EK jeugd in Warschau

In Warschau werd van 1 tot 9 het Europees kamioenschap voor de jeugd gehouden. Bij de aspiranten ging Simon lang verrassend op kop maar eindigde door een nederlaag tegen de kampioen Valentin Golubajev op een toch verdienstelijke 6e plaats. Zie hieronder voor een uitgebreid verslag. Verder ook een opmerkelijke prestatie van Uladzislau Valjuk die bij het jeugd EK kampioen is geworden voor de studenten (onder 26 jaar) bij het Rapid en het Blitz toernooi!

Het EjK.
Het Europees Kampioenschap dammen voor de jeugd werd dit keer gehouden in Warschau, de hoofdstad van Polen, tussen 1 en 9 augustus. Op de campus van de Universiteit waren alle spelers ondergebracht en werd er gespeeld in de ruime maar ook warme sporthal.
Er zijn bij de meisjes en de jongens 5 leeftijdscategorieën: welpen, pupillen, aspiranten, junioren en studenten. 10 klassen dus, in totaal zo’n 270 dammers.
Bij het reguliere toernooi worden en 9 ronden gespeeld in 7 dagen. Daarna volgen nog het Rapid toernooi en het Blitz toernooi op de laatste 2 dagen. Kortom een loodzwaar toernooi.

Het Nederlands team bestaande uit 24 spelers, 4 coaches en 12 meereizende ouders vertrok op 30 juli met de trein naar Polen. De reis duurde de hele dag, inclusief een kleine 2 uur vertraging. Gelukkig was daar rekening mee gehouden en was er een bijkomende dag ingepland voordat het toernooi echt van start ging op donderdag 1 augustus. 

Het hoofdtoernooi.|
Ronde 1. Simon moest het opnemen tegen Jakub Broma uit Polen. Na een goede opening wist Simon in het middenspel een schijf te winnen en wat later de partij. De eerste overwinning is binnen.
Ronde 2. Tegen de sterke Machiel Weistra uit Heteren kwam er onregelmatig randspel op het bord. Simon pakte het centrum en zette druk, Machiel verdedigde niet best en gaf pardoes een schijf cadeau. Met een leuke eindspelfinesse pakte Simon de volle buit.
Ronde 3. Tegen de Let Kristens Lapins was het makkelijk spelen. De Let zette zijn eigen vleugel vast en kwam er daarna niet meer uit. Een lichte combinatie besliste de partij. Een overweldigende start van Simon met 3 overwinningen, terwijl dit toch echt het eerste jaar is dat hij bij de aspiranten mag meedoen.

Ronde 4. De volgende Nederlandse topper dient zich aan: Emre Hageman, damvriend en kamergenoot van Simon. Toch maken ze er een mooie partij van. Simon haalt een leuke damcombinatie uit in de halve-hekstelling. Emre kan de dam met wat nadeel afnemen maar weet toch soepel de remise binnen te halen.
Ronde 5. De Rus Tamerlan Akhmerov maakte het Simon bijzonder lastig. Na een Klassieke partij moest Simon plots een schijf geven voor vage doorbraakkansen. Gelukkig ging dat allemaal net en kon Simon weer een remise bijschrijven.
Ronde 6. Een gecompliceerde partij tegen de Pool Sebastian Wieczorek. Simon dwong een Klaverblad-opsluiting af maar had zelf nogal wat achtergebleven schijven. In het middenspel nam Simon een afwikkeling maar die bleek zelfmoord. Simon moest nog meer schijven offeren om op dam te komen maar de Pool gaf geen kans meer weg en zo was de eerste nederlaag een feit.

Ronde 7. Het herstel in de 2e partij van deze dag was opmerkelijk. Na een mooie Roozenburg opening tegen Bogdan Rukin uit de Oekraïne kwam Simon met een goed getimed offer. Bogdan gaf de schijf terug maar hij bleef in een dodelijke opsluiting staan. Na een dikke 30 zetten kon de Oekraïner opgeven. En dat bracht Simon weer terug aan de kop van de ranglijst. Wel samen met nog 4 anderen…

Ronde 8. Een degelijke partij tegen de Wit-Rus Stsiapan Darashenka zorgde voor de volgende remise en nog meer spanning voor de laatste ronde, er zijn nu 6 koplopers.
Ronde 9. Valentin Golubajev uit Litouwen is de regerend Wereldkampioen en bleek een maatje te groot. Met een opgedrongen randschijf ging Simon de strijd aan maar hij kwam beetje bij beetje steeds slechter te staan. Tot in het eindspel bleef Valentin geconcentreerd spelen en trok zo de overwinning (en de Europese titel) naar zich toe.

Een bittere pil voor Simon die lang voor een podiumplaats heeft gestreden maar uiteindelijk met een 6e plaats genoegen moest nemen. Ook Emre viel terug na een nederlaag in de laatste ronde.
Kampioen werd dus Golubajev voor Wieczorek en Akhmerov.

Het EK Rapid.
Ook hier 9 ronden, de partijen duren ongeveer een uur, een lange werkdag dus…
Na een overwinning op Broma (Polen) en een remise tegen Shybakou (Belarus), was er de onnodige verliespartij tegen Golubajev (Litouwen). Gevolgd door 3 remises tegen Rancans (Letland), Alekseev (Rusland) en Kannukene (Estland). Toen ging de turbo weer aan voor de eindsprint: 3 overwinningen op Uzonyi (Hongarije), Averkiev (Rusland) en Rukin (Oekraïne). Dat leverde 12 punten op en een 7e plaats.
Illin (Rusland) werd kampioen, voor Akhmerov (Rusland) en Golubajev (Litouwen).

Het EK Blitz.
Simon begon goed met overwinningen op (weer) Broma en Shybakou, gevolgd door een remise tegen Golubajev. Maar toen ging het mis, een onnodige nederlaag tegen Iakoviev (Rusland). Toen was de koek op. Een remise met Darashenka en een winst op Myszuk (Polen), dat was nog ok maar na de nederlaag tegen Averkiev (van uit vrijwel gewonnen positie) bracht Simon in een geslagen positie. Met 2 remises tegen Zyber-Moszak (Polen) en Helfrekts (Letland) besloot Simon het blitz toernooi op de 12e plek.|Eindstand: 1. Illin,  2. Averkiev,  3. Golubajev

Al met al toch een mooi resultaat als eerstejaars aspirant op het EK jeugd.

Het Wereldkampioenschap jeugd wordt eind oktober gehouden in Izmir (Turkije).

Emre-Simon
Simon-Valentin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.