damvereniging Denk en Zet Culemborg

16-02-2019: Denk en Zet wint laatste wedstrijd

Met een nipte 11-9 overwinning op Dammend Tilburg heeft Denk en Zet Culemborg de KNDB Bondscompetitie afgesloten en daardoor de 4e plaats veilig gesteld in de Ereklasse.

Lange tijd keken de Culemborgers tegen een achterstand aan doordat Simon Harmsma al vroeg in de partij achter de feiten aanliep tegen Martijn de Leeuw. Dat kostte uiteindelijk een schijf en de partij. (0-2)
Daarna kwamen er zeven remises, wel in vaak spannende partijen.
Paul Oudshoorn tegen Koos van Amerongen via een Korte Vleugel opsluiting. (1-3)
Evgeni Watoetin tegen Kevin Machtelinck. (2-4)

Flankspelomsingelingen waren er bij Pieter Steijlen tegen Toine Brouwers en Tjeerd Harmsma tegen Rik Verboon. Pieter kwam tot remise na een spetterende combinatie en Tjeerd na secuur verdedigen. (4-6)

Pim Meurs kreeg niet genoeg vat op de simpele aanval van Jasper Daems. (5-7) en ook Bassirou Ba kreeg geen vat op het spel van Hein de Cokere. (6-8)
Jean-Marc Ndjofang kreeg prachtig spel tegen Jimmy Depaepe en wellicht heeft hij ook wel ergens de winst gemist maar zoals het ging in de partij wist de Belg af te wikkelen naar een eenvoudige remise. (7-9)

Het slotakkoord was voor de thuisploeg. Onze topscoorder Kees Thijssen had inmiddels een schijf gewonnen tegen de risicovol spelende Thijs van den Broek en kon afwikkelen naar een gewonnen 4-om-2 eindspel. (9-9)
Ook Uladzislau Valjuk won maar dat was gezien het partijverloop een klein wonder. Anastase Leclerc had het beste van het spel totdat de stand werd opengebroken door een leuke finesse van Valjuk. Het eindspel won vrij makkelijk. (11-9)

Een mooie afsluiting van een mooi seizoen.

 

02-02-2019: Denk en Zet wint van reserves Van Stigt Thans

Na een stugge wedstrijd heeft Denk en Zet gewonnen van de reserves van van Stigt Thans. In Schiedam was het een spannende dag waar tegelijkertijd het eerste team van van Stigt om de titel tegen Hijken DTC speelde. Bij die wedstrijd werd het 10-10 terwijl van Stigt Thans 2 verloor van de Culemborgers.

Als eerste was John van den Borst uit tegen Peter van der Stap, in een klassieke partij werd het evenwicht niet verbroken. (1-1)
Grootmeester Evgeni Watoetin kwam na een spannende opening ook in klassiek vaarwater terecht tegen Cristian Niami. Evgeni probeerde het nog even maar de remise was niet te ontwijken. (2-2)

Simon Harmsma ging vol ten aanval tegen Waldo Aliar en kwam erg goed te staan. Optisch leek de voorpost op veld 14 gewonnen maar Waldo offerde een schijf voor de remise. (3-3)
Tjeerd Harmsma liet de aanval aan Guido van de Berg maar die liet zich niet verleiden tot onzekere acties. Op een gegeven moment moest Tjeerd terug en probeerde tot een omknelling te komen. Guido verdedigde zich correct met remise tot gevolg. (4-4)

Bassirou Ba speelde zijn favoriete klassieke tempospel tegen Emre Hageman, de wereldkampioen bij de pupillen. In het middenspel liet Emre een remise afwikkeling lopen en tot een 6-om-6 ging het gelijk op maar toen kwam de ervaring van Bassirou naar boven en kon hij afwikkelen naar een eindspelwinst. (4-6)
Jean Marc Ndjofang kreeg mooi aanvalsspel tegen Berke Yigiturk maar op een gegeven moment kon Berke via een verrassend offer afwikkelen naar remise. (5-7)

