Denk en Zet start met ruime winst

De dammers van Denk en Zet Culemborg zijn de competitie in de ereklasse begonnen met een ruime 14-6 zege op debutant Rijnsburg. De Culemborgers willen dit jaar weer mee spelen om de titel en Rijnsburg gold hierbij als een welkome opwarming.

Nieuwkomer Jean-Marc Ndjofang was als eerste klaar. Is meervoudig Afrikaans kampioen en werd twee keer vicewereldkampioen. De Kameroener is ook de regerend wereldkampioen sneldammen. Ndjofang kreeg Richard Kromhout een klassieke stand op het bord en leek op de winst af te stevenen. Kromhout wist echter nog net remise te maken (1-1).

Dik de Voogd had een makkelijke middag. Tegenstander Arie Schoneveld werd positioneel opgeknoopt. De partij kende daardoor een vroegtijdig einde (3-1).

Sven Winkel speelde een spannende maar gelijkwaardige partij tegen Cor van Dusseldorp met remise als logisch resultaat (4-2).

Met zijn favoriete spel met een hoge randschijf op het bord had Pieter Steijlen lekker veel te rekenen. En daar is hij juist goed in. Tegenstander Pieter-Jan Rijken raakte in dit complexe spel de weg kwijt en gaf op toen Steijlen op dam kwam (6-2).

Pim Meurs en Thomas Wielaard kregen een lange theoretisch variant op het bord zonder dat het evenwicht werd verbroken (7-3).

Alexander Bulatov kwam iets in de verdrukking tegen Wim Bremmer, maar het evenwicht werd nooit beslissend verbroken (8-4).

Al snel waren er zorgen over de partij van Vlad Valiuk. Na een standaard Roozenburg opening vergiste hij zich en kwam een schijf achter. Langzaamaan wist hij compensatie te krijgen en dat bleek uiteindelijk voldoende voor remise (9-5).

Ook bij Tjeerd Harmsmawaren er zorgen. Hij kreeg in eerste instantie wel groot voordeel, maar de stand sloeg om in het voordeel van Rijnsburger Richard Meijer. Harmsma moest een schijf offeren en kon met moeite een punt redden (10-6).

Bas Messemaker, de tweede versterking, boekte een nuttige overwinning. Messemaker speelde ook van 1999 tot 2007 voor Denk en Zet en is nu weer terug in Culemborg. Het opportunistische spel van Steven den Hollander werd door Messemaker hardhandig positioneel afgestraft (12-6).

Het slot was voor Evgeni Vatutin. Hij had lang een gelijkwaardige stand tegen Arjen de Mooij, maar in het eindspel ging zijn tegenstander opzichtig in de fout en kwam de 14-6 eindstand op het bord.

Van de favorieten leed Het op papier sterkste team Hijken TDC direct een verrassende nederlaag. De Drenten zijn volgende maand met vier spelers vertegenwoordigd bij het WK in Tallinn (Estland). Alle vier, waaronder wereldkampioen Roel Boomstra, kwamen niet verder dan remise.

A.s. zaterdag 23 september speelt Denk en Zet in Tilburg tegen de andere nieuwkomer Dammend Tilburg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.