damvereniging Denk en Zet Culemborg

 08-12-2018: Nipte overwinning voor Denk en Zet

Ondanks een karrevracht aan winstkansen voor Denk en Zet stond er na een spannende dammiddag een nipte 11-9 overwinning tegen Witte van Moort uit Westerhaar op het scorebord.
De eerste remise was tussen de twee super-Grootmeesters Pim Meurs en Vadim Wirny, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Na een Klassieke opening ging Wirny naar het Kerkhofveld  en na een paar krachtzetten kon Pim die schijf pardoes opeten. Toch moet het daarna niet helemaal goed zijn gegaan met de berekeningen want Wirny won altijd zijn schijf terug en kwam met de schrik vrij. Volgens Pim bleek achteraf dat hij de winst had gemist. Remise dus. (1-1)

Bassirou Ba had een hekstelling partij tegen Gil Salomé, nadat alles werd weggeruild werd de vrede getekend. (2-2)
Paul Oudshoorn probeerde een bekende opening tegen Yuen Wong maar werd in het defensief gedrongen. Na een inventief offer was het echter meteen gelijkwaardig. (3-3)
Zo iets dergelijks gebeurde ook bij Tjeerd Harmsma tegen de taaie Bert Aalberts. Na een strategische strijd kwam Tjeerd gevaarlijk opzetten maar met een offer neutraliseerde Aalberts de stelling. Remise. (4-4)

Kees Thijssen had een principiële strijd tegen Mitchel Mensinga. Na wederzijds flankspel leek Kees kansen te krijgen maar Mitchel stuurde direct naar de remise. (5-5)
Simon Harmsma had het zwaar tegen de sterke Odin Mol. Na een Hoogland aanval kwam Simon in een kettingstelling terecht die wellicht wel gewonnen was voor Mol. Zo als het nu ging bracht, andermaal, een leuk offer redding. Er volgde nog een eindspel maar Simon liet de remise niet meer lopen. (6-6)
Dik de Voogd kwam met een onvoltooide hekstelling tegen Peter Hoopman. Na mooie vastloopvarianten werd er geruild waarbij Dik het voordeel behield. Zelf zo veel dat hij later een schijf won en de partij. (8-6)

John van den Borst had na een zeer spannende flankopening groot voordeel tegen Gerbrand Hessing en als John iets scherper was geweest had hij de winst ook wel gevonden. Nu kwam Gerbrand weg met een blauw oog en moest nog steeds zwaar verdedigen. Dat deed hij bekwaam en sleepte er een benauwde remise uit. (9-7).
Met mooi hoge-randschijf spel had Jean Marc Ndjofang inmiddels een zeer overtuigende stand tegen Jan van Dijk. Na een verwarring scheppend offer van Jan zag Jean Marc de eenvoudige winst niet. Nadat hij de schijf weer had teruggegeven moest hij later in het eindspel genoegen nemen met een teleurstellende remise. (10-8)
Pieter Steijlen had zijn geliefde omsingelingsspel tegen Herman Hilberink maar kwam wat in de verdrukking. In zware tijdnood voor allebei werd er niet optimaal gespeeld en kwam er een moeilijk eindspel op het bord. Met het nodige kunst- en vliegwerk, én het nodige geluk, kon Pieter nog een punt binnenhalen. (11-9)

Het had dus maar zo 10-10 kunnen zijn, ondanks dat er zeker 4 spelers gewonnen hebben gestaan....

Fijne feestdagen!

 

10-11-2018: Denk en Zet haalt uit in Hoogeveen

De dammersvan Denk en Zet mochten na een lange dag met een klinkende 15-5 overwinning vanuit Hoogeveen terug keren naar Culemborg. Met vijf overwinningen, vijf remises en geen enkele nederlaag was het voor de Denk en Zet 1 spelers een geslaagde damdag.

De 13-jarige Simon Harmsma boekte zijn eerste overwinning in de ereklasse. Het zelden gespeelde Naamloos Skelet beheerste hij wel, maar tegenstander Maarten Wichers niet (0-2).
Vlad Valiuk overspeelde met klassiek spel Alberto Waterink. Met een dodelijke aanval was het pleit snel beslist (0-4).
John van den Borst startte met een Roozenburg aanval tegen Nick Waterink. Later ging dit over in een klaverbladopsluiting. Het evenwicht werd echter niet verbroken (1-5).
Tjeerd Harmsma had het moeilijk tegen oud wereldkampioene Natalia Sadowska. In klassiek spel kwam Harmsma in temponood. Via een standaard combinatie kon hij nog net een punt redden (2-6).

