Denk en Zet ruim voorbij Damlust

De dammers van Denk en Zet hebben in Gouda een onverwacht ruime, maar verdiende, 7-13 overwinning geboekt op Damlust. Toen de opstellingen bekend waren werd een spannende wedstrijd verwacht. Slechts op één bord waren de spelers op papier gelijkwaardig. Denk en Zet was qua speelsterkte op vijf borden duidelijk in het voordeel, op de andere vier borden lagen de kansen vooraf aan de kant van Damlust.

De wedstrijd begon met een opsteker door een snelle zege van Pieter Steijlen op Friso Fennema. Steijlen koos direct voor een hekstelling. Die positie bleef lang op het bord, waarna de partij via een doorbraakcombinatie tot een abrupt einde kwam (2-0).

Invaller Thijs Vreugdenhil nam brutaal het initiatief nadat Richard Mooser was gestart met een onvoltooide hekstelling. Mooser forceerde daarna een afwikkeling die niet goed door Vreugdenhil werd voortgezet. Damlust kon zo weer op gelijke hoogte komen (2-2).

Invaller Henk Stoop maakte als nestor van het team met succes zijn debuut in de ereklasse. Tegen Erik Hoogendoorn stond hij in de opening licht onder druk, maar hij kwam daar uiteindelijk met voordeel uit. Later kon Hoogendoorn het initiatief weer overnemen, maar deze had daarbij last van tijdnood. Via een combinatie naar dam nam Stoop de leiding in de partij weer over, maar meer dan remise zat er niet in (3-3).

Pim Meurs speelde een sterke klassiek achtige partij tegen Ruud Kloosterman. Via veel laveerwerk werd de schijvenverdeling van Kloosterman steeds onevenwichtiger. Kloosterman zag zich genoodzaakt een schijf te offeren. Maar ook dit bracht geen redding (3-5).

De jonge Vlad Valiuk moest het opnemen tegen topgrootmeester Erno Prosman. Prosman probeerde het eerst met klassiek spel en later met een centrumomsingeling, maar Valiuk gaf geen krimp en bereikte een gelijkwaardige remise (4-6).

Sven Winkel had de taak om de verse jeugdwereldkampioen Martijn van IJzendoorn af te stoppen. Van IJzendoorn verkeerd in een bloedvorm, getuige zijn 3e plaats plus de Grootmeestertitel eind oktober bij het EK senioren, direct gevolgd door de prolongatie van de jeugdwereldtitel in de eerste week van november. Eerder dit jaar, in augustus, won van IJzendoorn het Hoogeveen Open met de megascore van 15 uit 8. Maar het was juist Winkel die hem als enige op remise wist te houden. Dat gebeurde nu weer, maar wel na een spannend gevecht. Van IJzendoorn nam het initiatief met een flankaanval, later omgezet in een Roozenburgaanval. Winkel speelde dit in eerste instantie goed tegen, maar verzuimde na een fout van zijn tegenstander om duidelijk voordeel te pakken. In plaats daarvan koos hij voor een tijdelijk offer met uiteindelijk positioneel nadeel. Met secuur spel stelde hij nog wel een punt veilig (5-7).

Na een klassieke opening van Evgeni Watoetin koos tegenstander André Venema voor een opstelling met twee randschijven op rechts. Vatutin had hierdoor lang makkelijk spel en zag zijn voordeel oplopen na een onbesuisde aanval van Venema. Watoetin kon doorbreken naar dam en zo de partij te beslissen (5-9).

Via half klassiek spel ging de partij van Tjeerd Harmsma tegen Harry Clasquin lang gelijk op. Pas bij de overgang naar het eindspel kreeg Harmsma duidelijk voordeel, maar niet genoeg voor de winst (6-10).

Alexander Bulatov en Ben Provoost waren de enige spelers die op papier aan elkaar gewaagd waren. Bulatov zette direct een flankaanval, waarna Provoost er een centrumomsingeling van maakte. Provoost had hier bij het betere spel, maar Bulatov speelde secuur naar remise (7-11).

Na een klassieke opening koos John van den Borst voor het blokkeren van de lange vleugel van Henk van Klaveren. Van den Borst kreeg licht voordeel, vooral nadat Van Klaveren naar het kerkhofveld ruilde. Van den Borst kreeg door enkele opbouwfoutjes van zijn tegenstander winnend voordeel, maar hij zag deze kans niet. Een tweede winstmogelijkheid greep hij wel met beide handen, waardoor de eindstand op 7-13 kwam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.