Simon Harmsma tweede van Nederland

Begin mei is in Den Haag het Nederlands Kampioenschap dammen voor pupillen (tot 14 jaar) gehouden. Twee spelers van Denk en Culemborg deden hier aan mee: Simon Harmsma en Alijn Kuijer.

Simon is vorig jaar kampioen geworden en is dus titelverdediger. De verwachting was dat het een tweestrijd zou worden tussen Simon en Emre Hageman uit Scheveningen en dit bleek ook zo te zijn.

Na de officiële opening door Johan Krajenbrink (Technisch directeur Nederlandse Dambond) en Rabin Baldewsingh (wethouder gemeente Den Haag) werd er geloot voor de eerste ronde en kreeg Simon de sterke Drent Roland Kreeft tegenover zich. Na een sterk middenspel en in een betere positie, kon Simon, na een blunder van Roland, de partij beslissen met een 3-om-3 naar dam.
In de 2e ronde won Simon na een mooie positionele Klassieke partij van Ivar Smeijers uit Wageningen. Op deze dubbele ronde dag kwam ‘s middags een flankspelpartij op het bord tegen het pas 8 jaar oude talent Matheo Boxum. Vlak na de opening won Simon een schijf, waarna hij de partij soepel naar winst voerde.

Ook Emre won zijn eerste drie partijen waardoor de twee titelkandidaten in de 4e ronde tegen elkaar aantraden. Het werd een scherpe strijd waarin Simon ten aanval ging via de flank. Na een scherpe ruil op het centrum kwam echter zijn voorpost op de tocht te staan en na een fraaie finesse van Emre was de partij abrupt afgelopen. Simon moest een tweede schijf geven en de overwinning aan Emre laten.

Op donderdag weer een dubbele ronde en Simon pakte de draad weer goed op. Tegen de snel spelende Renco Oostindjer kreeg Simon tempovoordeel in het Klassiek en na een onnauwkeurigheid van de Drent was het snel gedaan.
Ook tegen de Limburger Melvin Koullen zat Simon aan de goede kant van het bord. Na een prima halve hekstelling partij forceerde Simon de winst.
Op vrijdag zat Simon tegen de zich fel verdedigende Fernande de Graaf uit Renkum. Simon pakte in het middenspel het centrumveld en kon die langzaam uitbouwen tot een winnende flankcentrum aanval. Weer een fraaie overwinning voor de Culemborger.

De laatste ronde stond bol van de spanning. Emre stond nog 1 punt voor op Simon en moest dus winnen om Simon voor te blijven. Na een lang eindspel wist Emre inderdaad te winnen en zo de titel veilig te stellen.
Tegen de Groningse Lisa Scholtens had Simon weer een flankaanval maar had Lisa de andere flank stevig in handen. Toch kon Simon de stand openbreken en kreeg hij voordeel. Lisa had echter genoeg tegenspel voor de remise.

Na een week dammen moest Simon dus zijn titel inleveren maar zijn 2e plaats, na allemaal prima partijen, is uitstekend en kan hij zich opmaken voor het Europees Kampioenschap in Litouwen (augustus) én het Wereld kampioenschap in Wit-Rusland (november).

Alijn Kuijer speelde een bescheiden toernooi. Het zat niet mee. Alijn wist één partij te winnen, van Yuri Derks en remise te halen tegen Lisa Scholtens. Hiermee eindigde Alijn in de onderste regionen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.