damvereniging Denk en Zet Culemborg

29-02-2020: Zilver voor Denk en zet Culemborg

Rond het middaguur was de spanning te snijden bij PW Consulting aan de Stationssingel, de wedstrijd om het kampioenschap in de Ereklasse dammen stond op het punt te beginnen. De opstellingen waren uitgewisseld en gaven de Culemborgers hoop op de overwinning die nodig was om de Nederlandse titel binnen te halen. De voorzitter van de KNDB Frans de Jonge was er, vele toeshouwers, de teams waren er klaar voor en wethouder Joost Reus deed de aftrap door de eerste zet te spelen aan het bord van oud-wereldkampioen Harm Wiersma. Even later was er de concentratie op alle 10 borden.
Denk en Zet Culemborg speelde een geweldige wedstrijd en wist een gelijkspel te bereiken tegen favoriet en regerend landskampioen Hijken DTC. Door dit resultaat wist Hijken de titel te prolongeren en wist Denk en Zet beslag te leggen op het zilver.
Tjeerd Harmsma had een vlotte remise tegen Hendrik van der Zee, ook Pim Meurs kwam na een Klassiek duel snel tot een puntendeling. Kees Thijssen had een mooie strategie tegen de flankaanval van Aleksei Domchev maar kwam niet echt tot voordeel, remise dus.
Dik de Voogd liet Wouter Wolff aanvallen maar nadat de voorpost was weggeruild moest Dik nog een grote ruil nemen met meteen remise als resultaat.
Bas Messemaker had de zware taak om Roel Boomstra af te stoppen. Na Klassiek kwam Roel nog behoorlijk opzetten maar Bas kwam toch makkelijk tot remise.
De eerste overwinning was voor de Culemborgers. Paul Oudshoorn kreeg een zware hekstelling tegen van Hans Jansen. Na een spannend middenspel ging Hans alsnog in de fout en liep helemaal vast. (7-5)
Boudewijn Derkx probeerde ijzer met handen te breken tegen de op papier zwakste Drent Jan Ekke de Vries. Nadat de flankaanval van Jan Ekke er af was geruild kwam Boudewijn in een levensgevaarlijke kettingstelling terecht. Na wat afwikkelingen had Boudewijn gelukkig nog een remise eindspel. (8-6)
Jean Marc Ndjofang kwam eigenlijk de hele partij niet in zijn spel tegen Auke Scholma en moest dan ook afwikkelen naar remise. (9-7) Jean Marc is wel team topscoorder geworden dit seizoen.
De stand werd weer gelijkgetrokken door een Klassieke overwinning van oud-wereldkampioen Harm Wiersma tegen John van den Borst. In het middenspel kon John nog afhaken naar half-open klassiek en dat zou wel beter geweest zijn. Nu werd hij op tempo uitgetikt door Wiersma. (9-9)
Pieter Steijlen had een gestyleerde strategische partij tegen Wouter Sipma en kwam via een mooi centrumoverwicht goed opzetten maar Sipma hield het hoofd koel en kon afwikkelen naar een remise eindspel. (10-10)
Een goed resultaat maar oohhoohh wat waren we dichtbij...

