Gevoelige Nederlaag CTG Arnhem – DEZ Culemborg 11-9, DEZ Culemborg gaat nog in protest

Op het programma stond vandaag de uitwedstrijd tegen CTG Arnhem. Gezien onze kopman Pim Meurs ziek was en Bas Messemaker afwezig was,  waren we meer aan elkaar gewaagd dan op papier verwacht. Vervangers aan onze kant waren Henk Ruesink en voormalig KNDB voorzitter Ebbo de Jong.  

Dik de Voogd zat tegen Peter Kort en leek uit de opening een gemakkelijkere stand te hebben. Echter door wat onnauwkeurige opbouwzetten werd de stand snel afgebroken en kwamen de spelers na 40 zetten remise overeen  (1-1)

Invaller Ebbo de Jong speelde een degelijke opzet tegen Erik van de Weerdhof die agressief op kwam zetten.  Ebbo liet de tegenstander de controle over het centrum en kwam onder druk te staan. In een nadelige stand maakte Ebbo op de 34e zet een blunder en de partij werd meteen beslist door een onpareerbare 1 om 2 dreiging. Ebbo gaf meteen op (3-1)

Paul Oudshoorn omsingelde tegen de flankaanval van de sterke Bart Terwel. Er ontstond een spelbeeld wat iets weghad van de Clerc-opening en Paul kreeg met een centrumstuk initiatief en het beste van het spel.  Doordat de opponent voldoende tempi had werd het evenwicht nooit echt verbroken (4-2)

Jean Marc speelde het Tjizjov-kanon tegen van de taaie Maarten Linssen. De onevenwichtige schijvenverdeling van de tegenstander gaf Jean Marc een duidelijk plan in het klassieke middenspel: doorbreken over links. Doordat de opponent van Jean-Marc niet nauwkeurig verdedigde kon die vanwege een slim ingebouwde combinatie van Jean-Marc, de doorbraak niet meer tegenhouden. Er werd terecht in een 8×8 stand opgegeven (4-4)

Simon Harmsma speelde met een opgedrongen randschijf op 36 spannend spel tegen Joost Hooijberg. Er kwam een decorwisseling tot stand met een centrumaanval voor Simon. De centrumaanval kwam onder druk te staan, Simon verloor de schijf, maar Simon wist nog af te wikkelen naar een onduidelijk 6×4 eindspel. 
Er ontstond na zo’n 4 uur spelen commotie in de speelzaal, omdat Simon de remise claimde (3x dezelfde stand op het bord). Simon kon de arbiter niet vinden en liep terug naar zijn bord en zette vervolgens de klok stil totdat de scheidsrechter er zou zijn. Ondertussen bemoeide diverse spelers zich luidkeels met het voorval. De opponent wees Simon erop dat bij het claimen van de remise hij niet de klok mocht stilzetten en eiste de winst op. Arbiter Verdel –  die ondertussen er nu ook bijstond –  is meegegaan in het verhaal aan Arnhemse zijde (“winst door stilzetten van de klok”) en dus is de partij voorlopig verloren verklaard voor Simon. Er werd tevergeefs door diverse spelers aan Culemborgse kant verhaal gehaald bij de scheidsrechter dat dit niet helemaal correct is gegaan. (6-4)

Boudewijn kwam vroeg in de (flank)aanval tegen een goede bekende uit zijn jeugdtijd: Hin Wong. Boudewijn moest veel tijd investeren om het voordeel vast te houden en kwam al in het middenspel in tijdnood. In een voordelige stand voor Boudewijn, werd de flankaanval geruild met nog altijd voordelig centrumspel.  naar Helaas werd met 1 minuut op de klok niet echt winstkansen gevonden met remise als resultaat. (7-5)

Kees Thijssen speelde een theoretische hekstelling opening met zwart uit de 34-29 20-25 opening tegen opponent Niek Smeitink. Niek moest veel tijd investeren voor een goede opbouw en ruilde zich eruit naar een lelijke hooglandaanval. Kees had duidelijke winstkansen zeker toen de opponent niet de sterkste voortzetting koos met een tijdelijke offer. In wederzijdse tijdnood gaf de tegenstander bewust een schijf om toch nog op remise te hopen, maar had onvoldoende tijd om echt weerstand te bieden. Kees was veel eerder op dam en maakte het beheerst af (7-7) .

Henk Ruesink speelde rustig tegen Thijs Gerritsen met een Tjisjov kanon. Het klassieke middenspel was echter niet goed voor Henk waardoor hij in tijdnood voor een punt moest vechten. Opponent Thijs Gerritsen vond het juiste winnende doorbraakplan, maar vergeet het af te maken waardoor onze Henk mocht ontsnappen via een geniepige remiseafwikkeling (8-8).

Tjeerd Harmsma zat tegen Frerik Andriessen, de kopman aan Arnhemse kant. Frerik koos de hooglandaanval en Tjeerd de omsingeling. Dit werd lange tijd principieel gespeeld. Het werd echter steeds meer duidelijk dat Frerik Andriessen het beste van het spel had vanwege terreinvoorsprong en het sterke centrum en Tjeerd moest in het late middenspel vechten voor remise. 
Ondanks dat Tjeerd in hevige tijdnood zat , boog hij zich ook nog over de kwestie van zoonlief. Met enkele seconden nog op de klok wist hij ternauwernood een kloknederlaag te voorkomen en daaropvolgend in het lastige eindspel er nog een remise uit te persen. Wat een strijdlust! (9-9)

Een spannende omsingeling speelde Pieter Steijlen met zwart tegen Henk Grotenhuis ten Harkel die vanuit de opening een centrumaanval in handen kreeg. De centrumaanval leek overzichtelijk en makkelijk te spelen voor de aanvaller en het werd pas in het late middenspel duidelijk dat Pieter met weinig tijd creatief moest verdedigen . Er kwam een nadelig 5×3 eindspel op het bord, wat door de opponent vakkundig in winst werd omgezet (11-9)

Een pijnlijke nederlaag van DEZ Culemborg tegen een degradatiekandidaat.
Uiteraard tekent Culemborg protest aan tegen de gang van zaken m.b.t. de partij van Simon.

Over 2 weken wacht thuis DES Lunteren.
Laten we hopen dat Bas en Pim er over twee weken wel bij zijn, we blijken deze jongens hard nodig te hebben. 

   CTD Arnhem     Denk en Zet Culemborg  119
 Henk Grotenhuis ten Harkel (1322) Pieter Steijlen (1434)20 10Partij
 Peter Kort (1285) Dik de Voogd (1386)11 1Partij
 Maarten Linssen (1292) Jean Marc Ndjofang (1482)02 4Partij
 Thijs Gerritsen (1307) Henk Ruesink (1182)11 8Partij
 Joost Hooijberg (1321) Simon Harmsma (1224)20 5Partij
 Bart Terwel (1386) Paul Oudshoorn (1394)11 3Partij
 Frerik Andriessen (1438) Tjeerd Harmsma (1381)11 9Partij
 Hin Wong (1364) Boudewijn Derkx (1437)11 6Partij
 Niek Smeitink (1274) Kees Thijssen (1476)02 7Partij
 Erik van de Weerdhof (1304) Ebbo de Jong (966)20 2Partij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.