Simon Harmsma 22e op WK dammen

Simon Harmsma is in het Poolse Dabki als 22e geëindigd bij het WK dammen voor pupillen. Simon startte uitstekend maar liet later enkele steken vallen, waardoor hij lager eindigde dan verwacht. Bij het ook gespeelde WK sneldammen presteerde Simon wel prima met een verdiende 5e plaats.

Simon begon het WK met een strakke positionele overwinning op Uilstuguldur Enkhtur uit Mongolië. Dag twee levert in twee partijen evenzoveel zeges op. Een opbouwfout van de Let Klavs Norenbergs wordt hardhandig afgestraft. Daarna wordt de Pool Amadeusz Zybar-Moszak via een aanval volledig overlopen. Na deze ronde staat Simon ongedeeld eerste, maar dat zal helaas niet lang duren.

Op de 3e dag wacht de topfavoriet Yiming Pan uit China. Deze 13-jarige is al Internationaal Meester. Simon raakte verwikkeld in tactische dreigingen die hij niet goed kon pareren met een nederlaag tot gevolg.

Op dag 4 allereerst opnieuw een Chinees, Zerui Chen. Simon speelt overtuigend en lijkt te gaan winnen. De Chinees tovert echter tweemaal een zeer secure zettenreeks op het bord die leiden tot een nipte remise. Na deze tegenvaller volgt Savva Zeika uit Rusland. Simon speelt een sterke klassieke partij en is duidelijk leidend. De Rus verrast hem echter met een bomzet die tot direct verlies leidt.

Dag 5 levert een spannende strijd op bij het WK sneldammen. Yiming Pan speelt alleen in de laatste ronde remise en maakt verder gehakt van al zijn tegenstanders. Simon doet het uitstekend en wordt achter drie Russen knap vijfde met zes overwinningen en drie nederlagen.

Dag zes verloopt ronduit dramatisch. Simon speelt twee sterke partijen maar blijft twee keer met lege handen achter. Tegen de Rus Ilya Deriglazov komt een goede wederzijdse flankaanval op het bord. Simon controleert het spel, maar geeft dit later geheel uit handen. In de tweede partij tegen Aibek Naraliyev uit Kazachstan weet Simon met goed spel een gewonnen eindspel te bereiken. Simon blundert echter vreselijk waarna de Kazak het bord leeg slaat.

De slotpartij tegen Damian Demmerez de Charmoy uit Frankrijk levert wel voordeel op, maar na lange strijd zit er niet meer in dan remise.

Yiming Pan mag na afloop gehuldigd worden als de nieuwe wereldkampioen. Het verschil met Tamerlan Akhmerov uit Rusland is echter minimaal. In punten zijn beide jongens gelijk geëindigd en pas op het 3e besliscriterium heeft de Chinees de kleinst mogelijke voorsprong. Het brons ging naar Ilya Deriglazov.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.