15-02-2020: Soepele overwinning Denk en Zet Culemborg

De ontknoping van de clubcompetitie nadert, in de voorlaatste ronde versloeg Denk en Zet Culemborg in Gouda de plaatselijke damvereniging Damlust.
Op liefst 8 van de 10 borden waren de Culemborgers sterker op papier (qua rating) en dat kwam ook tot uiting in de score.
Pim Meurs en Bennie Provoost kwamen snel remise overeen. Dik de Voogd hield Grootmeester Erno Prosman goed in bedwang wat ook een puntendeling tot gevolg had.
Bij Paul Oudshoorn en Friso Fennema werd het evenwicht ook niet verbroken.
Simon Harmsma speelde een mooie Flankspelpartij tegen de veel risico nemende Sven Winkel. In een goede stand overzag Simon een geslepen combinatie en kon hij helaas direct opgeven. Vader Tjeerd Harmsma trok de stand weer gelijk door Daaf Kasse in grote positionele- en tijd-problemen te brengen, een blunder was het gevolg. Kasse liet het zich niet verder bewijzen en gaf op.
Boudewijn Derkx overklaste Henk van Klaveren met een goede aanvalspartij.
Wat Jean Marc Ndjofang liet zien tegen Teun van de Krol was wellicht nog indrukwekkender, in een volle stand ging de totaal overspeelde Goudenaar door zijn vlag.
John van den Borst keek tegen Andre Venema tegen een aanval aan maar met subtiel tempospel bracht hij zijn tegenstander in problemen met een goede overwinning tot gevolg.
De tussenstand was 11-5 voor Denk en Zet en de overwinning was, met nog 2 partijen bezig, al binnen.
Pieter Steijlen had via een fraaie partijopzet mooi aanvalsspel gekregen tegen Erik Hoogendoorn maar die verdedigde zich taai met een remise eindspel als resultaat.
Kees Thijssen kwam via de Andreiko-opening tot een optisch voordelige stand tegen Richard Mooser maar ook die verdedigde zich taai. Na 4,5 uur spelen werd ook hier tot remise besloten. Eindstand 13-7.
Over twee weken de laatste en alles beslissende wedstrijd om de landstitel tegen het Drentse Hijken.

01-02-2020: Denk en Zet Culemborg in titelrace (12-8)

Vandaag was de topwedstrijd tussen Denk en Zet Culemborg en VBI Huissen. Na het bekend maken van de opstellingen in Culemborg waren, gek genoeg, beide teams tevreden. Je zou dus kunnen zeggen dat het een open wedstrijd was en dat klopt ook, vele spelers waren aan elkaar gewaagd.
Zo waren er, wel na spannende openingen, gelijkwaardige redelijk snelle remises bij de ontmoetingen Dik de Voogd - Geert van Aalten, Paul Oudshoorn - Wouter Ludwig en Kees Thijssen - Gerard Jansen. Iets langer duurde het bij Jean Marc Ndjofang tegen Jasper Lemmen maar de remise was nooit buiten beeld.
Ondertussen ontwikkelde de strijd zich in Culemborgs voordeel.
Bas Messemaker kwam tot een prachtige flankspel-omsingeling tegen Fred de Koning en maakte het geweldig af. Winstpartij nummer 1.
Pieter Steijlen had een Klassiek duel tegen Jos Stokkel en dwong Jos naar voren waarna een mooie opsluiting volgde. Het eindspel was simpel gewonnen voor Pieter vanwege de beheersing van de tric-trac. Winstpartij nummer 2.
Fraai was ook de overwinning van Boudewijn Derkx tegen Johan Krajenbrink. De over-ontwikkelde stand, zonder basisschijven, van Johan kon nergens meer heen. Hij zette een kamikaze actie in wat resulteerde in een verloren eindspel. Winstpartij nummer 3.
Er was ook een verlies partij en wel van Pim Meurs. Dat gebeurt natuurlijk niet zo vaak maar tegen super Grootmeester Guntis Valneris kwam hij er eigenlijk niet aan te pas. Met een moeilijke strategie en veel rekenen wikkelde de Let af naar schijf- en later partij-winst.
10 punten waren binnen, dus minstens een gelijkspel, maar er waren nog 2 borden bezig. De familie Harmsma, vader Tjeerd en zoon Simon, hadden allebei een nadelig eindspel en moesten vechten voor een punt.
Tjeerd kwam tegen Nederlands kampioen Alexander Baljakin in zwaar weer na een misrekening. Materieel was het nog wel gelijk maar zijn stand was duidelijk nadelig. Door tijdsdruk te houden en goed verdedigen (keepen) werd er afgewikkeld naar een 6-om-3 eindspel die toch redelijk snel remise werd gegeven. De overwinning was binnen!
Simon kwam door het snelle spel van Joost Hendriksen wat in de verdrukking maar verzuimde in het middenspel af te wikkelen naar de remise via een Coup RaphaŽl. Daarna werd het echt moeilijk maar er kwam uiteindelijk een 4-om-2 op het bord die wel remise was. Na dik honderd zetten en 5 uur spelen was de eindstand 12-8 voor Denk en Zet Culemborg.
Dat betekent dat we nog steeds in de race zijn voor de titel. Met 1 punt achterstand op DC Hijken en de onderlinge wedstrijd nog op het programma is alles nog mogelijk.

