NK dammen Benjamins weer groot succes

Voor het 8e jaar op rij organiseerde damvereniging Denk en Zet weer het Open NK dammen. 34 kinderen stonden zaterdagochtend klaar voor dit kampioenschap voor de jongste jeugd. Van die 34 gingen er 33 daadwerkelijk van start. Eén jongen vond al die damschijven duidelijk te eng en ging naar huis zonder één zet gedaan te hebben.

De twee speelzalen in Culemborg waren meer dan vol. Nog nooit waren er bij de benjamins zo veel deelnemers. En omdat de gemiddelde benjamin ongeveer twee supporters meeneemt is te begrijpen dat het ook in de publieksruimte dringen was.

Van de 22 jongens die wel begonnen met dammen was Matheo Boxum uit Emmeloord een klasse apart. Hij won al zijn negen wedstrijden en had liefst vijf punten meer dan een trio dat op de tweede tot en met vierde plaats eindigde. Maurice Pool van DV Warffum werd op weerstandspunten tweede en de derde prijs was voor Siebe Kortleven van HDC Hoogeveen.

De elf meisjes speelden 7 ronden Zwitsers systeem. Oleksandra Chumachenko van Brainsport Eindhoven toonde zich hierbij oppermachtig door al haar wedstrijden te winnen. Clubgenote Aleksandra Pechenizka pakte de tweede prijs en Ninthe Huismans van de Groningse St. Michaëlschool mocht de derde prijs mee naar huis nemen.

Culemborg was met vier jongens vertegenwoordigd. Jeroen van Keulen van Denk en Zet deed het met 10 punten en een 9e plaats het beste. Opmerkelijk omdat Jeroen ook volgend jaar nog mee mag doen. Ruben Kastenberg van Denk en Zet en Akram Charif van de Dalton damclub werden 12e en 13e met ieder acht punten. Guyano de Vries is geen lid van een damvereniging maar traint duidelijk wel met zijn ervaren broer Gregory. Guyano scoorde 7 punten, goed voor de 18e plaats.

Na afloop was junior Jan Groenendijk, al twee keer 2e bij het WK dammen voor volwassenen, aanwezig om alle prijzen uit te reiken. Jan had voor alle deelnemers een beker. De traditionele groepsfoto bij de duiventil ging nog net goed, vijf minuten later begon het flink te regenen. Het toernooi werd afgesloten met een wedstrijd tussen Jan Groenendijk en Nederlands pupillenkampioen Simon Harmsma. Jan moest hierbij al zijn zetten uit het hoofd spelen, terwijl Simon wel naar het dambord mocht kijken. Dit ging Jan prima af, en na een spannende partij moest Simon zich gewonnen geven.

Denk en Zet heeft al een optie genomen op de organisatie van het kampioenschap van 2018. Maar dan moet er wel een grotere speelzaal gevonden worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.