Eerste ronde Nationale Competitie

DEZ Wint thuis van Damcombinatie Fryslân

In de aula van scholengemeenschap Lek&Linge was de aftrap van het damseizoen. Vanwege de corona eisen van de Nederlandse dambond speelden de twee teams van Denk en Zet Culemborg in deze mooie ruime zaal. Het eerste team wist moeizaam te winnen van Fryslan.

De wedstrijd leek lange tijd gelijk op te gaan. De thuisspelende partij leek op veel borden de overhand te hebben, maar het was de vraag waar het vandaan moest komen.

De kopmannen van beide teams zaten tegen elkaar. Pim Meurs liet met scherp aanvalspel zien dat hij voor winst ging tegen opponent Gerlof Kolk. Er ontstond een boeiend middenspel van Flankcentrumaanval van Pim, tegen de flankaanval van zijn opponent waarin Pim beduidend het beste spel leek te hebben.  De Friesche speler moest een nauwkeurige opbouw doen, maar kwam daardoor ook in het vervolg niet meer in de problemen (1-1)

Tjeerd Harmsma viel in en werd op de valreep nog van bord gewisseld zodat hij met wit kon starten en zijn geliefde 31-27 openingszet kon spelen. De tegenstander ging niet op het aanbod van halfopen klassiek in en hield het overzichtelijk. Ondanks licht voordeel van Tjeerd, werd de partij vrij snel gelijkwaardig klassiek en remise (2-2)

Boudewijn Derkx kwam sterk uit de opening tegen Bastiaan Hollander. Ook deze Friesche speler accepteerde nadeel om het overzichtelijk te houden. Boudewijn haalde nog een kleine forcing uit, maar die was niet voldoende voor winst (3-3)

Invaller Haitze Meurs mocht na jaren weer eens invallen in het eerste en deed dat met verve. Na een mooi overzichtelijk opening duurde het lang voordat zijn opponent Sjoerd Huitema iets kon beginnen. Ondanks dat de dunne stand nog gevaarlijk leek, hield Haitze het hoofd koel en haalde een mooi punt. (4-4)

Dik de Voogd zat tegen een rustig spelende Douwe Edelenbos. In licht voordelig centrumspel, deed de opponent toch wat olie op het vuur. Dik ging nog altijd licht aan de leiding. De opponent koos voor een veilige afwikkeling middels damgeven en plakken wat resulteerde in een 5 om 3 remiseeindspel (5-5). 

Kees Thijssen leek mooi evenwichtig klassiek te hebben tegen opponent Jan Algra. De speler speelde echter dusdanig taai en loste zijn zware lange vleugel soepel op waardoor het voordeel van Kees verwaterde. Kees probeerde nog lang op zoek naar kansen, maar die kwamen niet. (6-6)

Jongeling Simon Harmsma speelde de scherpe Clercvariant met zwart. Middels een offer bracht de opponent WIllem Leijenaar een decorwisseling tot stand. In laat klassiek leek de Friese speler het beste van het spel te hebben, maar maakte een fout. Simon kreeg een winnend eindspel op het bord en wist dit zeer professioneel uit te spelen (8-6)

Partij van de dag was die van Pieter Steijlen tegen de taaie Oege Dijksta, Vanuit een klassieke opening bouwde Pieter een sterke Tjisjov kanon en er ontstond een principiële partij met een gevecht op de andere vleugel. Na oplopen plaatse de tegenstander de scherpe tempozet 26-21 waardoor de stand vast kwam te staan voor beide partijen. Pieter activeerde zijn kanon middels een sterk ingezette (hoogland)aanval en mocht al aan winst denken. Na niet de scherpste voortzetting van de opponent in het eindspel werd dit beheerst uitgespeeld en kwam tegenstander niet eens meer op dam door mooie Trictrac controle van Pieter!  (10-6)

Denk en Zet Culemborg  Damcombinatie Fryslân  10-6
 Boudewijn Derkx (1433)  Bastiaan Hollander (1310) 1-13
 Kees Thijssen (1474)  Jan Algra (1266) 1-17
 Tjeerd Harmsma (1382)  Taeke Kooistra (1306) 1-12
 Pim Meurs (1511)  Gerlof Kolk (1392) 1-11
 Haitze Meurs (1019)  Sjoerd Huitema (1282) 1-14
 Pieter Steijlen (1431)  Oege Dijkstra (1284) 2-08
 Dik de Voogd (1387)  Douwe Edelenbos (1286) 1-15
 Simon Harmsma (1201)  Willem Leijenaar (1279) 2-06

Denk en Zet 2 – Alblasserdam eindigt in 8-8

In de aula van college Lek en Linge trad ons 2e achttal in de eerste ronde aan tegen Alblasserdam. John van den Borst had in de opening al snel beet. Binnen 20 zetten kwam zijn tegenstander Mijndert Verkaik in een dodelijke kettingstelling terecht. Dat betekende al vlug schijf- en partijwinst. Jan Riesthuis kreeg zijn favoriete spel op het bord met een onvoltooide halve hekstelling. De spelers kwamen er beiden zonder kleerscheuren uit; 3-1. Hend de Jager hield het lang vol tegen Aat Verhaar maar uitgerekend toen de remisehaven in zicht kwam maakte hij een enorme blunder: 3-3. Jacques van den Borst debuteerde voor Denk en Zet. Dat deed hij met een wat gewaagd uitziende omsingeling. Toen Teus Stam daar niet goed op reageerde dwong Jacques eerst schijfwinst af en liet daarna zijn tegenstander fraai vastlopen: 5-3. Ebbo de Jong wist in het gevorderde middenspel niet goed raad met het remiseaanbod van Remco Korteland. Na een rondje langs de borden besloot hij het maar te accepteren, 6-4 dus.  Albert Cramer kwam ver tegen Dylan Jongeneel. Zijn partij stond in het teken van het ontwikkelen van de lange vleugel. Toen dat langzaam maar zeker begon te lukken en het nadeel steeds verder wegebde maakte een grove fout van Albert plots een einde aan de partij. Weer gelijk.

Peter Kers speelde uitstekend tegen Corwin Vlot. Op de 47e had hij zelfs de partijwinst in handen door de meest logische zet van het bord te doen. Jammergenoeg koos Peter op dat moment voor een doorbraakactie die snel in remise resulteerde. Henk Ruesink had aan bord twee de hele partij wat druk tegen Marcel van der Most maar meer dan een licht voordelig eindspel zat er uiteindelijk niet in. Zijn remise bepaalde de eindstand op 8-8.    

 Denk en Zet Culemborg 2   Alblasserdam  8-8 
 John van den Borst (1338) Mijndert Verkaik (1142)2-0 1
 Henk Ruesink (1184) Marcel van der Most (1044)1-1 8
 Jan Riesthuis (1048) Ruben Groenendijk (1022)1-1 2
 Ebbo de Jong (965) Remco Korteland (1013)1-1 5
 Albert Cramer (474) Dylan Jongeneel (907)0-2 6
 Jacques van den Borst (1049) Teus Stam (1043)2-0 4
 Hend de Jager (549) Aat Verhaar (972)0-2 3
 Peter Kers (830) Corwin Vlot (789)1-1 7

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.