18-01-2020: Nipte overwinning na spannende wedstrijd in Wageningen (9-11)

Voor de neutrale toeschouwer was het reuze spannend, de uitslag van de kraker tussen WSDV (Wageningen) en Denk en Zet Culemborg was ook na 4 uur spelen nog hoogst onduidelijk.

Het begon allemaal toen de opstellingen bij elkaar waren gelegd. De Culemborgers waren tevreden, 4 kansborden en 1 oppasbord, maar het liep natuurlijk allemaal heel anders.
Uladzislau Valjuk kwam, in zijn laatste wedstrijd voor Denk en Zet Culemborg, niet door de verdediging heen van nestor Fred Ivens. (1-1)
Na een tamme klassieke strijd werd ook de vrede getekend door Dik de Voogd en Machiel Kloosterziel. (2-2)
Ondertussen vroegen de Culemborgse reserves John en Tjeerd zich af waar de Culemborgse kansen vandaan moesten komen... Bas, Pim en Paul stonden niet echt lekker en ook op de andere borden leek weinig aan de hand.
Paul Oudshoorn had een kansbord tegen Ester van Muijen maar daar dacht Ester anders over. Ze trok vol ten aanval en Paul kon alleen maar verdedigen met een remise als resultaat. (3-3)
Bas Messemaker redde het niet tegen een ontketende oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman die met prachtig drukspel zo door de vleugel van Bas liep. (5-3)
We stonden achter en nog steeds vroegen we ons af waar onze kansen vandaan moesten komen... bij Pieter misschien? En op een heleboel borden was sprake van hevig tijdgebrek. Pieter, Pim, Kees, Jean Marc, ze speelden allemaal met een minuut bedenktijd, soms ging het maar net goed. Zo was Kees tevreden met een punt tegen wereldtopper en collega Grootmeester Jan Groenendijk, zeker nadat zijn tijd tot op 1 seconde na, op was gesoupeerd. Wel jammer want achteraf gezien stond Kees heel erg goed, na het (op het juiste moment) verbreken van de halve hekstelling, wellicht zelfs analytisch gewonnen. (6-4)
Jean Marc Ndjofang en Matthias de Kruijf speelden een principiŽle partij maar er waren geen kansen op winst, remise dus. (7-5)
Er kwam wat tekening in de strijd. Pieter had een schijf gewonnen tegen de Wereldkampioen aspiranten Machiel Weistra en ook Simon lijkt te gaan winnen. Daarentegen lijkt Boudewijn in grote problemen.
Pieter Steijlen had een grootscheepse omsingeling opgezet maar had veel tijd geÔnvesteerd. In het middenspel mistte hij een fraaie gambiet variant die schijfwinst had opgeleverd. Zoals gezegd won Pieter nu wel de voorpost van zijn tegenstander maar wist hij de weg naar de winst niet te vinden in het eindspel en moest hij berusten in een teleurstellende remise. (8-6)
Wel goede berichten bij onze kopman Pim Meurs die eigenlijk de hele partij achter de Klassieke feiten aanliep tegen Rik Keurentjes maar ergens kantelde de stand. Pim nam een doorbraak voor 2 schijven waarna de schijven van Rik zo ongelukkig stonden dat Pim een mooie eindspelwinst kon boeken. (8-8)
We staan weer gelijk. Inmiddels ging ook Simon Harmsma winnen. Met een hoge randschijf kwam Simon wat in de verdrukking tegen Marcel Monteba maar herstelde hij dit goed in het late middenspel. Monteba wikkelde af met een doorbraak maar die was kansloos. Met vaste hand schoof Simon het eindspel naar winst. (8-10)
Boudewijn Derkx had lange tijd het beste van het spel tegen Heike Verheul maar overzag een venijnige finesse. Via een plakker kreeg Heike een winnend eindspel in handen maar dat moest dan wel heel secuur gebeuren. Gelukkig voor de Culemborgers deed Heike dat niet en kon Boudewijn als nog afwikkelen naar een 3-om-1 remise eindspel. Yes!
Alsnog gewonnen met 11-9, voor de 4e keer een nipte overwinning en nog steeds kans op de landstitel. Denk en Zet Culemborg staat nu 2e op 1 punt achterstand van de regerend landskampioen Hijken. Over 2 weken de titanenstrijd tegen VBI Huissen, thuis in Culemborg. We gaan er voor!