Kees Thijssen kreeg drukspel tegen Edwin de Jager maar die bleef toch redelijk makkelijk overeind. Remise. (6-8)
De spannenste partij van de dag speelde Pieter Steijlen tegen Kees Romijn. Via een korte vleugel opsluiting kwam Pieter noodgedwongen tot een offer die in ieder geval wat terreinwinst opleverde. In een spannende eindspelfase wist Kees de (wel aanwezige) remise niet te vinden. (6-10)

Paul Oudshoorn kwam niet goed uit de opening tegen de wat laconieke Maurice Ndione. Later, na een subtiel middenspel, liep Ndione vast en moest hij afwikkelen naar een slecht eindspel. De 4-om-2 werd tenslotte remise maar Paul heeft waarschijnlijk wel ergens de winst gemist. (7-11)
Uladzislau Valjuk kreeg zeker voordeel tegen Geert Prinsen maar het sloeg niet door. In het eindspel werd tot remise besloten. Eindstand 8-12 in het voordeel van de bezoekende Culemborgers.

Over twee weken is de afsluitende wedstrijd tegen Dammen Tilburg. Dan gaat het er om of Denk en Zet 4e gaat worden of toch op het podium gaat terechtkomen.

 

19-02-2019: Denk en Zet en Van Stigt Thans 1 in evenwicht

De topper in de ereklasse van de damcompetitie tussen Denk en Zet en het Schiedamse Van Stigt Thans eindigde geheel onbeslist. Beide teams hielden elkaar volledig in evenwicht, alle individuele partijen eindigden in een gelijkspel.

De eerste remise kwam op naam van Tjeerd Harmsma en Thomy Mbongo. Harmsma kwam goed uit de opening, maar na veel ruilen werden de punten gedeeld (1-1). Ook Paul Oudshoorn kwam goed uit de opening, maar door een te snel genomen hekstellingsopsluiting kon tegenstander Frits Luteijn gelijkwaardig afwikkelen (2-2). Simon Harmsma leek met een mooie aanvalsstand Anton van Berkel onder de voet te lopen. Harmsma speelde het echter te agressief waarna het Van Berkel met combinatieve dreigingen lukte om voldoende tegenstand te bieden (3-3).

De partij tussen Jean Marc Ndjofang en Jitse Slump ging van begin tot eind geheel gelijk op (4-4).
Vla
d Valiuk kwam in het middenspel licht onder druk te staan tegen Rob Clerc die mooi aanvalsklassiek op het bord bracht. Valiuk speelde echter secuur zodat ook deze partij in remise eindigde (5-5).

Pim Meurs zette een mooie Roozenburgaanval in tegen Ron Heusdens. Meurs overzag een lichte combinatie, waardoor Heusdens het initiatief kon overnemen. Maar dit was dit niet beslissend (6-6). Evgeni Watoetin kwam vanuit de opening onder druk te staan tegen Hein Meijer. Watoetin verdedigde echter secuur en kon zo een punt aan het totaal toevoegen (7-7). Kees Thijssen kreeg pas in het late middenspel grip op de stelling van Jeroen Kos. Het klassieke spel was duidelijk beter voor Thijssen, maar het evenwicht werd nergens definitief verbroken (8-8).

Bassirou Ba had de ondankbare taak om oud wereldkampioen Anatoli Gantwarg af te stoppen. Ba deed dit echter met verve en kwam nergens in de problemen (9-9).  Tot slot Pieter Steijlen die geen makkelijk spel had tegen Casper Remeijer. Steijlen verdedigde dit correct en tekende zo voor de laatste remise van de dag (10-10).


05-01-2019: Goede winst DeZ 1 in Arnhem

Denk en Zet Culemborg heeft redelijk makkelijk gewonnen van CTD Arnhem.
Beide teams speelden met invallers. Bij DenZ ontbraken Pim Meurs en Uladzislau Valjuk, bij CTD was Bart Terwel nog op vakantie.
Solide remises waren er van Tjeerd Harmsma (tegen Rik Twilhaar), Bassirou Ba (tegen Peter Kort), Evgeni Watoetin (tegen Thijs Gerritsen). John van den Borst kwam ook tot remise tegen Niek Smeitink maar dat kwam wat moeizamer tot stand.