Jean Marc Ndjofang zag tegenstander Martijn Vissers een aanval via het kerkhofveld inzetten. Dit werd door Ndjofang slim omsingeld en hij zag Vissers vastlopen (2-8).
Paul Oudshoorn overspeelde de nog ongeslagen Zainal Palmans volledig. Paul kreeg het volledige bord onder controle en nog voor het eindspel gaf Palmans op (2-10).
Bassirou Ba tegen Jan van de Veen en Pim Meurs tegen Rick Hakvoort kregen wel voordeel, maar op beide borden was het niet genoeg voor de winst (4-12).

Pieter Steijlen zorgde voor de vijfde overwinning met een mooie flankspel omsingeling tegen Klaas Hendrik Leijenaar. Na een grote ruil hield Steijlen voordeel en door kleine onnauwkeurigheden van Leijenaar was dat in het eindspel voldoende voor de winst (4-14).
In de slotpartij was Ebbo de Jong bezig zijn eerste punt in de ereklasse binnen te halen. De invaller voor grootmeester Kees Thijssen, die een toernooi speelt op Curaçao, deed dit met verve. In een secuur eindspel moest Maikel Palmans na vijf uur spelen erkennen dat er geen winst in zat (5-15).

Over 2 weken staat de volgende verre uitwedstrijd op het programma tegen koploper en titelkandidaat Hijken DTC. Denk en Zet gaat voor een mooie wedstrijd.

 

 

27-10-2018: Gehavend Denk en zet verliest klassieker nipt

Met drie invallers moest Denk en Zet aantreden in de klassieker tegen VBI Huissen. Simon Harmsma neemt deel aan het WK jeugd in Wit-Rusland, en vader Tjeerd is mee als begeleider. Ook Evgeni Watoetin is bij dit WK, maar dan als coach van Polen. VBI Huissen trok uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil (9-11) aan het langste eind.

Paul Oudshoorn opende de score met een remise tegen Johan Krajenbrink na een ongebruikelijk speltype. Ook Bassirou Ba hield de stand in een klassieke partij tegen Jasper Lemmen in evenwicht (2-2).
KNDB voorzitter Ebbo de Jong mocht zijn debuut maken in de ereklasse. Hij kreeg niemand minder dan topgrootmeester Gérard Jansen tegenover zich. De Jong kwam goed uit de opening, maar door één mindere zet kon Jansen alle cruciale velden onder controle krijgen en zo de partij naar zich toe trekken (2-4).Kees Thijssen trok de stand meteen weer gelijk. Tegen Geert van Aalten ging Thijssen omsingelen, en dat leek weinig succesvol. Tot Van Aalten een bok schoot en vrijwel direct kon opgeven (4-4)

Jean-Marc Ndjofang zat tegen Fred de Koning en kreeg een duidelijke winstopdracht. Echter hield De Koning het keurig droog in klassieke spelbeelden (5-5).
Invaller Henk Ruesink speelde tegen oud-clubgenoot Wouter Ludwig. In een flankcentrumaanval, leek Ruesink niet minder te staan. Echter in een spannende stand liep hij in een lichte combinatie en stond Denk en Zet weer op achterstand (5-7).
Pim Meurs moest het opnemen tegen veelvuldig Nederlands Kampioen Alexander Baljakin. Vanuit een opening met hoge randschijf leek Meurs het beste van het spel te hebben. Door minder secuur spel kon hij het zijn opponent helaas niet echt moeilijk maken (6-8)

Dik de Voogd nam eenmalig weer plaats achter het dambord. Hij zat tegen de degelijke Jos Stokkel, die duidelijk spannend spel wilde. De Voogd speelde op het scherpst van de snede en leek vanuit het middenspel strategisch voordeel krijgen. Het was echter onvoldoende voor winstkansen (7-9).
Vlad Valiuk zat tegenover topper Guntis Valneris en ging er vol in met een centrumstand en flankaanval. De stand oogde wat krom en Valneris leek de betere positie te hebben. Valneris stuurde echter aan op een eindspel dat zeer slecht voor hem was, maar nog nipt remise (8-10).
Pieter Steijlen had Joost Hendriksen als opponent. Die overspeelde hij met een ongebruikelijke sterke Roozenburgaanval. Over zijn 17e zet moest Steijlen erg lang nadenken en hij kwam daardoor in tijdnood. Na een decorwisseling had Hendriksen zelfs het beste van het spel. Steijlen kon niet meer dan een punt veilig stellen. (9-11).

 

Een teleurstellend resultaat, en met minder invallers was er wellicht meer mogelijk geweest.


13-10-2018: Denk en Zet te sterk voor WSDV Wageningen

Denk en Zet is ook na de 3e ronde van de competitie in de ereklasse dammen nog ongeslagen. In Wageningen werd het tegen WSDV 8-12.