04-01-2020: Degelijke overwinning Denk en Zet (12-8)

Met 2 winstpartijen en 8 remises was Denk en Zet Culemborg duidelijk te sterk voor Constant Charlois Rotterdam. Op geen enkel bord kwamen de Culemborgers in gevaar, sterker nog, er waren nog wel meer kansen op winstpartijen.
Dik de Voogd hield vakkundig Grootmeester Macadou Ndiaye in bedwang. De Grootmeesters Kees Thijssen en Martijn van IJzendoorn kwamen ook tot remise.
Simon Harmsma haalde een damzetje uit tegen Bart de Vos maar die ging er weer af met een gelijke stand. Simon kwam nog ver maar wel remise.
Na een spannende opening vervlakte de partij tussen Bas Messemaker en Damien Aligna met een gelijkwaardige remise als uitslag. Dit gebeurde eigenlijk ook bij Paul Oudshoorn tegen Job Arts, alsook bij Boudewijn Derkx tegen Berke Yiggiturk.
John van den Borst wist niet veel te bereiken tegen invaller Ramdew Jahani maar wist wel een goed eindspel te forceren en dat ook nog eens vakkundig af te maken.
Op voorsprong dus.
Na een half-open Klassieke partij kwam Tjeerd Harmsma behoorlijk opzetten tegen Memet Yoney, het eindspel was echter niet te winnen. Dezelfde opening en opzet had Pieter Steijlen tegen Patrick Stork, ook hier was het 4-om-2 eindspel net niet te winnen voor Pieter.
Als slotakkoord wist Jean Marc Ndjofang te winnen van Radjes Balkaran. Dat ging niet zonder slag of stoot. Na een offer van de Rotterdammer leek de overgebleven 6-om-6 remise maar Jean Marc kwam tot winst door een eindspelmotief.
Een degelijke overwinning.

21-12-2019: Denk en Zet wint voor de de derde keer achter elkaar met nipte cijfers (11-9)

In de thuiswedstrijd tegen MTB uit Hoogeveen werd er wederom met minimale cijfers gewonnen. 
Pim Meurs wist als eerste twee punten binnen te tikken toen zijn tegenstander Nick Waterink in een standaard combinatie tuinde. 
Vervolgens haperde de motor bij Culemborg. Tjeerd speelde een flankopening tegen Klaas Hendrik Leijenaar. Na enig aftasten verdwenen beide aanvallen van het bord en ontstond er laveerspel. Hierin werd het evenwicht nooit echt verbroken waarna snel tot een puntendeling werd besloten. (3-1). 
Bas Messemaker speelde razendsnel tegen de Poolse Natalia Sadovska. Opeens stond het bord in vuur en vlam en terecht benutte Bas zijn tijd om de beste voortzetting te vinden. Via een geforceerd verloop kwam er een grote ruil op het bord waarna de meeste muziek uit de stand was. Snel daarna werd de vrede getekend (4-2). 
John van den Borst maakte voor het eerst dit seizoen weer deel uit van het team, tot vrede van velen. In Zainal Palmans trof hij een degelijke tegenstander. In de opening werd er geflirt met een Roozenburg waarna er uiteindelijk klassiek achtige contouren op het bord kwamen. Langzaam maar zeker kreeg John hier het beste van het spel. In een lastige stand vond Zainal de juiste verdediging waarna een remise-combinatie het einde van de partij inluidde (5-3). 

