Nipte overwinning na spannende wedstrijd in Wageningen (9-11)

Voor de neutrale toeschouwer was het reuze spannend, de uitslag van de kraker tussen WSDV (Wageningen) en Denk en Zet Culemborg was ook na 4 uur spelen nog hoogst onduidelijk.

Het begon allemaal toen de opstellingen bij elkaar waren gelegd. De Culemborgers waren tevreden, 4 kansborden en 1 oppasbord, maar het liep natuurlijk allemaal heel anders.
Uladzislau Valjuk kwam, in zijn laatste wedstrijd voor Denk en Zet Culemborg, niet door de verdediging heen van nestor Fred Ivens. (1-1)
Na een tamme klassieke strijd werd ook de vrede getekend door Dik de Voogd en Machiel Kloosterziel. (2-2)
Ondertussen vroegen de Culemborgse reserves John en Tjeerd zich af waar de Culemborgse kansen vandaan moesten komen… Bas, Pim en Paul stonden niet echt lekker en ook op de andere borden leek weinig aan de hand.
Paul Oudshoorn had een kansbord tegen Ester van Muijen maar daar dacht Ester anders over. Ze trok vol ten aanval en Paul kon alleen maar verdedigen met een remise als resultaat. (3-3)
Bas Messemaker redde het niet tegen een ontketende oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman die met prachtig drukspel zo door de vleugel van Bas liep. (5-3)
We stonden achter en nog steeds vroegen we ons af waar onze kansen vandaan moesten komen… bij Pieter misschien? En op een heleboel borden was sprake van hevig tijdgebrek. Pieter, Pim, Kees, Jean Marc, ze speelden allemaal met een minuut bedenktijd, soms ging het maar net goed. Zo was Kees tevreden met een punt tegen wereldtopper en collega Grootmeester Jan Groenendijk, zeker nadat zijn tijd tot op 1 seconde na, op was gesoupeerd. Wel jammer want achteraf gezien stond Kees heel erg goed, na het (op het juiste moment) verbreken van de halve hekstelling, wellicht zelfs analytisch gewonnen. (6-4)
Jean Marc Ndjofang en Matthias de Kruijf speelden een principiële partij maar er waren geen kansen op winst, remise dus. (7-5)
Er kwam wat tekening in de strijd. Pieter had een schijf gewonnen tegen de Wereldkampioen aspiranten Machiel Weistra en ook Simon lijkt te gaan winnen. Daarentegen lijkt Boudewijn in grote problemen.
Pieter Steijlen had een grootscheepse omsingeling opgezet maar had veel tijd geïnvesteerd. In het middenspel mistte hij een fraaie gambiet variant die schijfwinst had opgeleverd. Zoals gezegd won Pieter nu wel de voorpost van zijn tegenstander maar wist hij de weg naar de winst niet te vinden in het eindspel en moest hij berusten in een teleurstellende remise. (8-6)
Wel goede berichten bij onze kopman Pim Meurs die eigenlijk de hele partij achter de Klassieke feiten aanliep tegen Rik Keurentjes maar ergens kantelde de stand. Pim nam een doorbraak voor 2 schijven waarna de schijven van Rik zo ongelukkig stonden dat Pim een mooie eindspelwinst kon boeken. (8-8)
We staan weer gelijk. Inmiddels ging ook Simon Harmsma winnen. Met een hoge randschijf kwam Simon wat in de verdrukking tegen Marcel Monteba maar herstelde hij dit goed in het late middenspel. Monteba wikkelde af met een doorbraak maar die was kansloos. Met vaste hand schoof Simon het eindspel naar winst. (8-10)
Boudewijn Derkx had lange tijd het beste van het spel tegen Heike Verheul maar overzag een venijnige finesse. Via een plakker kreeg Heike een winnend eindspel in handen maar dat moest dan wel heel secuur gebeuren. Gelukkig voor de Culemborgers deed Heike dat niet en kon Boudewijn als nog afwikkelen naar een 3-om-1 remise eindspel. Yes!
Alsnog gewonnen met 11-9, voor de 4e keer een nipte overwinning en nog steeds kans op de landstitel. Denk en Zet Culemborg staat nu 2e op 1 punt achterstand van de regerend landskampioen Hijken. Over 2 weken de titanenstrijd tegen VBI Huissen, thuis in Culemborg. We gaan er voor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.