 

19-9-2018: Denk en Zet 1 - DES Lunteren 1

Voorafgaand aan de wedstijd tegen DES Lunteren werd Simon gehuldigd voor zijn resultaten bij het EK minicadets.
De wedstrijd tegen DES Lunteren verliep moeizaam en werd nipt met 11-9 gewonnen.

 


5-09-2018:
Denk en Zet start met gelijkspel

Denk en Zet is de damcompetitie in de ereklasse begonnen met een gelijkspel in Gouda tegen Damlust. Denk en Zet zag veel spelers eind vorig seizoen vertrekken, maar daar kwamen ook weer een aantal sterke spelers voor terug.

Nadat de opstellingen bekend waren leken er lichte kansen voor de Culemborgers. Op drie borden was Damlust op papier duidelijk sterker en op vier borden was het voordeel voor Denk en Zet. Drie borden kenden nauwelijks krachtverschil. Met de 10-10 eindstand hadden beide teams vrede.

Tjeerd Harmsma opende de score met een vlotte remise tegen Friso Fennema. De schijven belanden via wederzijdse ruiltjes vlot in het doosje (1-1).
Tegenvaller was daarna de nederlaag van Paul Oudshoorn. De Amsterdamse grootmeester is nieuw bij Denk en Zet en staat vooral bekend om zijn deskundig commentaar bij topwedstrijden. Tegen oud denk en Zet lid Sven Winkel had hij in een spannende Roozenburgpartij het beste van het spel. Een moment van onoplettendheid liet de stand volledig kantelen met een kansloos eindspel tot gevolg (3-1).
De 13-jarige Simon Harmsma debuteert dit jaar bij Denk en Zet in het hoogste team. Zijn eerste tegenstander was niemand minder dan veelvuldig jeugdwereldkampioen Martijn van IJzendoorn en die was nog een maatje te groot (5-1).

Pim Meurs scoorde tegen voor Denk en Zet door na een flankaanval over te schakelen naar klassiek. Daar mee kwam Richard Mooser in grote problemen (5-3).

Nieuw ook bij Denk en Zet is de jonge Quincy Ngawikromo, de aspirantenkampioen van Suriname. In de opening koos Ngawikromo voor een verkeerde opbouw
tegen Erik Hoogendoorn en dat nadeel kwam hij niet meer te boven (7-3).
Jean Marc Ndjofang bracht een mooie overwinning op Teun van de Krol op het scorebord. Het zeer moeilijk Partie Bonnard speltype werd door Ndjofang keurig naar winst gevoerd (7-5).

De ook voor Denk en Zet debuterende Bassirou Ba en tegenstander Ben Provoost speelden spectaculair met offers van beide kanten. Maar het evenwicht werd niet
verbroken (8-6).

John van den Borst en Erno Prosman hadden allebei een aanval, zonder dat duidelijk was wie er beter stond. Prosman bleek hierbij de betere rekenaar en trok aan het langste eind (10-6).
Het slotakkoord was voor Denk en Zet met twee verdiende overwinningen. Vlad Valiuk had een zwaar op remise spelende André Venema als tegenstander. Valiuk bleef secuur spelen en wist zijn kleine voordeel mooi om te zetten in winst (10-8
).
Tot slot vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen die ook voor Denk en Zet debuteert. Thijssen dwong Harry Clasquin om minder mooie opbouwzetten te doen, en dat resulteerde uiteindelijk in een overmachtseindspel (10-10).

Zaterdag 29 september speelt Denk en Zet thuis tegen DES Lunteren