Paul Oudshoorn kreeg aantrekkelijk spel tegen Rik Hakvoort. In de opening kwam er een actieve randschijf op het bord waarna Paul zich een stuk behendiger dan Rik toonde. Er werden meerdere winsten gemist alvorens Rik in een zetje trapte. Het afspel bleek lastiger dan gedacht en in de partij leidde dat tot een gelijkwaardige puntendeling (6-4).
Simon Harmsma speelde net zoals vorig jaar tegen Maarten Wichgers. Nu was het een spannende Roozenburg partij waarin werd overgegaan in een Drost offer. Nadat Simon een beslissend zetje overzag kreeg Maarten het beste van het spel en moesten alle zeilen worden bijgezet. In de partij dwong Maarten wel schijfwinst af, maar wist Simon toch op de been te blijven. (7-5). 
Njdofang kreeg goed aanvalspel tegen Keita Desmet. In het middenspel liet hij echter een grote ruil toe waarna er vooral veel terreinvoordeel overbleef. Uiteindelijk leidde dit tot een dunne aanvalsstand met allerlei kansen. Het eindspel dat in de partij ontstond bood geen winstkansen (8-6). 
Dik de Voogd speelde tegen de Jeugdige Wouter Sosjef. Na een Keller opening kreeg Dik veelbelovend omsingelingspel waarin meerdere winstkansen langs kwamen. Uiteindelijk kwam Wouter langzaam terug in de wedstrijd en kreeg misschien zelfs prettiger spel. Het evenwicht werd echter niet verbroken waarna ook hier remise het logische resultaat was (9-7).
Kees Thijssen kreeg voordelig spel tegen Maikel Palmans. In een dunne stand zocht Maikel zijn toevlucht tot een vernuftig dubbeloffer. Toen Kees hier niet accuraat op reageerde werd dit feilloos naar een gelijkwaardige remise gespeeld. Bij een correct vervolg had Kees zijn tegenstander nog danig kunnen overhoren (10-8).
Boudewijn speelde een aantrekkelijke partij tegen Martijn Vissers waarin uiteindelijk kansen voor beiden aanwezig waren in het aanval vs omsingelingspel. In tijdnood werden geen fouten gemaakt waardoor een afwikkeling tot een gelijkwaardige remise leidde. (11-9) 

Na de jaarwisseling gaan we voor de 4e 11-9 in successie. 
Fijne dagen! 


07-12-2019: Denk en Zet wint weer (nipt)

Zaterdag tegen vijf uur konden de dammers van Denk en Zet Culemborg opgelucht ademhalen, met een krappe 9-11 overwinning in Tilburg blijft het team op de 2e plaats staan in de Ereklasse en zijn ze nog steeds in de race voor een podiumplaats.
Op vele borden waren de Culemborgers in het voordeel maar uiteindelijk vielen er maar 2 winstpartijen te noteren. Bas Messemaker won na een goede opening een schijf tegen Ad de Hoon, die ging terecht nog lang door maar kon verlies niet voorkomen. Boudewijn Derkx kreeg mooi spel tegen Jimmy Depaepe. Via de flank en het centrum werd de Belg overrompeld en langzaam maar zeker overspeeld.

Er was ook een verliespartij. Simon Harmsma kon goed mee met het klassieke spel van Martijn de Leeuw maar koos een verkeerd plan in het middenspel. Het eindspel ging uiteindelijk verloren.
Tjeerd Harmsma tegen Hein de Cokere, Pim Meurs tegen Rik Verboon en Jean Marc tegen Jasper Daems, waren alle drie redelijk gelijkwaardige remises.

Kees Thijssen tegen Toine Brouwers kwam na een offer erg ver maar won net niet. Datzelfde overkwam Paul Oudshoorn tegen Anastase Leclerc, flink voordeel maar geen gewonnen eindspel.
Na een spannende partij leek Dik de Voogd veel voordeel te hebben tegen Koos van Amerongen maar ook dat verwaterde naar remise. Uladzislau Valjuk ging lang door in het eindspel tegen Thijs van de Broek maar ondanks 2 dammen was ook hier een gelijkspel de juiste uitslag.

Over 2 weken komen de dammers uit Hoogeveen op bezoek in Culemborg, weer een kans op een ruime overwinning.


24-11-2019: Nipte overwinning Denk en Zet Culemborg

Tegen DUO, het Achterhoekse team, werd door de dammers van Denk en Zet Culemborg een benauwde 11-9 overwinning gehaald. 
De eerste winstpartij kwam op naam van Uladzislau Valjuk die na een theoretische opening Dinant Spieker wegspeelde. (2-0) Daarna 3 remises. Boudewijn Derkx kreeg geen vat op het spel van Gerrit Wassink na een half-open klassieke opzet. (3-1) Tjeerd Harmsma kreeg wel wat druk tegen Coen Donders maar die wist van geen wijken. (4-2)

