Twee keer zilver voor Simo Harmsma op WK dammen

Culemborger Simon Harmsma deed deze week mee met het WK dammen voor pupillen in Gomel, Wit-Rusland. Simon deed het uitstekend en werd zowel bij het gewoon dammen als het sneldammen 2e.

In totaal exact 250 jeugddammers uit alle continenten waren naar Gomel gekomen om in 8 categorieën (4 leeftijdscategorieën en dan steeds jongens en meisjes) te strijden om het eremetaal.

Bij het gewoon dammen werden er in 6 dagen 9 wedstrijden afgewerkt. De gemiddelde duur was ongeveer 4 uur. Vooral de drie dagen met twee partijen waren zwaar. Simon begon met een overwinning op landgenoot Roland Kreeft uit Hoogeveen. Gevolgd door een remise tegen Savva Zaika uit Rusland. De derde ronde leverde een mooie overwinning op op de Chinees Zerui Chen.

Ondanks goed spel lukte het daarna een paar dagen niet meer om te winnen. Remises tegen Aibek Naraliyev (Kazakstan) Amadeusz Zyber-Moszak (Polen), Vevolods Mitrevics (Letland) en Oleksandr Koval (Oekraïne) waren het gevolg.

Een mooi slotoffensief leverde de felbegeerde medaille op. Eerst werd Ilya Astafyeu (Wit-Rusland) overspeeld. En tot slot volgde een spannende partij tegen de speler met de mooiste naam, Bayarmanlai Bayarmagnai uit Mongolië. Die laatste partij ging lang gelijk op, maar Simon liet zien het eindspel beter te beheersen, en zo de winst binnen te halen.

Met Scheveninger Emre Hageman op de hoogste trede werd het WK afgesloten met een goed meegezongen Wilhelmus. Ivan Iliasov uit Rusland kreeg het brons omgehangen.

Tussen al dit rustige dammen in was er ook een ochtend ingeruimd voor het WK sneldammen. Ook hier liet Simon van zich horen met een tweede plaats. Na een nederlaag in de eerste ronde kwam hij goed op stoom, met vijf overwinningen en drie remises. Winnaar werd hier Ivan Iliasov en derde werd Heorhi Vydzerka uit Wit-Rusland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.