Simon 3x Wereldkampioen

In Antalya (Turkije) is Simon Harmsma jeugdwereldkampioen dammen geworden. Zijn tweede internationale titel in 3 maanden tijd nadat hij in augustus Europees jeugdkampioen was geworden.

Simon begon het toernooi met een combinatieve overwinning op Ibe Demasure uit België maar daarna liep het wat stroef met remises tegen Tymoteusz Myszuk (Polen), Rokas Banevicius (Litouwen) en Machiel Weistra (de regerend kampioen en clubgenoot bij WSDV). Van de Tsjech Mikal Vitec werd gewonnen door een leuk zetje waarna weer een remise volgde tegen Vsevolods Mitrevics uit Letland. Een mooie eindsprint volgde door drie overwinningen op directe concurrenten Valentin Golubajev (Litouwen) en Purevbatar Batbayar (Mongolië) en Yerengaiyp Yesbol (Kazachstan).

14 punten uit 9 wedstrijden en 2 punten voor op de achtervolgers Weistra en Golubajev. De terechte kampioen!

Bij aanvang van de ronde

Rapid

Ook bij het WK Rapid jeugddammen is Simon bovenaan geëindigd. Met 5 overwinningen en 4 remises bleef hij Danylo Sokolov (Oekraïne) en clubgenoot Machiel Weistra een punt voor.

Blitz

Op de laatste dag, zondag, stond het Blitz toernooi op de agendag. Wederom met 14 punten uit 9 wedstrijden bleef Simon de concurentie 2 punten voor. Het podium is precies hetzelfde als bij het Rapid: 1. Simon Harmsma 2. Danylo Sokolov 3. Machiel Weistra

De trilogie is voltooid

Krantenbericht:

Bij het Wereldkampioenschap jeugddammen in het Turkse Antalya heeft de Culemborger Simon Harmsma maar liefst 3 keer de wereldtitel binnen gehaald. In het Klassieke toernooi, het Rapid en Blitz toernooi. 

Het verschil zit hem in de bedenktijd per partij. Het Klassieke toernooi heeft het ‘normale’ tempo zodat een partij 4 á 5 uur kan duren, hier speel je 9 partijen in 6 dagen. Op zaterdag was het Blitz toernooi, 9 partijen van ongeveer 3 kwartier, een erg zwaar toernooi. En op zondag het sneldammen, Blitz partijen duren ongeveer een kwartier maximaal.

In alle drie de toernooien wist Simon 5 keer te winnen en 4 keer remise te spelen. Genoeg om alle drie de toernooien met voorsprong te winnen, een wereldprestatie en uniek in de damsport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.