Kees Thijssen, net terug van de CuraÁao Open, kwam niet door de granieten verdediging van Maarten Linssen. (5-3)
DUO deed wat terug door een mooie overwinning van Leopold Sekongo tegen Paul Oudshoorn. Na een opbouwfout van Paul werd hij in het flankspel compleet in de tang genomen en dat kostte een schijf en de partij. (5-5)

Pieter Steijlen kreeg veel terreinvoordeel tegen Gep Leeflang maar het eindspel was remise. (6-6)
Jean Marc Ndjofang had erg veel moeite met het optimistische spel van jeugdspeler Tom Rinner maar in het middenspel werd dan toch duidelijk wie de baas was op het bord en wikkelde jean Marc af naar een gewonnen eindspel. (8-6)

De stand werd weer gelijk doordat Simon Harmsma niet de juiste overgang naar het eindspel koos tegen de sterkste DUO speler Jochem Zweerink. (8-8)
Bas Messemaker had de hele partij voordeel tegen Henk Hoekman maar ondanks 2 dammen was het eindspel niet gewonnen. (9-9)
Ook Pim Meurs kreeg duidelijk voordeel tegen Bert Woolschot maar of het eindspel echt gewonnen was daar waren de aanwezige experts het niet over eens. In de partij wist Pim in ieder geval wel de juiste opstelling te vinden en won. En zo een nipte 11-9 overwinning binnen te slepen.

Door dit resultaat staan de Culemborgers nog steeds op de tweede plaats in de Ereklasse.

 

9-11-2019: Denk en Zet gelijk in topper tegen van Stigt Thans

De topper tussen Denk en Zet Culemborg en van Stigt Thans uit Schiedam eindigde, net als vorig seizoen, in een gelijkspel. De spanning was voelbaar toen iets voor 12 uur de opstellingen werden vrijgegeven. De Culemborgers waren niet ontevreden en zagen kleine kansen.

Een kansbord was voor Bas Messemaker tegen Frits Luteijn en dat was terecht. Via een mooie flankaanval kwam Bas heel goed te staan en na een grote fout kon Frits even later opgeven. Een mooie start.

Vier super Grootmeesters kwamen tegen elkaar uit in Kees Thijssen - Rob Clerc en Jean Marc Ndjofang - Anatoli Gantwarg, na een spannende strijd kwamen er toch de twee verwachte puntendelingen uitrollen. Er liepen nog een paar Grootmeesters rond. 

Aan Schiedamse kant Vadim Wirny (remise tegen Pieter Steijlen, die eerst goed stond maar later zwaar moest verdedigen), Ron Heusdens (die tegen Dik de Voogd na een alles of niets partij met de schrik vrijkwam) en Hein Meijer (die via Klassiek spel na een lang eindspel wist te winnen van Simon Harmsma).

De Culemborgse Grootmeester Pim Meurs kwam wel tot voordeel tegen Jeroen Kos maar meer dan een remise eindspel zat er niet in.

Uladzislau Valjuk tegen Casper Remeijer was een correcte vlotte remise.
Aan de hoogste borden kwamen Boudewijn Derkx (tegen Anton van Berkel) en Paul Oudshoorn (tegen Jitse Slump) in zwaar weer terecht. Gelukkig konden ze allebei vluchten in een slecht maar wel houdbaar eindspel. Remise dus.

Al met al kunnen de spelers van Denk en Zet niet ontevreden zijn met een gelijkspel tegen zo'n sterk team en draaien we nog steeds mee in de top van het klassement.

 

19-10-2019: Denk en Zet wint opnieuw ruim

Denk en Zet Culemborg heeft ook in de tweede ronde van de Nationale Ereklasse met ruim verschil gewonnen, dit keer was CTD uit Arnhem het slachtoffer.
Het begon al met het bekend maken van de opstellingen, door omstandigheden waren de gasten uit Arnhem maar met negen spelers. En zo stonden de Culemborgers op papier al met 2-0 voor. Heel snel stond het echter al weer gelijk. Simon Harmsma verkeek zich lelijk op de opening van Henk Grotenhuis ten Harkel en kwam al snel zeer bedenkelijk te staan. Even later betekende schijfverlies ook al snel partij verlies. (2-2)