Ebbo de Jong moest het opnemen tegen de Arnhemse kopman Frerik Andriessen en speelde een prima klassieke partij en ruilde precies op het goede moment naar de rand. Daarna overzag hij echter een finesse en kon direct opgeven.

Verder louter goede winstpartijen.
Pieter Steijlen via een omsingeling tegen Joost Hooijberg. In de kritieke stand was er een prachtig offer van Pieter waardoor Hooijberg positioneel werd weggespeeld.
Vlak na de opening kwam Kees Thijssen tegen Hin Wong met een ijzersterke opstoot die 12 zetten later in schijfwinst resulteerde (en later partijwinst).

Paul Oudshoorn zette Henk Grotenhuis vast en toen die het niet op zijn best speelde kon Paul schijfwinst forceren. Het eindspel was leuk uit na een dubbeloffer.
Jean Marc Ndjofang moest nauwkeurig spelen tegen Leo Aliar. Toen Leo eenmaal naar de rand ging werd de druk opgevoerd en de linker vleugel van Aliar opgeblazen.

Spannend was het zeker ook bij de partij tussen Simon Harmsma en Erik van de Weerdhof. Wederzijds flankspel en continu tijdnood voor de Arnhemmer. Uiteindelijk komt er een afwikkeling waarin Simon tijdelijk een schijf offert om die terug te winnen met positioneel voordeel. Op dat kritieke moment ging Erik in de fout en gaf pardoes meerdere schijven weg.

Een mooie, terechte overwinning.
In de volgende ronde gaat het ongetwijfeld niet zo makkelijk tegen de koploper van Stigt Thans uit Schiedam.

 

08-12-2018: Nipte overwinning voor Denk en Zet

Ondanks een karrevracht aan winstkansen voor Denk en Zet stond er na een spannende dammiddag een nipte 11-9 overwinning tegen Witte van Moort uit Westerhaar op het scorebord.
De eerste remise was tussen de twee super-Grootmeesters Pim Meurs en Vadim Wirny, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Na een Klassieke opening ging Wirny naar het Kerkhofveld  en na een paar krachtzetten kon Pim die schijf pardoes opeten. Toch moet het daarna niet helemaal goed zijn gegaan met de berekeningen want Wirny won altijd zijn schijf terug en kwam met de schrik vrij. Volgens Pim bleek achteraf dat hij de winst had gemist. Remise dus. (1-1)

Bassirou Ba had een hekstelling partij tegen Gil Salomé, nadat alles werd weggeruild werd de vrede getekend. (2-2)
Paul Oudshoorn probeerde een bekende opening tegen Yuen Wong maar werd in het defensief gedrongen. Na een inventief offer was het echter meteen gelijkwaardig. (3-3)
Zo iets dergelijks gebeurde ook bij Tjeerd Harmsma tegen de taaie Bert Aalberts. Na een strategische strijd kwam Tjeerd gevaarlijk opzetten maar met een offer neutraliseerde Aalberts de stelling. Remise. (4-4)

Kees Thijssen had een principiële strijd tegen Mitchel Mensinga. Na wederzijds flankspel leek Kees kansen te krijgen maar Mitchel stuurde direct naar de remise. (5-5)
Simon Harmsma had het zwaar tegen de sterke Odin Mol. Na een Hoogland aanval kwam Simon in een kettingstelling terecht die wellicht wel gewonnen was voor Mol. Zo als het nu ging bracht, andermaal, een leuk offer redding. Er volgde nog een eindspel maar Simon liet de remise niet meer lopen. (6-6)
Dik de Voogd kwam met een onvoltooide hekstelling tegen Peter Hoopman. Na mooie vastloopvarianten werd er geruild waarbij Dik het voordeel behield. Zelf zo veel dat hij later een schijf won en de partij. (8-6)

