Simon Harmsma 3e op NK dammen

Simon Harmsma is in Den Haag bij het NK dammen voor pupillen als 3e geëindigd. De pas 11-jarige Culemborger plaatste zich hiermee voor de EK en WK die later dit jaar worden gehouden.

Zes dagen lang streden de 18 sterkste pupillen van Nederland om de hoogste eer. Simon, de één na jongste deelnemer, begon het toernooi goed en stond vanaf de eerste ronde op de (gedeelde) 1e plaats. Zijn nederlaag in de slotronde tegen de latere kampioen Emre Hageman wierp hem echter terug naar plek 3.

Na een gedegen overwinning op Ákosh Kardos (Wageningen) leek Simon ook partij twee tegen Jan Kornilov (Geldrop) te gaan winnen. In de afwerking ging het echter mis met remise als resultaat.

Twee snelle overwinningen op Noël Neve (Haarlem) en Ivar Smijers (Wageningen) volgden. In de wedstrijd tegen Nicole de Vries (Hoogeveen) werd het evenwicht niet verbroken, met remise als resultaat.

Machiel Weistra (Heteren) werd zwaar onder druk gezet, maar het voor deel was onvoldoende voor de winst. De overwinning tegen Wouter Sosef (Hoogeveen) kwam uit de lucht vallen. In een stand waar weinig aan de hand schoot Wouter een bok en kon hij direct opgeven.

De slotronde tegen Emre Hageman (Scheveningen) leverde een van twee kanten sterk gespeelde partij op. In een stand met voordeel voor Simon koos deze echter een verkeerd plan, waarna Emre sterk opkwam. Het wel aanwezige remiseplan werd daarna door Simon niet gevonden.

Emre Hageman en Machiel Weistra eindigden hierdoor samen op 12 punten. Het goud was daarbij voor Emre omdat hij een zwaarder programma had gehad. Simon werd met 11 punten ongedeeld 3e, gevolgd door drie spelers met 10 punten.

Achter dit geweld scoorde de 2e Culemborger, Alijn Kuijer, volgens verwachting vijf punten, goed voor een gedeelde 16e plaats.

Sponsoring EK en WK

In augustus mag Simon mee doen aan het EK voor pupillen in Pinsk (Wit-Rusland) en in november aan het WK in Izmir (Turkije). De totale kosten voor deze twee toernooien bedragen ruim 2500 euro en dat bedrag moet door de spelers zelf bijeen worden gebracht. Mensen die Simon hierbij willen sponsoren kunnen contact opnemen via denkenzet@live.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.