Paul Oudshoorn kreeg een mooi centrum van invaller Amriet Balradj en kon wat later de korte vleugel van zijn tegenstander leegplukken. Uiteindelijk liep Paul zo door die vleugel naar dam en kon afronden met een mooie 6 klapper. (4-2) Ook Pieter Steijlen kon zijn partij tegen Peter Kort bekronen met een leuke damzet. (6-2)

Vanwege een vakantietrip naar Portugal van de basisspelers Pim Meurs en Boudewijn Derkx kwamen vandaag Henk Ruesink en Tjeerd Harmsma voor Denk en Zet achter de borden. Henk trof de sterkste speler van CTD, Frerik Andriessen. Vanuit een spannende opening met een hoge randschijf nam Frerik een combinatie die uiteindelijk wel schijfwinst opleverde maar met compensatie voor Henk. Helaas door een foutje in een dunne stand gingen alsnog de punten naar Frerik. (6-4)

Tjeerd Harmsma kreeg tegen Wim van Dongen van uit het Klassiek mooi spel met een korte vleugel opsluiting. Wim verdedigde zich goed en wist zich nog naar een eindspel te wurmen waar hij alsnog een blunder maakte en daardoor de winst aan Tjeerd schonk. (8-4)
Kees Thijssen zat aan de goede kant van het bord tegen Leo Aliar die na een slagwisseling vlak na de opening met een kromme vleugel bleef zitten. Toch was het allemaal binnen de remise grenzen ware het niet dat Leo bij het uitvoeren van een vermeende remise combinatie pardoes naar het verkeerde veld sloeg en door de vangstelling van Kees een paar zetten later kon opgeven. (10-4)

De enige remise partij van deze match kwam op naam van Bas Messemaker. Dat ging niet zo soepel tegen de sterke Bart Terwel die nog zeer gevaarlijk kwam opzetten. Toch remise. (11-5)

Jean Marc Ndjofang ging vol in de aanval tegen Hin Wong en kwam vrijwel gewonnen te staan maar werd toen verrast door een combinatie die beide spelers op
dam bracht. Doordat zijn tegenstander het eindspel niet goed behandelde kon Jean Marc weer een winstpartij bijschrijven. (13-5)
Het slotakkoord was voor Uladzislau Valjuk die de hele partij drukspel had tegen Erik van der Weerdhof. Uiteindelijk sloeg de aanval door en won het eindspel soepel. Eindstand 15-5.

Over 3 weken staat de topper tegen van Stigt Thans op het programma.
05-10-2019: Denk en Zet (Culemborg) verslaat Denk en Zet (Westerhaar)

Het begon al goed, we kwamen aan en Bas bleek al remise te hebben tegen Yuen Wong.  (1-1)
Vervolgens was het wel nog even afwachten of ook Kees en Paul zouden komen opdagen. Dit bleek uiteindelijk toch wel het geval. We waren toen al wel twintig minuten aan het schuiven.

Vlad Valjuk speelde een degelijk centrum tegen de immer snel spelende Marino Barkel: structuur versus tempi. Geen van beiden maakten een fout, dus er werd vrij snel tot remise besloten (2-2).

Paul zat tegen invaller Edwin Twiest die weinig zin had in een leuke pot. Paul moest toezien hoe de schijven gedecideerd in het doosje werden gelegd met remise als resultaat (3-3).

Pim zat tegen de sterke Odin Mol, die gezien de partijopzet veel respect voor zijn tegenstander bleek te hebben. Vrij snel werden de klassieke structuren zichtbaar. Pim probeerde onder tijdsdruk zijn tegenstander het nog lastig te maken, maar die vond de enige remiseafwikkeling (4-4).

Simon zat tegen de sterkste opponent van Westerhaar, GMI Andrej Kalmakov. In een klassieke stand had Simon een Tsjizjov-kanon opgebouwd, en hij leek het in middenspel moeilijk te krijgen. Hij kwam echter nooit echt in gevaar met een gelijkspel als mooi resultaat (5-5).

Dik speelde tegen de degelijk spelende Herman Hilberink. In een klassiekachtige partij deed Hilberink wat dubieuze zetten waardoor hij met een achtergebleven schijf bleef zitten. Vrij snel kwam hij vast te lopen. Dik won snel (5-7).