Na een rustige remise van Tjeerd Harmsma tegen Marcel Monteba kwam Denk en Zet snel op een 1-5 voorsprong. Allereerst door winst van Paul Oudshoorn op nationaal Dameskampioene Heike Verheul. Oudshoorn kreeg alle mooie velden in handen en won zo snel. De twee winst was voor Vlad Valiuk die zijn tegenstander Matthias de Kruijf al in de opening overklaste. Via schijfwinst werden de twee punten binnen gehengeld.

Voor de rest kwamen er uitsluitend remises op het scorebord. Hierbij vielen vooral de punten van de twee jongste Denk-en-Zetters op. De 15-jarige Quincy Ngawikromo boekte zijn eerste punt voor de Culemborgse hoofdmacht door oud Nederlands kampioen Wieger Wesselink een gelijkwaardige remise af te dwingen. De 13-jarige Simon Harmsma had het iets moeilijker, maar de remise tegen jeugd bondscoach Rik Keurentjes was zeker verdiend.

De remise van Pim Meurs, Kees Thijssen, Pieter Steijlen, Bassirou Ba en Evgeni Watoetin kwamen allen via logische wegen tot stand.

Op de foto Quincy Ngawikromo. De 15-jarige pakte zijn eerste punt voor Denk en Zet.

 

 

19-9-2018: Denk en Zet 1 - DES Lunteren 1

Voorafgaand aan de wedstijd tegen DES Lunteren werd Simon gehuldigd voor zijn resultaten bij het EK minicadets.
De wedstrijd tegen DES Lunteren verliep moeizaam en werd nipt met 11-9 gewonnen.

 


5-09-2018:
Denk en Zet start met gelijkspel

Denk en Zet is de damcompetitie in de ereklasse begonnen met een gelijkspel in Gouda tegen Damlust. Denk en Zet zag veel spelers eind vorig seizoen vertrekken, maar daar kwamen ook weer een aantal sterke spelers voor terug.

Nadat de opstellingen bekend waren leken er lichte kansen voor de Culemborgers. Op drie borden was Damlust op papier duidelijk sterker en op vier borden was het voordeel voor Denk en Zet. Drie borden kenden nauwelijks krachtverschil. Met de 10-10 eindstand hadden beide teams vrede.

Tjeerd Harmsma opende de score met een vlotte remise tegen Friso Fennema. De schijven belanden via wederzijdse ruiltjes vlot in het doosje (1-1).
Tegenvaller was daarna de nederlaag van Paul Oudshoorn. De Amsterdamse grootmeester is nieuw bij Denk en Zet en staat vooral bekend om zijn deskundig commentaar bij topwedstrijden. Tegen oud denk en Zet lid Sven Winkel had hij in een spannende Roozenburgpartij het beste van het spel. Een moment van onoplettendheid liet de stand volledig kantelen met een kansloos eindspel tot gevolg (3-1).
De 13-jarige Simon Harmsma debuteert dit jaar bij Denk en Zet in het hoogste team. Zijn eerste tegenstander was niemand minder dan veelvuldig jeugdwereldkampioen Martijn van IJzendoorn en die was nog een maatje te groot (5-1).

Pim Meurs scoorde tegen voor Denk en Zet door na een flankaanval over te schakelen naar klassiek. Daar mee kwam Richard Mooser in grote problemen (5-3).

Nieuw ook bij Denk en Zet is de jonge Quincy Ngawikromo, de aspirantenkampioen van Suriname. In de opening koos Ngawikromo voor een verkeerde opbouw
tegen Erik Hoogendoorn en dat nadeel kwam hij niet meer te boven (7-3).
Jean Marc Ndjofang bracht een mooie overwinning op Teun van de Krol op het scorebord. Het zeer moeilijk Partie Bonnard speltype werd door Ndjofang keurig naar winst gevoerd (7-5).

De ook voor Denk en Zet debuterende Bassirou Ba en tegenstander Ben Provoost speelden spectaculair met offers van beide kanten. Maar het evenwicht werd niet
verbroken (8-6).

John van den Borst en Erno Prosman hadden allebei een aanval, zonder dat duidelijk was wie er beter stond. Prosman bleek hierbij de betere rekenaar en trok aan het langste eind (10-6).
Het slotakkoord was voor Denk en Zet met twee verdiende overwinningen. Vlad Valiuk had een zwaar op remise spelende André Venema als tegenstander. Valiuk bleef secuur spelen en wist zijn kleine voordeel mooi om te zetten in winst (10-8
).
Tot slot vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen die ook voor Denk en Zet debuteert. Thijssen dwong Harry Clasquin om minder mooie opbouwzetten te doen, en dat resulteerde uiteindelijk in een overmachtseindspel (10-10).

Zaterdag 29 september speelt Denk en Zet thuis tegen DES Lunteren