John van den Borst had na een zeer spannende flankopening groot voordeel tegen Gerbrand Hessing en als John iets scherper was geweest had hij de winst ook wel gevonden. Nu kwam Gerbrand weg met een blauw oog en moest nog steeds zwaar verdedigen. Dat deed hij bekwaam en sleepte er een benauwde remise uit. (9-7).
Met mooi hoge-randschijf spel had Jean Marc Ndjofang inmiddels een zeer overtuigende stand tegen Jan van Dijk. Na een verwarring scheppend offer van Jan zag Jean Marc de eenvoudige winst niet. Nadat hij de schijf weer had teruggegeven moest hij later in het eindspel genoegen nemen met een teleurstellende remise. (10-8)
Pieter Steijlen had zijn geliefde omsingelingsspel tegen Herman Hilberink maar kwam wat in de verdrukking. In zware tijdnood voor allebei werd er niet optimaal gespeeld en kwam er een moeilijk eindspel op het bord. Met het nodige kunst- en vliegwerk, én het nodige geluk, kon Pieter nog een punt binnenhalen. (11-9)

Het had dus maar zo 10-10 kunnen zijn, ondanks dat er zeker 4 spelers gewonnen hebben gestaan....

Fijne feestdagen!

 

10-11-2018: Denk en Zet haalt uit in Hoogeveen

De dammersvan Denk en Zet mochten na een lange dag met een klinkende 15-5 overwinning vanuit Hoogeveen terug keren naar Culemborg. Met vijf overwinningen, vijf remises en geen enkele nederlaag was het voor de Denk en Zet 1 spelers een geslaagde damdag.

De 13-jarige Simon Harmsma boekte zijn eerste overwinning in de ereklasse. Het zelden gespeelde Naamloos Skelet beheerste hij wel, maar tegenstander Maarten Wichers niet (0-2).
Vlad Valiuk overspeelde met klassiek spel Alberto Waterink. Met een dodelijke aanval was het pleit snel beslist (0-4).
John van den Borst startte met een Roozenburg aanval tegen Nick Waterink. Later ging dit over in een klaverbladopsluiting. Het evenwicht werd echter niet verbroken (1-5).
Tjeerd Harmsma had het moeilijk tegen oud wereldkampioene Natalia Sadowska. In klassiek spel kwam Harmsma in temponood. Via een standaard combinatie kon hij nog net een punt redden (2-6).

Jean Marc Ndjofang zag tegenstander Martijn Vissers een aanval via het kerkhofveld inzetten. Dit werd door Ndjofang slim omsingeld en hij zag Vissers vastlopen (2-8).
Paul Oudshoorn overspeelde de nog ongeslagen Zainal Palmans volledig. Paul kreeg het volledige bord onder controle en nog voor het eindspel gaf Palmans op (2-10).
Bassirou Ba tegen Jan van de Veen en Pim Meurs tegen Rick Hakvoort kregen wel voordeel, maar op beide borden was het niet genoeg voor de winst (4-12).

Pieter Steijlen zorgde voor de vijfde overwinning met een mooie flankspel omsingeling tegen Klaas Hendrik Leijenaar. Na een grote ruil hield Steijlen voordeel en door kleine onnauwkeurigheden van Leijenaar was dat in het eindspel voldoende voor de winst (4-14).
In de slotpartij was Ebbo de Jong bezig zijn eerste punt in de ereklasse binnen te halen. De invaller voor grootmeester Kees Thijssen, die een toernooi speelt op Curaçao, deed dit met verve. In een secuur eindspel moest Maikel Palmans na vijf uur spelen erkennen dat er geen winst in zat (5-15).

Over 2 weken staat de volgende verre uitwedstrijd op het programma tegen koploper en titelkandidaat Hijken DTC. Denk en Zet gaat voor een mooie wedstrijd.