Pieter had een scherpe Roozenburgachtige opening tegen Gerbrand Hessing. Hessing wilde de aanval inzetten, maar had veel tijd nodig. De aanval kwam nooit echt door en Pieter kreeg in een dunne stand een winnende opsluiting (5-9).

Boudewijn kreeg snel een aanval tegen Peter Hoopman. Hoopman koos niet de scherpste voortzetting en besloot na 15 zetten aan de noodrem te trekken. Boudewijn kon nog wel buigen over voordeel, maar het was te weinig om serieus kansen te krijgen. Die kreeg hij dan ook niet (6-10).

Ndjofang speelde tegen Jan van Dijk, die altijd wel voor spannend spel is. In een spannend middenspel kwam een decorwisseling tot stand met groot voordeel voor Ndjofang. Onder tijdsdruk wist hij dit secuur tot winst te voeren (6-12).

Thijssen kwam in een lastige opening terecht tegen Gil Salome, die sterk veld 27 vroegtijdig controleerde. Na een terugruil in het middenspel van Thijssen, koos Salome een verkeerde opbouw. Thijssen kwam steeds beter te staan en won in wederzijdse tijdnood . Een gestolen overwinning aldus Thijssen (6-14)

Prima resultaat voor zo’n eerste ronde.


Het begon al goed, we kwamen aan en Bas bleek al remise te hebben tegen Yuen Wong.  (1-1)
Vervolgens was het wel nog even afwachten of ook Kees en Paul zouden komen opdagen. Dit bleek uiteindelijk toch wel het geval. We waren toen al wel twintig minuten aan het schuiven.

Vlad Valjuk speelde een degelijk centrum tegen de immer snel spelende Marino Barkel: structuur versus tempi. Geen van beiden maakten een fout, dus er werd vrij snel tot remise besloten (2-2).

Paul zat tegen invaller Edwin Twiest die weinig zin had in een leuke pot. Paul moest toezien hoe de schijven gedecideerd in het doosje werden gelegd met remise als resultaat (3-3).

Pim zat tegen de sterke Odin Mol, die gezien de partijopzet veel respect voor zijn tegenstander bleek te hebben. Vrij snel werden de klassieke structuren zichtbaar. Pim probeerde onder tijdsdruk zijn tegenstander het nog lastig te maken, maar die vond de enige remiseafwikkeling (4-4).

Simon zat tegen de sterkste opponent van Westerhaar, GMI Andrej Kalmakov. In een klassieke stand had Simon een Tsjizjov-kanon opgebouwd, en hij leek het in middenspel moeilijk te krijgen. Hij kwam echter nooit echt in gevaar met een gelijkspel als mooi resultaat (5-5).

Dik speelde tegen de degelijk spelende Herman Hilberink. In een klassiekachtige partij deed Hilberink wat dubieuze zetten waardoor hij met een achtergebleven schijf bleef zitten. Vrij snel kwam hij vast te lopen. Dik won snel (5-7).

Pieter had een scherpe Roozenburgachtige opening tegen Gerbrand Hessing. Hessing wilde de aanval inzetten, maar had veel tijd nodig. De aanval kwam nooit echt door en Pieter kreeg in een dunne stand een winnende opsluiting (5-9).

Boudewijn kreeg snel een aanval tegen Peter Hoopman. Hoopman koos niet de scherpste voortzetting en besloot na 15 zetten aan de noodrem te trekken. Boudewijn kon nog wel buigen over voordeel, maar het was te weinig om serieus kansen te krijgen. Die kreeg hij dan ook niet (6-10).

Ndjofang speelde tegen Jan van Dijk, die altijd wel voor spannend spel is. In een spannend middenspel kwam een decorwisseling tot stand met groot voordeel voor Ndjofang. Onder tijdsdruk wist hij dit secuur tot winst te voeren (6-12).

Thijssen kwam in een lastige opening terecht tegen Gil Salome, die sterk veld 27 vroegtijdig controleerde. Na een terugruil in het middenspel van Thijssen, koos Salome een verkeerde opbouw. Thijssen kwam steeds beter te staan en won in wederzijdse tijdnood . Een gestolen overwinning aldus Thijssen (6-14)

Prima resultaat voor zo’n eerste ronde.