 

 

27-10-2018: Gehavend Denk en zet verliest klassieker nipt

Met drie invallers moest Denk en Zet aantreden in de klassieker tegen VBI Huissen. Simon Harmsma neemt deel aan het WK jeugd in Wit-Rusland, en vader Tjeerd is mee als begeleider. Ook Evgeni Watoetin is bij dit WK, maar dan als coach van Polen. VBI Huissen trok uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil (9-11) aan het langste eind.

Paul Oudshoorn opende de score met een remise tegen Johan Krajenbrink na een ongebruikelijk speltype. Ook Bassirou Ba hield de stand in een klassieke partij tegen Jasper Lemmen in evenwicht (2-2).
KNDB voorzitter Ebbo de Jong mocht zijn debuut maken in de ereklasse. Hij kreeg niemand minder dan topgrootmeester Gérard Jansen tegenover zich. De Jong kwam goed uit de opening, maar door één mindere zet kon Jansen alle cruciale velden onder controle krijgen en zo de partij naar zich toe trekken (2-4).Kees Thijssen trok de stand meteen weer gelijk. Tegen Geert van Aalten ging Thijssen omsingelen, en dat leek weinig succesvol. Tot Van Aalten een bok schoot en vrijwel direct kon opgeven (4-4)

Jean-Marc Ndjofang zat tegen Fred de Koning en kreeg een duidelijke winstopdracht. Echter hield De Koning het keurig droog in klassieke spelbeelden (5-5).
Invaller Henk Ruesink speelde tegen oud-clubgenoot Wouter Ludwig. In een flankcentrumaanval, leek Ruesink niet minder te staan. Echter in een spannende stand liep hij in een lichte combinatie en stond Denk en Zet weer op achterstand (5-7).
Pim Meurs moest het opnemen tegen veelvuldig Nederlands Kampioen Alexander Baljakin. Vanuit een opening met hoge randschijf leek Meurs het beste van het spel te hebben. Door minder secuur spel kon hij het zijn opponent helaas niet echt moeilijk maken (6-8)

Dik de Voogd nam eenmalig weer plaats achter het dambord. Hij zat tegen de degelijke Jos Stokkel, die duidelijk spannend spel wilde. De Voogd speelde op het scherpst van de snede en leek vanuit het middenspel strategisch voordeel krijgen. Het was echter onvoldoende voor winstkansen (7-9).
Vlad Valiuk zat tegenover topper Guntis Valneris en ging er vol in met een centrumstand en flankaanval. De stand oogde wat krom en Valneris leek de betere positie te hebben. Valneris stuurde echter aan op een eindspel dat zeer slecht voor hem was, maar nog nipt remise (8-10).
Pieter Steijlen had Joost Hendriksen als opponent. Die overspeelde hij met een ongebruikelijke sterke Roozenburgaanval. Over zijn 17e zet moest Steijlen erg lang nadenken en hij kwam daardoor in tijdnood. Na een decorwisseling had Hendriksen zelfs het beste van het spel. Steijlen kon niet meer dan een punt veilig stellen. (9-11).

 

Een teleurstellend resultaat, en met minder invallers was er wellicht meer mogelijk geweest.


13-10-2018: Denk en Zet te sterk voor WSDV Wageningen

Denk en Zet is ook na de 3e ronde van de competitie in de ereklasse dammen nog ongeslagen. In Wageningen werd het tegen WSDV 8-12.

Na een rustige remise van Tjeerd Harmsma tegen Marcel Monteba kwam Denk en Zet snel op een 1-5 voorsprong. Allereerst door winst van Paul Oudshoorn op nationaal Dameskampioene Heike Verheul. Oudshoorn kreeg alle mooie velden in handen en won zo snel. De twee winst was voor Vlad Valiuk die zijn tegenstander Matthias de Kruijf al in de opening overklaste. Via schijfwinst werden de twee punten binnen gehengeld.

Voor de rest kwamen er uitsluitend remises op het scorebord. Hierbij vielen vooral de punten van de twee jongste Denk-en-Zetters op. De 15-jarige Quincy Ngawikromo boekte zijn eerste punt voor de Culemborgse hoofdmacht door oud Nederlands kampioen Wieger Wesselink een gelijkwaardige remise af te dwingen. De 13-jarige Simon Harmsma had het iets moeilijker, maar de remise tegen jeugd bondscoach Rik Keurentjes was zeker verdiend.

De remise van Pim Meurs, Kees Thijssen, Pieter Steijlen, Bassirou Ba en Evgeni Watoetin kwamen allen via logische wegen tot stand.

Op de foto Quincy Ngawikromo. De 15-jarige pakte zijn eerste punt voor Denk en Zet.

 

 

19-9-2018: Denk en Zet 1 - DES Lunteren 1

Voorafgaand aan de wedstijd tegen DES Lunteren werd Simon gehuldigd voor zijn resultaten bij het EK minicadets.
De wedstrijd tegen DES Lunteren verliep moeizaam en werd nipt met 11-9 gewonnen.

 


5-09-2018:
Denk en Zet start met gelijkspel

Denk en Zet is de damcompetitie in de ereklasse begonnen met een gelijkspel in Gouda tegen Damlust. Denk en Zet zag veel spelers eind vorig seizoen vertrekken, maar daar kwamen ook weer een aantal sterke spelers voor terug.

Nadat de opstellingen bekend waren leken er lichte kansen voor de Culemborgers. Op drie borden was Damlust op papier duidelijk sterker en op vier borden was het voordeel voor Denk en Zet. Drie borden kenden nauwelijks krachtverschil. Met de 10-10 eindstand hadden beide teams vrede.

Tjeerd Harmsma opende de score met een vlotte remise tegen Friso Fennema. De schijven belanden via wederzijdse ruiltjes vlot in het doosje (1-1).
Tegenvaller was daarna de nederlaag van Paul Oudshoorn. De Amsterdamse grootmeester is nieuw bij Denk en Zet en staat vooral bekend om zijn deskundig commentaar bij topwedstrijden. Tegen oud denk en Zet lid Sven Winkel had hij in een spannende Roozenburgpartij het beste van het spel. Een moment van onoplettendheid liet de stand volledig kantelen met een kansloos eindspel tot gevolg (3-1).
De 13-jarige Simon Harmsma debuteert dit jaar bij Denk en Zet in het hoogste team. Zijn eerste tegenstander was niemand minder dan veelvuldig jeugdwereldkampioen Martijn van IJzendoorn en die was nog een maatje te groot (5-1).

Pim Meurs scoorde tegen voor Denk en Zet door na een flankaanval over te schakelen naar klassiek. Daar mee kwam Richard Mooser in grote problemen (5-3).

Nieuw ook bij Denk en Zet is de jonge Quincy Ngawikromo, de aspirantenkampioen van Suriname. In de opening koos Ngawikromo voor een verkeerde opbouw
tegen Erik Hoogendoorn en dat nadeel kwam hij niet meer te boven (7-3).
Jean Marc Ndjofang bracht een mooie overwinning op Teun van de Krol op het scorebord. Het zeer moeilijk Partie Bonnard speltype werd door Ndjofang keurig naar winst gevoerd (7-5).

De ook voor Denk en Zet debuterende Bassirou Ba en tegenstander Ben Provoost speelden spectaculair met offers van beide kanten. Maar het evenwicht werd niet
verbroken (8-6).

John van den Borst en Erno Prosman hadden allebei een aanval, zonder dat duidelijk was wie er beter stond. Prosman bleek hierbij de betere rekenaar en trok aan het langste eind (10-6).
Het slotakkoord was voor Denk en Zet met twee verdiende overwinningen. Vlad Valiuk had een zwaar op remise spelende André Venema als tegenstander. Valiuk bleef secuur spelen en wist zijn kleine voordeel mooi om te zetten in winst (10-8
).
Tot slot vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen die ook voor Denk en Zet debuteert. Thijssen dwong Harry Clasquin om minder mooie opbouwzetten te doen, en dat resulteerde uiteindelijk in een overmachtseindspel (10-10).

Zaterdag 29 september speelt Denk en Zet thuis tegen DES Lunteren